Sateenkaaren tuolla puolen

Posted: 6 maaliskuun, 2011 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, , , , ,

Sateenkaari vie maahan satujen
Kerran kuulin mä laulun ihmeistä sadun sen:
siellä taivas on aina sininen
unet kauneimmat siellä aina käy totehen.

Tänään liidetään ajassa taaksepäin aina vuoteen 1939 asti. Silloin sai ensi-iltansa Victor Flemingin ohjaama elokuvamusikaali Ihmemaa Oz, tarina kansasilaisesta Dorothy-tytöstä ja hänen Toto-koirastaan, jotka pyörremyrsky tempaisee sateenkaaren tuolle puolelle. Elokuvan tunnetuin laulu Over the Rainbow on valintani tämän sunnuntain klassikoksi.

YouTubesta löytämäni video on vuodelta 1943, jolloin Dorothya näytellyt Judy Garland esitti yleisömenestykseksi osoittautuneen kappaleen toiseen maailmansotaan osallistuneille amerikkalaissotilaille suunnatussa suorassa radiolähetyksessä. Miten hieno ääni Garlandilla olikaan. Varsinkin laulun loppunousu on komea.

Sateenkaari vie myös eduskuntaan

Over the Rainbow -laulusta on tehty lukemattomia versioita, YouTube on niitä pullollaan. Päätin nostaa esiin kolme. Ensimmäiseksi lavalle nousee Eva Cassidy, jonka versio on viipyilevä ja tunnelmallinen. Samaa ei todellakaan voi sanoa tästä Nina Hagenin tulkinnasta, joka artistille tyypilliseen tapaan lähenee teatteria. Pinkkiin tutuun pukeutunut Hagen on liioittelevine eleineen taatusti konsertin kummajainen, mutta kenellekään tuskin jää epäselväksi, että 1980-luvun punk-ikoni osaa myös laulaa.

Sateenkaaren takaisesta onnelasta ovat laulaneet myös suomalaiset iskelmätähdet, mm. Vieno Kekkonen, Anneli Sistonen, Ritva Laurila ja Reijo Taipale. Suomen Äänitearkistosta paljastui tieto, että myös Suomen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on levyttänyt kyseisen kappaleen. Hänen tulkintansa löytyy vuonna 1998 julkaistulta hyväntekeväisyyslevyltä Sateenkaaren aikaan. Levyllä laulavat lisäksi mm. Sulo Aittoniemi, Arja Alho, Eva Biaudet ja Pertti ”Veltto” Virtanen.

Nyt en kuitenkaan päästä ääneen eduskunnan laululintuja, vaan areenan saavat Olavi Virta ja George de Godzinskyn johtama orkesteri. Tämän komean tulkinnan myötä surut ja huolet katoavat varmasti. Kevät on taas täällä, i-h-a-n-a-a!

kommenttia
 1. Hirlii sanoo:

  Niin onkin ! Kevätriemuiluun oikein hyvin sopiva kappale. Diggasin tuosta Nina Hagenin tulkinnasta.

  • Viides rooli sanoo:

   Joo, kevättä rinnassa! :D Nastaa, että tykkäsit Hagenin vedosta. Minusta se on kaikessa poskettomuudessaan mainio, ja kuitenkin laulusta kuulee, miten upea ja taipuva ääni hänellä oikeasti on.

 2. susupetal sanoo:

  Ostin jokin aika sitten Eva Cassidyn levyn, jossa tuo Over Rainbow myös on. Evan ääni ja kitaran soitto on upeaa. Surullista, että tuollainen lahjakkuus kuoli niin nuorena.

  Nina on hurmaava. Hän voisi laulaa vaikka puhelinluetteloa ja minä fanittaisin!

  Garlandin tulkintoja kappaleesta minulla on useita, sillä Garland-fanina olen kerännyt monia Judyn vinyylejä, joukossa myös live-levytyksiä. Konserteissa laulu päättyy usein melkein itkuun judyn äänen sortuessa.

  Olavi Virta on Kuningas. Hänen äänensä vie satumaahan.

  Kiitos, ettet soittanut Räsästä!!! Rispekt.

  • Viides rooli sanoo:

   Samaa mieltä Eva Cassidyn kohtalosta. Liian aikaisin lähti hän(kin).

   Kävin katsomassa Tampereen Teatterissa New Karleby -esityksen, joka paljasti, että myös ohjaaja Leea Klemola kuuluu Nina Hagenin ihailijoihin. :) En lakkaa ihailemasta Hagenin äänen väriä ja laajuutta. Ja tietenkin pidän hänen kuvia kumartamattomasta tyylistään. Nykyäänhän Hagen laulaa gospelia.

   Olin nielaista aamukahvit henkitorveeni, kun löysin tuon eduskunnan levyn. Näen tahatonta huumoria siinä, että juuri Päivi Räsänen laulaa Sateenkaaren tuolla puolen -laulun. Hän jos kuka on hyökännyt sateenkaariperheitä vastaan. Mutta minulla onkin mustaan taipuva huumorintaju. :D

 3. Tuima sanoo:

  Tosiklassikko! Judy garland ja Olavi Virta miellyttivät eniten, Cassidy on myös tosi hyvä, Hagenin tulkinta kannattaa kuunnella videota katsomatta, laulajan ilmeily vie liikaa tilaa laululta, keskiössä ei ole tulkittava teksti ja musiikki vaan laulaja itse ja hänen performanssissa: katsokaa MINUA.

  Olen pitkään halunnut soittaa klassikoissa tämän laulun, mutta koska en ole tuubista löytänyt yhtä suosikkitulkintaani, en ole sitten tätä klassikoksi ottanut. Englantilainen Norma Watersonin hienolla ja rakenteellisesti kiinnostavalla albumilla (laulut muodostavat keskustelevia pareja), on käsittämättömän hieno tulkinta laulusta. Levy on tuo: http://www.amazon.co.uk/Very-Thought-You-Norma-Waterson/dp/B0000258GB/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1299403260&sr=1-3-spell ja käsityksen äänestä saat oheisesta videosta:

  • Viides rooli sanoo:

   Minäkin olen pallotellut useasti aiemmin Over the Rainbow -laulua, mutta toiset biisit ovat ohittaneet sen milloin mistäkin syystä. Tänään se tuntui oikealta valinnalta.

   Näkemyksesi Nina Hagenin tulkinnasta lienee oikea, mutta veikkaan, että ko. tilanne on saanut hänet liioittelemaan esitystään tavanomaista enemmän. Kuumimmalla punk-kaudella maineensa luonut Hagen on jotenkin niin väärässä ympäristössä sinfoniaorkesterin solistina. Itse hän on tietenkin esiintymiskutsun hyväksynyt, kyllä-kyllä, mutta kliininen konserttitilanne on varmastikin provosoinut hänet vetämään överiksi.

   Kiitos vinkistä. Pidin tosi paljon Norma Watersonin äänestä ja ehdin jo varata kirjastosta hänen levynsä. :)

   • Tuima sanoo:

    Kerro sitten mitä pidit levystä (ja varsinkin Over the rainbow’sta)! Alkuun Waterson voi kuulostaa aika ilmeettömältä laulajalta, mutta hän on hyvin sävykäs. Hän tulkitsee tekstiä hyvin. Tuosta Fallen leavesista on sanottu, että se keroisi prinsessa Dianasta ja olisiko ollut niin, että sen vastaparina on laulu Marilyn Monroesta. Pitää tarkistaa.

    Tuo Hagenin tulkinta ei ollut huono ollenkaan, mutta tuntui että kannattaisi keskittyä vain laulun kuunteluun eikä katseluun.

   • Viides rooli sanoo:

    Sen teen. Hämeenlinnan kaupunginkirjaston väki on näissä varausasioissa käsittämättömän tehokas. Luultavasti saan noutaa Watersonin The Very Thought of You -cd:n (1999) jo huomenna. Muita levyjä ei valitettavasti löytynyt, täytynee tilata uudempi tuotanto pääkaupungin kokoelmista.

    Ymmärsin mielipiteesi Hagenin tulkinnasta, halusin vain selittää aiemmassa kommentissani oman näkemykseni videolla näkyvästä tilanteesta.

 4. uuvana sanoo:

  Nas, onko sattumaa että Arin blogissa oli tänään sama biisi, tosin eri esittäjä:
  http://www.mtimagine.com/typoblog/?p=2598

  Nyt täytyy sanoa että se esitys jotenkin kosketti minua jotenkin niin että en nyt ihan heti perään halua kuunnella mitään toista versiota. Ehkä palaan myöhemmin näiden toisten versioiden ääreen. Olavin Virran version ainain kyllä muistan, se on tyylikäs kyllä. Mutta jotenkin tuo Hawaiin ukulele nyt vei mennessään sellaiseen huolettomaan sunnuntaipäivään…
  :D

 5. uuvana sanoo:

  Siis Kas, ei Nas.
  :P

  • Viides rooli sanoo:

   Vastauksena kysymykseesi: olen valinnut kappaleen Arin päätöksestä tietämättömänä. En nimittäin jostain syystä pääse tänään ohittamaan sammakkoa, eli en näe muita inlinkziin linkittäneitä, vaikka olenkin voinut linkittää listalle oman valintani. Omituista.

   Harkitsin soittavani myös Israel Kamakawiwoʻolen version (se on soinut tällä viikolla usein radiossa), mutta päätin sitten rajoittaa kokoelmani 1+3 biisiin.

   Tervetuloa kuuntelemaan myöhemmin nämäkin tulkinnat! :)

   • uuvana sanoo:

    Hauska sattuma siis, että sattui samaa biisiä valintaan.

    ”En nimittäin jostain syystä pääse tänään ohittamaan sammakkoa, eli en näe muita inlinkziin linkittäneitä, vaikka olenkin voinut linkittää listalle oman valintani. Omituista.”

    Minulla on ihan sama ongelma, näen vain linkkien kokonaismäärän linkkisivulla. Ongelma lienee siis kaikilla sama(?). Jätin lepikselle asiasta kommentin, josko hänkään tietää mistä vaiva johtuu.

   • Viides rooli sanoo:

    Juu, kävin jo kehumassa TypoBlogin Aria loistavasta klassikkovalinnasta. ;)

    Kiitos, kun informoit Lepistä inlinkzin bugista, mutta pelkäänpä, ettei hän voi asialle mitään, vaan virhe pitää korjata pääkallopaikalla. Onneksi kommentoijista näkee, ketkä ainakin ovat osallistuneet tällä viikolla bloggaajien Sunday Classic 2011 -sarjaan.

 6. Yaelian sanoo:

  Tämä on kyllä niin klassikko kuin klassikko vain voi olla. Minulla on 2 Eva Cassidyn albumia,ja pidän kovasti tuosta hänen tulkinnastaan.ON niin sääli,että hänen kaunis äänensä sammui liian aikaisin.Ja mahtava tuo Olavi Virran tulkinta!

 7. Ari sanoo:

  En ole edes nähnyt tämän päivän listaa jostain syystä sammakon linkkilistasta ja kappas vain, meillä on sama valinta. Hieno biisii, olisi sitten esittäjä sumopainija tai Judy Garland

  • Viides rooli sanoo:

   Samaa sanoin (tai siis kirjoitin) Uuvanalle: sammakon linkkilista oikuttelee, ja näen tämänkertaiset Sunnuntaiklassikko-valinnat ainoastaan kiertämällä blogista blogiin. TypoBlogiin en ole vielä ehtinyt.

   Mutta mehän voimme, Ari, onnitella toisiamme loistavasta valinnasta. Onpa sinulla todella hyvä maku! ;)

 8. Kari sanoo:

  Ei siitä mihinkään pääse, että Olavi Virta on loistava laulaja. Loistava biisi muutenkin.

  • Viides rooli sanoo:

   Mestari on aina mestari, Virran tenhoa eivät syö vuodet, ei uusi musiikki, eivät nuoret tekijät tai trendit.

   Sinulla on muuten hieno logo avatar-kuvana.