On aika jättää hyvästit

Posted: 15 elokuun, 2011 in Blogit, Sosiaalinen media

Nämä ovat hautajaiset, mutta iloiset sellaiset, sillä yhdestä syntyy kaksi. Tosin hieman viiveellä, vaan se suotakoon anteeksi; olenhan syntyjäni monen polven hämäläinen.

Aion kuopata tämän liki kuusi vuotta pitämäni blogin. Samalla hautaan myös pseudonyymini, Viides rooli -salanimeni. Tai eihän henkilöllisyyteni ole koskaan ollut salaisuus. Mutta siihen aikaan, kun aloitin bloggaamisen, monet nettinatiivit käyttivät nimimerkkejä ja salanimiä. En kuitenkaan koe sitä tarpeelliseksi, ja siksi esittäydyn vastedes sosiaalisen median eri sovelluksissa omalla nimelläni.

Vinkkejä, tarinoita ja hyvää musaa

Toimittajana minua kiukuttaa joidenkin kollegoideni alituinen internetin ilmiöiden kauhistelu ja sosiaalisen median parjaaminen. Minulle verkko on aarreaitta ja runsaudensarvi, jonka äärellä olen tehnyt hienoja löytöjä. Mutta asiat eivät tapahdu verkossakaan itsestään; aina tarvitaan aktiivisia ihmisiä, jotka luovat, tekevät ja jakavat tietoaan.

Heille kohdistan kiitokseni näistä mainioista vuosista. On mahdotonta nimetä kaikkia, mutta haluan nostaa muutaman bloggaajan esiin, jotta muutkin löytäisivät heidän sivustonsa. Tuiman ansiosta olen tutustunut moniin kiinnostaviin kirjoihin (tällä hetkellä ihastelen Sirpa Kähkösen kykyä kuljettaa lukijaansa sodanaikaisessa Suomessa). Tarinoita on tarjonnut myös SusuPetal, jonka nettinovellit lyövät minut toistuvasti ällikällä. Turkulaisen perspektiivin tarjoava Hirlii kuuluu niin ikään kulttuurikentän vinkkaajiin ja on viisailla kirjoituksillaan antanut paljon pohdittavaa. Eikä pidä unohtaa Lepistä, Sunday Classic -idean äitiä, jonka ansiosta olen viettänyt lukemattomat sunnuntaiaamut hyvän musan parissa.

Vaikka nyt kuoppaankin Viides rooli -blogini, en poista sitä verkosta, vaan aiemmat merkintäni ja tekstini ovat yhä luettavissa. Kommentointi on suljettu.

Toivotan kaikille ihanaa, reipasta ja idearikasta syksyä 2011.
Terveisin Eija Mäkinen, entinen Viides rooli.

kommenttia
 1. Tervetuloa ”omanimiseksi”! Jään odottelemaan mielenkiinnolla uusia blogejasi :)

 2. Eija Mäkinen sanoo:

  Kiitos, Mari. Minun piti heittää rooli jo paljon aiemmin harteiltani, mutta elämä tuli väliin. :D Kuulutan taatusti blogeistani Twitterissä ja muuallakin verkossa.

 3. Hirlii sanoo:

  Voi, sinuahan on myös kiitteleminen monesta jutusta, jotka onneksi eivät pääty tähän, mikä taasen on hyvin iloinen tieto !

  Tunnustan, että kuulun heihin joilla on melko ristiriitainen suhde sossumediaan ja ristiriita syntyy siitä, että sitä kuitenkin löytää käyttökelpoistakin asiaa / matskua ja mainioita juttuja nettiavaruudesta mikäli jaksaa nähdä vaivaa (ja osaa lisäksi käytellä kaikkien hakurobottien mainioita ominaisuuksia, jota en osaa tarpeeksi). Markkinamaailma rasittaa minua erityisesti, ei se tarpeellinen info tai muu mitä on vailla. Toisaalta sen hakeminen on juuri sitä mikä uuvuttaa aika nopeasti tässä maailmankaikkeudessa joka on äärtä vailla (tai siis minä uuvun liian nopeaan liian paljoon liian kaikkeen…).

  Vaan kohtaamisiin siis, uusilla kanavilla tai pitäisikö sanoa: uusissa maisemissa, samana ihmisenä.

  • Eija Mäkinen sanoo:

   Kärsivällisyys on hyve, Hirlii. Joudut odottamaan vielä kotvan, ennen kuin saan blogit julkaisukuntoon. Harjoittelen mm. kuvien photoshoppausta, kuvasarjojen työstämistä, animaatioiden ja videoiden tekemistä, joskaan noita viimeksi mainittuja en ihan heti ryhdy lykkäämään esille koko kansan äimisteltäviksi. :D

   Verkko on kuin reaalimaailmamme, koska samat ihmisethän netissä touhuavat. Tosielämässä on helppoa sulkea silmänsä ja korvansa toisinajattelijoilta ja viettää aikaansa vain itsensä kaltaistensa seurassa. Verkossa muiden mielipiteet, ajatukset ja teot ovat vastassamme heti — ja vahvasti. Siksi päättäjienkin pitäisi mielestäni surffata nykyistä huomattavasti tehokkaammin, jotta he tajuaisivat, mitä kaikkea kansalaiset ajattelevat, suunnittelevat ja tekevät.

   Saattaa johtua toimittajan ammatistani, mutta suodatan aika nopeasti pelkästään myyntiin ja kuluttamisen kasvattamiseen tähtäävän markkinointipuheen, toisin sanoen annan sen mennä korvasta sisään ja toisesta ulos, myös täällä verkossa. Kuten bloggasin, minulle verkko on aarreaitta; vaivaton väylä niin moniin upeisiin asioihin, joihin ennen minulla ei ollut mahdollisuutta tutustua mm. taloudellisten ja maantieteellisten syiden vuoksi.

   Olet oikeassa päätelmässäsi: saman ihmisen tapaat tulevaisuudessakin, vaikka blogini puitteet ja visuaalinen anti muuttuvatkin. Näemme vielä!

 4. Marja-Leena sanoo:

  Näkemiin Viides Rooli, kiitos paljon tuttavuudesta ja mielenkiintoisesta blogista. Näkemiin ei saa olla vaikeata jotta olen iloinen että jatkat uusille blogeilla, Eija. Annathan tietää milloin ne avautuvat, tässä tai emailiten koska en ole Twitterissä tai Facebookissa.

  • Eija Mäkinen sanoo:

   Näkemiin on juuri oikea sana, Marja-Leena, vaikka otsikkoon kirjoitinkin hyvästin. Lupaan käydä kertomassa oman blogisi kommenttilaatikossa, kun olen startannut uusien blogieni kanssa. Tapaamme vielä! Siihen asti antoisaa syksyä siellä Kanadassa ja hienoja hetkiä taiteen parissa!

 5. susupetal sanoo:

  Hei Eija ja kiitos näistä vuosista ja niihin liittyvistä ajatusten ja kokemusten jakamisesta. Mukavaa tietää, ettet katoa kokonaan blogimaailmasta, sillä itselleni Facebook, Twitter yms. ovat edelleen liian hektistä seurattavaa.
  Meillä on pitkä yhteinen matka takanamme, hauskaa tietää, että reissumme jatkuu vielä online. Reaalissahan olemme samoja ihmisiä kuin täällä verkossa eli silloin, kun tavataan, hymyillään :)

  • Eija Mäkinen sanoo:

   Totta pakiset, SusuPetal. Olemme todellakin vierailleet toistemme blogeissa pitkään ja useasti. Ja kyllä, se jatkukoon – tosin vasta tauon jälkeen. Erityiskiitos siitä, että olet esitellyt sunnuntaiklassikoissa YouTuben aarteistoa. Olet peto löytämään vanhojen mestareiden rainoja! :)

 6. Zepa sanoo:

  OK. Kiitos tosi paljon tästä blogista + kuin etukäteen uskallan myös kiittää tulevista! :-)

  • Eija Mäkinen sanoo:

   Eipäs luoda turhia paineita meikäläiselle! :) Mutta nastaa, jos olen onnistunut tuottamaan Viides rooli -blogini avulla edes hitusen iloa lukijoiden arkeen. Tai jakamaan tietoa ja kokemuksia. Palaillaan, Zepa!