Onko kaiken takana käsikirjoittaja?

Posted: 10 maaliskuun, 2011 in Media
Avainsanat:, ,

En ole ainoa, joka kummastelee yhä viihteellisemmäksi muuttunutta suomalaista nykyjournalismia. Outi Vainionkulma kannusti tammikuun lopulla välttämään roskaotsikoiden klikkaamista, mikä synnytti yhteisöpalveluissa, mm. Twitterissä ja Facebookissa, myönteistä hyrinää ja vahvoja kannanottoja laadukkaamman journalismin puolesta.

Viihdejournalismin luetuimmaksi ja kalutuimmaksi päähenkilöksi on noussut Johanna Tukiainen, jonka häistä tehtyä tv-dokumenttia Tuksu menee naimisiin seurasi parhaimmillaan lähes 300 000 ihmistä (lähde: TV5 Finland Oy). Myönnän avoimesti, että suhtaudun Tuksu-uutisointiin hyvin ristiriitaisesti. Samaa asiaa – saavatko toimittajat hyödyntää Johanna Tukiaista miten mielivät – puitiin 4.3. esitetyssä YLE TV2:n Pressiklubissa (ohjelman voi katsoa YLE Areenassa). Raadin kaksi jäsentä, toimittaja ja stand up -koomikko Lotta Backlund sekä Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen, ovat sitä mieltä, että aikuinen ihminen tietää mitä tekee, ja siksi Tukiaisen kaikista elämän tapahtumista voi huoleti raportoida Suomen kansalle.

Toimittaja Jukka Lindfors pohtii Tuksu-ilmiötä analyyttisellä ja humaanilla tavalla YLEn Blogit -sivustolla. Hän vertaa Johanna Tukiaisen ällistyttävää elämäntaivalta Jouko Turkan Aiheita-kirjan (Otava, 1990) novelleihin ja aprikoi, voisiko kaiken takana olla sittenkin joku huippuluokan käsikirjoittaja. Erinomainen kirjoitus, joka pakottaa miettimään omia ja median motiiveja. Lukekaa, ihmiset!

Kommentointi on suljettu.