Viides rooli

Vanhan ajan teatteri- ja oopperaseurueissa esiintyi sankarin, sankarittaren, uskotun ja konnan rinnalla usein hahmoja, jotka olivat vähäpätöisempiä kuin tähtikvartetti, mutta joiden merkitys oli olennainen jonkin tärkeän oivalluksen tai loppuratkaisujen esiin tuomisessa. Näyttelijästä, joka esitti näitä rooleja, käytettiin nimitystä viides rooli.

Ensimmäisen kerran törmäsin määritelmään suosikkikirjailijoihini lukeutuvan, kanadalaisen Robertson Daviesin Deptford-trilogian yhteydessä. Sarjan ensimmäinen osa on nimeltään Fifth Business, Viides rooli (Tammi, 1984).

Minua viehättää ajatus ihmisestä, joka ikään kuin takavasemmalta räväyttää ratkaisevan repliikin. Jotenkin samassa hengessä näen toimittajan työn. Mielikuva mediasta vahtikoirana on osuvampi kuin joukkotiedotusvälineiden kuvaaminen neljäntenä valtiomahtina, mikä vääjäämättä tuo mieleen yhä suurempia markkinoita hamuavat, vain omaa etuaan ajavat mediamogulit. Saatan olla toivoton romantikko, mutta näen toimittajan voiman ruohonjuuritason työssä. Sieltä löytyvät ne huikeimmat jutut, ihmisten elämä.

Siis jälleen yksi toimittajablogi? Kyllä vain, ja vieläpä sellainen, jolla on missio. Haluan toimia taiteen äänitorvena.

Voiko elämyksiä mitata rahassa?

Taide on tuntosarvi siinä kuin tiede, filosofia ja uskonnot. Se on tapa hahmottaa ympärillä olevaa todellisuutta. Ikävä kyllä elämme, Irina Krohnia lainatakseni, teknologisen barbarian aikaa. Asioita tarkastellaan vain hyödyn ja rahan näkökulmasta, eikä taiteelle ja sen tekijöille tunnu aina löytyvän ymmärtäjiä. Mutta voiko ihmisten saamia elämyksiä, mielihyvää, henkistymistä ja itseilmaisun tarvetta edes mitata rahassa?

Minä uskon taiteen antavan iloa, lumoa ja elämänvoimaa. Järkyttämisen tie ei minua kiinnosta, vaan generaattorinani on uteliaisuus. Se voi johtaa kriittisyyteen, koska utelias ihminen asioita tutkiessaan törmää usein myös epäkohtiin. Enkä minä pidä silloin suutani kiinni.

Nämä sivut ovat henkilökohtainen taistelutanner, eräänlainen ajatusten ja pohdiskelujen tori, jossa keskiössä ovat itseäni askarruttavat, usein kulttuuria ja taidetta koskevat kysymykset. Sanojen lisäksi tarvitaan tekoja, ja siksi tilaa saavat myös haltioitumisen hetket sekä ihmiset niiden takana. Tervetuloa kuuntelemaan lumotun puhetta.

Ihmetteleville tiedoksi, että reaalimaailmassa Viides rooli -blogin tekijä tunnetaan nimellä Eija Mäkinen. Yhteystietoni löytyvät Taivaannapa-sivustoltani, jossa on luettavissa otos työnäytteitäni. Kirjoittamiani juttuja voi lukea lisäksi blogini Juttuarkistosta. Minut löytää myös Facebookista ja Twitteristä.