Bibbidi-Bobbidi-Boo!

Posted: 17 huhtikuun, 2011 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, , , ,

Sunnuntaiklassikoissa on jälleen Teemasoiton vuoro. Tänään levylautasella pyörivät elokuvasävelmät. Idean äidin, Lepiksen, ohjeistuksen mukaan kappaleen tulee olla sävelletty ensisijaisesti elokuvaan, ei teatterimusikaaliin (ne kuultiin viime lokakuussa). Valinta pitää myös perustella.

Suosikkini ei ole sävellyksenä kovinkaan kummoinen, ennemminkin sen lumo perustuu hyväntuuliseen, hyppelehtivään sävelten juoksuun ja nonsense-runoutta muistuttavaan sanoitukseen. Kyseessä on yksi Walt Disney -konsernin suursuosikeista, vuonna 1950 ensi-iltansa saaneesta Tuhkimo-piirroselokuvasta tuttu Bibbidi-Bobbidi-Boo. Haltiattaren taikalaulun (joka tunnetaan myös nimellä The Magic Song) laulaa Verna Felton.

Hellyttävät hiiret ja hupsu haltiatar

Tuhkimo on ensimmäinen elokuvateatterissa näkemäni elokuva, ja ihastuin siihen täysin. Suuren talon nurkissa, onkaloissa ja rappusissa seikkailevat, alati lörpöttelevät hiiret ja juhlapuvun valmistamisessa ahertavat pikkulinnut valloittivat kertaheitolla sydämeni. Pidin valtavasti myös hupsusta, pyylevästä haltiattaresta, jonka loitsun omaksuin nopeasti ennestään tuttujen Simsalabim! ja Abrakadabra! -taikasanojen rinnalle. Kuuntelen laulua yhä, sillä se löytyy Walt Disney -piirroselokuvien musiikista kootulta tuplakokoelmalta, joka on yksi levyhyllyni helmistä.

Al Hoffmanin ja Mack Davidin säveltämän sekä Jerry Livingstonen sanoittaman kappaleen ovat levyttäneet mm. Perry Como & The Fontane Sisters sekä Jo Stafford ja Gordon MacRae. Viimeksi mainitun duon 60 vuoden takainen vinyyliversio rahisee jonkin verran, mutta tulkinta on lennokas ja herkullinen. Puhumattakaan puhallininstrumenteista, jotka yrittävät varastaa show´n vaikka väkisin. :)

Lisää bloggaajien valitsemia elokuvasävelmiä löydät Sunday Classic 2011 -listalta.

kommenttia
 1. Hirlii sanoo:

  Aivan ihana :) -kummatkin ! Minua ei sitten yhtään haittaa rahisevat levyt…

 2. Tuima sanoo:

  Ihana elokuva ja haltiatar :). Staffordin ja Comon versiota en olekaan kuullut, kivalta kuulosti, vaikkei yhtään piirroselokuvan musiikilta.

 3. Tuima sanoo:

  Äh. MACRAE…

 4. Viides rooli sanoo:

  Juu, kieltämättä levytetyt versiot kuulostavat erilaiselta. Minulle tuo Disneyn piirrospätkä on olennainen osa Bibbidi-Bobbidi-Boon kuuntelu- ja katselukokemusta.

 5. Mymskä sanoo:

  No kyllä vain :)

 6. Yaelian sanoo:

  Tuo on kyllä ihana hyväntuulen kappale!

 7. uuvana sanoo:

  Nämä vanhimmat Disney-elokuvat jaksaa vielä katsoa uusiksikin, sikäli kun itse olen viitsinyt seurata niin tuntuu että lafkan uusin animaatio alkaa välillä olla niin senhetkisiin teknisiin jippoihin nojaavaa että täynnä hirveän nopeasti vanhentuneiksi muuttuvia vitsejä että eivät kestä aikaa enää samalla tavalla.
  En ole koskaan ollut mitenkään Disneyn lumoissa itse. Varmaan rakkain Disney-muisto on aina lapsena jouluaattona tv:stä tullut Sam Sirkan joulutervehdys. Siis se vanha sellainen, ei se mitä nykyään samalla nimellä näytetään. Vanhassa versiossahan oli katkelmia ihan ”oikeista” Disney piirretyistä, mm. iki-ihana jäällä luisteleva/liukasteleva bambi.

  • Viides rooli sanoo:

   Olen pudonnut kärryiltä, mitä tulee uusiin Disney-tuotantoihin, mutta vanhat klassikot tunnen ja tykkään niistä yhä. Syy on yksinkertainen: ne on tehty taidolla ja sydämellä. Pienetkin yksityiskohdat on mietitty tarkoin, ja efektejä käytetään harkiten. Erityisesti nautin vanhojen Disney-piirrettyjen äänimaailmasta.

   Muistan Samu Sirkan joulutervehdyksen. Muistan hyvin myös Disneyn tv-ohjelmien alkupotpurin, joissa Helinä-keiju lensi eri vaihtoehtojen yllä. Piirrettyjen lisäksi pidin luontoon keskittyvistä ohjelmista (tosin nykyään tiedän niiden sisältäneen myös monia lavastettuja tilanteita, mutta se ei laimenna alkuperäistä tunnetta).

 8. lepis sanoo:

  Voi kun minä tykkäsin tuosta Stafford/MacRae versiosta! Huikea! Näitä pitää olla ja pieni kuplinta kevään kunniaksi on tarpeen :)

  • Viides rooli sanoo:

   Löysin YouTubesta myös Perry Comon version, mutta sen ääni oli laadullisesti niin kehno, etten viitsinyt nostaa sitä linkiksi asti.

   Taioille on tilaa muulloinkin kuin pääsiäisenä ja juhannuksena. ;)