Morsen ja Lewisin jalanjäljillä

Posted: Toukokuu 14, 2011 in Kirjallisuus, Maailmalla, Televisio
Avainsanat:, , , , ,

Olen päivittänyt blogiani viime aikoina laiskahkosti, mutta siihen on pätevä syy. Vietin viikon oppineiden kaupungissa, Oxfordissa, ja jotta työasiat eivät olisi koko ajan riivanneet mieltä, keskityin ennen matkaa velvollisuuksien hoitamiseen, ja siinä tohinassa blogi-parka jäi vähemmälle huomiolle.

Nyt aion paikata virheeni ja kertoa seuraavien päivien aikana reissustani. Olen pahoillani, jos postaukseni nostattavat matkakuumeen sietämättömiin lukemiin, mutta minusta blogi on hyvä keino säilöä muistoja ja vaikutelmia. Samalla se on julkinen kanava kehuille ja kiitoksille, joita tänään osoitan hurmaavalle rouvalle nimeltään Eva Wagner.

Rekvisiitta kohdallaan: Jaguar kurvaa paikalle

Osallistuin heti matkani alussa Inspector Morse -kävelyretkelle, jossa oppaana toimi edellä mainitsemani rouva. Alun perin Sound of Music -elokuvan maisemissa syntynyt, sittemmin Skotlannin kautta Oxfordiin muuttanut Eva Wagner tuntee kaupungin kuin omat taskunsa, sillä hän on ehtinyt asua siellä 49 vuotta. Mikä parasta, hän on tehnyt elämänuransa tutkijana ja yliopisto-opettajana, joten kävelyretkemme oli samalla perehdyttämiskurssi akateemiseen maailmaan ja sen vuosisatojen saatossa muovautuneisiin perinteisiin ja tapoihin.

Retken päähenkilö, komisario Morse, tuntui tervehtivän ryhmäämme henkilökohtaisesti, kun lähtöpaikkaa lähellä olevalle parkkipaikalle kaarsi tv-sarjasta tuttu viininpunainen Jaguar. Auton ilmestyminen hymyilytti myös Eva Wagneria, joka oitis muistutti meitä, ettei Colin Dexterin kirjoittamissa dekkareissa Morsella ole suinkaan brittivalmisteista menopeliä, vaan komisario ajaa italialaisella Lancialla.

Faktasta tulee fiktio: kuvausryhmät muuttavat kaiken

On aina ihanaa seurata ammattilaisen työtä. Hyvä opas tietää paljon, mutta erinomainen opas osaa valaista esittelemiään asioita niin, että kuulijat kokevat todistavansa ainutkertaista tarinankerrontaa. Mukaansatempaava esitys vaatii intohimoa, aito paloa, heittäytymistä ja henkilökohtaisen siteen aiheeseen.

Se Eva Wagnerilla on, monessakin mielessä. Kun olemme edenneet kävelykierroksella Radcliffe Camera -rakennuksen luo, hän kaivaa kassistaan nipun valokuvia, jotka todistavat hänen olleen Morse-opas jo yli 20 vuotta. Yhdessä kuvassa hän poseeraa kirjailijan kanssa, toisessa näkyy näyttelijä John Thaw’n nimellä varustettu tuoli ja lähes kukkuroillaan oleva tuhkakuppi, kolmannessa hektinen kuvaustilanne, neljännessä ohjaaja assistentteineen, jne.

Suurta innostusta varjostaa vain yksi närkästyksen aihe: kuvausryhmät myllertävät kaiken uusiksi! Näin ei ole tehty ainoastaan Morse-dekkareiden ja niitä seuranneen Lewis-sarjan takia, vaan kaupungin tärkeät monumentit ja ympäristö saavat tv- ja filmiproduktioiden myötä aina hetkellisesti lisäsävyjä ja rekvisiittaa. ”Harry Potter -elokuvaan tänne tuotiin puutkin Lontoosta”, Eva Wagner puhisee, pakkaa valokuvat takaisin laukkuunsa ja lähtee kuljettamaan meitä kohti seuraavaa murhapaikkaa.

Kurkkua kuivaa: saisinko lasillisen ruutia?

Kävelykierroksen aikana tutustumme tietenkin myös komisario Morsen suosimiin pubeihin. Paljastuu, että ryhmäämme kuuluva hollantilainen pariskunta on asettunut varta vasten asumaan Randolph-hotelliin voidakseen nauttia päivittäin Morse-baarin antimista ja atmosfääristä.

Minä ihastun The Eagle and Child -pubiin, jota paikalliset kutsuvat nimellä the Bird and Baby. Fiktiivisten sankareiden lisäksi täällä ovat nauttineet olutta fantasiakirjallisuuden ikonit, the Inklings-ryhmän jäsenet, joihin kuuluivat mm. J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis ja Owen Barfield. Kun kierroksen jälkeen palaan pubiin, tilaan lasillisen ruutia ja huokaisen: ihana päivä, huikea kaupunki, mahtavia tarinoita. Maljanne Morse, Lewis, Dexter ja Wagner!

Mainokset
kommenttia
 1. lepis sanoo:

  Voi miten hauska kokemus! Huikeeta!
  Ja kieltämättä matkakuume otti pykäliä :)

  • Viides rooli sanoo:

   Kiitos, Lepis! Tykkään osallistua tällaisille opasteluille teemakävelyretkille. Olisin halunnut kiertää oppaan johdolla kaupunkia myös fantasiakirjailijoiden merkkipaalujen mukaan, mutta sellaista ei valitettavasti järjestetty kyseisellä viikolla.

   Matkakuumeeseen auttaa seuraavan reissun suunnitteleminen. Se on ihan yhtä kivaa kuin perillä vaeltelu. :)

 2. Zepa sanoo:

  Oxford… IIIIHANA PAIKKA!!! Ajattelin aiemmin vuokrata sieltä talon pariksi kuukaudeksi kun pääsin kissanvanhuksesta eroon, mutta ei sitten, tulikin uusi kissa :-) No, en valita. Pääseehän Oxfordissa käymään joskus vielä.. ehkä. Huoh.

  • Viides rooli sanoo:

   Olin ensimmäistä kertaa Oxfordissa, ja kaupunki ylitti kaikki odotukseni. Myös sää suosi vierailua, ja elohopea kohosi ajoittain 25 asteeseen. Oli tosi nastaa talsia paikasta toiseen ja vain ihastella opiskelijoiden täyttämän vireän, vihreän kaupungin eloa ja vipinää.

 3. Tuima sanoo:

  Ystävällisen kateuden huokaus… :). Mutta olipa hauska lukea, että Morse-kierrokset ovat asiallisesti tehtyjä ja että matkasi sujui hyvin! Lisää vaan selostuksia tänne.

  • Viides rooli sanoo:

   Minäkin huokailen aina, kun luen muiden bloggaajien matkasuunnitelmista ja -kokemuksista. :)

   Opastetuista kävelyretkistä vastaa Oxfordin kaupungin matkailutoimisto, ja niiden tasoa on kehuttu verkossa. Eikä turhaan, näemmä.

   Olin Oxfordissa toukokuun ensimmäisellä viikolla, jolloin kaupungissa kuljeskeli vielä suht vähän matkailijoita. Toisaalta se oli harmi, koska monet opastetuista kävelyretkistä käynnistyvät vasta kesän korvalla. Listalla on aika monta, joihin olisin voinut osallistua.

 4. Tuima sanoo:

  Kyllä vain! Monta kiinnostavaa retkeä tuolla onkin.