Juttuarkisto

Uutiset voivat vanheta, mutta puhuttelevat ajatukset pitävät kutinsa pitkienkin aikojen saatossa, näin uskon. Tähän juttuarkistoon olen koonnut joitakin eri aikakauslehdissä julkaistuja juttujani, joiden toivon ilahduttavan lukijoita myös tänään.

Ihmetteleville tiedoksi, että reaalimaailmassa Viides rooli -blogin tekijä tunnetaan nimellä Eija Mäkinen. Yhteystietoni sekä otos työnäytteitäni löytyvät Taivaannapa-sivustoltani.

Sarjan aloittaa Ajan virta, joka kertoo suomalaisessa taidemaailmassa 1950-luvulta asti vaikuttaneesta kuvataiteilija Reino Hietasesta. Hänen teoksensa eivät synnytä sensaatioita vaan jotakin suurempaa: syvän rauhan.

Jokainen tarvitsee erilaisia ystäviä Tasavallan presidentti Tarja Halonen pohtii elinvoiman lähteitä. Hän sanoo oppineensa äidiltään oikean tavan vastustaa vanhuuden yksinäisyyttä: nuoret ystävät pitävät virkeänä.

Raskaan sarjan narri Näyttelijä Juhani Niemelän taival nuoresta sankarista työväenteatterin tukipilariksi on kestänyt yli 40 vuotta. Ikä, pyhiinvaellusmatkat ja näkemykselliset ohjaajat ovat kasvattaneet noviisista narrin, joka uskaltaa purra myös ruokkijansa kättä.

Elämänvoimaa! Taideaineisiin kannattaa panostaa. Markku Partinen, Marjatta Bardy, Irina Krohn, Marja Myllyniemi, Aarne Mäntylä ja Ismo Turpeinen kertovat miksi.

Ilon ja surun ääripäissä Näyttelijä Pirjo Lonka tykkää tehdä isosti, ajattelun voimalla.

Kosmopoliitin kotiinpaluu Jos vain istuu paikallaan, energiaa ei synny. Italiassa 30 vuotta asuneen ja Suomeen pari vuotta sitten palanneen Eija Wagerin tarina.

Kohti ydintä Epäily oman työn merkityksestä ajoi näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin pohtimaan tekemisensä ydintä: ketä palvelen? Nyt hän näkee roolinsa kaksoisvalotuksessa, lahjana ja ristinä.

Koominen kielikolari Heimojen väliset erot ja murteisiin kätkeytyvät asenteet kiehtovat Pirkko Saisiota. Hänen näytelmänsä Omat koirat on riemastuttava kielikylpy, jossa hämäläiset ja karjalaiset ottavat mittaa toisistaan.

Irti! Miten näyttelijä kokee roolista luopumisen – tuntuuko se hyvästien jättämiseltä vai onko kyseessä vain ammatillinen vaihe, joka on helppo jättää taakseen? Omista kokemuksistaan kertovat Petri Manninen, Jukka Leisti, Tuula Väänänen, Hannu Kivioja ja Tuija Vuolle.

Henkiin heräämisen ihme Elämässä kohtaa harvoin supersankareita, mutta irlantilaissyntyinen kirjailija Michael Collins täyttää mitat. Vuonna 1999 hän voitti Himalajalla viisi päivää kestävän ultramaratonin (160 kilometriä) ennätysaikaan 15 tuntia 20 minuuttia. Nyt hän metsästää nautintoa kirjoittamisesta.

Kun rooli muuttuu lihaksi Esko Salminen kertoo, miten hän sukelsi Shakespearen Macbethin nahkoihin.

Donna Vapaa Näyttelijä Maria Sid on teatterimaailmassa kaksinkertainen neekeri: nainen ja suomenruotsalainen. Hän ei kuitenkaan ole suostunut jäämään perimänsä ja ohjaajien tyypittelyn vangiksi.

Matkaoppaana tiedon lähteille Kirjastonhoitajien työnkuva on vuosien myötä muuttunut voimakkaasti, mutta tärkein tehtävä on yhä sama: etsiä asiakkaille tietoa ja upeita lukukokemuksia.

Armollisuuden vaikea taito Folkloristi Helga Tahvanainen, mediapsykologi Anu Mustonen, kulttuurihistorian dosentti Marjo Kaartinen ja Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen pohtivat paino-ongelmiin liittyviä asenteita, ennakkoluuloja ja pelkoja sekä kannustavat ihmisiä kohtuullisuuteen, olemaan itselleen armollisia.

Painonsa arvoiset? Lihavuus tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Vaan halpaa ei ole kilojen karistaminenkaan. Stakesin terveystaloustieteen keskuksen ryhmäpäällikkö Markku Pekurinen, Kansaneläkelaitoksen erikoistutkija Paula Hakala sekä Tapiolan palvelupäällikkö Niko Toiviainen puntaroivat lihavuuden kustannuksia ja kertovat, miten ylipaino vaikuttaa kansalaisten kukkaroon.