Kirjailija kumikanootissa

Posted: 15 huhtikuun, 2011 in Kirjallisuus, Rikasta arkea
Avainsanat:, , ,

Pieni on kaunista. Usein toistettu aforismi on hiipinyt ajatuksiini viime päivinä monta kertaa. Syynä on Maarit Verrosen uusin teos, maaliskuussa ilmestynyt Pieni kumikanoottikirja (Tammi), enkä nyt viittaa kirjan kokoon (125 x 170 mm). Sen päähenkilö, Hemmo, vie kirjailijaa hiljakseen kapeita vesiväyliä pitkin ja tarjoaa kiehtovia näkymiä, oivalluksia ja yllätyksiä, jotka Verronen kertoo tavalla, joka saa lukijan rakastumaan Vantaanjokeen, ja kyllä, haaveilemaan ikiomasta kumikanootista.

Maarit Verrosella on silmää ja taitoa kuvata ympäröivää luontoa ja siinä tapahtuvia muutoksia, mutta erityisesti pidän siitä, miten hän on ryydittänyt tekstinsä kiinnostavilla tiedonjyvillä. Kirjailija on nähnyt vaivaa kaivaessaan arkistoista ja (kirjaimellisesti!) yritysten nurkissa lojuvista pahvilaatikoista kuvia ja kirjoituksia, joiden avulla hän herättää lähiseudun historian eloon. Vanhan puurakenteisen muuntamon salaisuuden esiin perkaaminen lähentelee jo jännityskertomusta!

Oletko jo löytänyt sopivan lokeron?

Hauskojen ja jännien tarinoiden lisäksi Pieni kumikanoottikirja tarjoaa oivan paketin ekologia- ja ympäristötietoa sekä vinkkejä muista veneilyyn ja matkaajiin liittyvistä ajattelijoista ja teoksista. Olen jo merkinnyt lukulistalleni Jerome K. Jeromen vuonna 1889 ilmestyneen Kolme miestä veneessä. Kirja on tällä hetkellä loppuunmyyty, mutta onneksi meillä on Suomessa loistava kirjastolaitos.

Kuten hyvät kirjat aina, myös Verrosen teos sisältää perusteltua pohdintaa elämänmenosta ja olemisen tärkeistä pilareista. Hän muistuttaa Henry Thoreaun sanoista ja toivoo, että jokainen meistä tekisi voitavansa löytääksemme oman tiemme ja seurataksemme sitä. Hemmon kanssa veneilyä kirjailija luonnehtii kohtuulliseksi ja äärimmäisyyksiä karttavaksi. Siinä piilee tärkeä pala Verrosen omaa elämänfilosofiaa:

”Niksi on siinä, että löytää sopivan lokeron, jossa pärjää ja viihtyy ja jossa ei ole liikaa tungosta. Niksi on aina ollut siinä, siitä luonnonvalinnassa on kysymys. Ei siitä, että on suurin, vahvin ja paras nujertamaan muita.”

kommenttia
 1. Kolme miestä veneessä on alkukielellä luettavissa Gutenberg.org:ssa samoin kuin moni muukin Jeromen kirja. Suora linkki ensiksi mainittuun http://www.gutenberg.org/ebooks/308

 2. Zepa sanoo:

  Olen aika lujasti Maarit Verrosen fani. Muistan aina sanoa siitä kun törmäillään leffafestareilla :-) Se alkaa varmaan kohta pälyillä, onko se hullu akka taas täällä fanittamassa… :-D

 3. Tuima sanoo:

  Kiitos kirjavinkistä!

  jeromen kirjaa näkyisi saavan ostettua antikka.netin kautta…

 4. Hirlii sanoo:

  Kiitos lukuvinkistä myös ja muistakin linkeistä :)

 5. Viides rooli sanoo:

  Moi Tuima ja Hirlii, kiitokset kiitävät myös paluusuuntaan, sillä olen saanut teiltä molemmilta näiden bloggausvuosien aikana tukuittain oivallisia vinkkejä. Mitä kolmeen mieheen veneessä tulee, se löytyy kotikaupunkini kirjaston kokoelmista. :)