Ystäväni on kadottanut häntänsä

Posted: 4 tammikuun, 2011 in Kirjallisuus, Teatteri
Avainsanat:, , ,

Että osaakin olla pilvinen päivä, ja tietenkin juuri tänään, kun olisin halunnut ihailla osittaista auringonpimennystä. Tätä harmautta voi onneksi piristää monella tavalla. Tällä kertaa turvaudun Nalle Puhiin.

Yleisradio on mahdollistanut monta kulttuuritekoa, ja A. A. Milnen rakastettujen tarinoiden taltioiminen kuunnelmiksi on yksi niistä. Studiossa ahkeroi suomalaisen teatterin tutkapari, näyttelijät Kari Väänänen ja edesmennyt Matti Pellonpää. Elävän arkiston sivustolla on viisi audioklippiä (+ videopätkä), joilla kaksikko lukee, tai pitäisi varmasti sanoa tulkitsee, metsässä asuvan sympaattisen joskin pieniälyisen karhun ja tämän värikkään ystäväkatraan seikkailuja. Kuunnelmat on nauhoitettu vuonna 1991, ja ohjaajana toimi Pentti Kemppainen.

Ilmeikäs ääni herkistää kuuntelemaan

Ääni on näyttelijän tärkein työväline. Se kavaltaa kaiken: sukupuolen, persoonallisuuden, puhekulttuurin, äidinkielen tuntemuksen, ilmaisutaidon, mielialan, teeskentelyn, väsymyksen; jopa senkin, onko edellinen ilta vierähtänyt kapakassa. Ilmeikäs ääni herkistää kuuntelemaan, sillä eläytyessään ihminen antaa tunteiden kuulua äänessään. Hyvä näyttelijä pystyy ilmineeraamaan myös repliikkien takana lymyävät ajatukset, niin sanotut rivien välit. Ja sen Pellonpää ja Väänänen totta vie taitavat.

Olen varma, että voit uhrata kiireisestä aikataulustasi kuusi ja puoli minuuttia. Pysähdy siis hetkeksi ja kuuntele vaikkapa Ihaan häntää etsimässä. Tosin saattaa käydä niin, että aikaa hurahtaa enemmän. Saman sivun vasemmasta valikosta löytyy näet rypäs suosittujen lastenohjelmien katkelmia. Minkä muistojen kavalkadin Sirkus Papukaija herättikään! :)

Lisäys 7.1.2011

Kaikille Nalle Puhin, Vänän ja Peltsin ystäville tiedoksi, että Yleisradio uusii tänä keväänä Radioteatterin vuonna 1991 tekemän kuunnelmasarjan kokonaisuudessaan. Nythän Areenassa on kuunneltavissa vain viisi lukua. Toiveuusinnan ensimmäinen lähetys on lauantaina 24.3. klo 11.15. Lisäinfoa löytyy Yle.fi:n Olotilasta.

kommenttia
 1. lepis sanoo:

  Vieläkö ne nykypäivänä mahtaa esittää kunnon kuunnelmia radiossa? Silloin kun tv-kanavia oli vain kaksi, kuunnelmat olivat suurta huvia meidän perheessä. Mieluimmin kuunnelma kuin tv, oli trendi siihen aikaan.

 2. Viides rooli sanoo:

  Radioteatteria oltiin jossain vaiheessa ajamassa alas, mutta onneksi niin ei käynyt. Kuunnelmia tehdään yhä. Esimerkiksi ensi sunnuntaina on luvassa Rovastin viimeinen matka, joka kertoo tosiasioihin pohjautuvan mutta silti kuvitteellisen tarinan Jonathan Swiftin viimeisistä päivistä. Nimiroolissa on Jussi Lehtonen.

 3. Hirlii sanoo:

  Kuuntelen kyllä yhä kuunnelmia, mutta että nallepuhiakin voisi kuunnella … laitankin muistiin tämän vinkin, elävässä arkistossa olen kyllä luuhaillut, se on löytöjen ja aarteiden paikka.

  • Viides rooli sanoo:

   Yritin saada selville, onko Peltsin ja Vänän lukemaa Nalle Puhia mahdollistaa ostaa äänikirjana, mutta googlaamalla asia ei selvinnyt. Sen sijaan sain tietää, että kuunnelmasarja uusitaan tänä keväänä, minkä tiedon jo nostinkin merkintäni jatkoksi.