Muistoja ja mielenrauhaa

Posted: tammikuu 2, 2011 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Vuoden 2011 ensimmäinen Sunday Classic -valintani nostaa framille suomalaisen kitaristin, jonka monet tuntevat paremmin koomikkona. Kyse on tietenkin Heikki Silvennoisesta, jonka Kummeli-ura jääköön tänään pelkän maininnan varaan. Nyt keskitytään musiikkiin.

Kuulin ensimmäisen kerran Silvennoisen kitaransoittoa 1970-luvun puolivälissä Sampolan juhlasalissa Tampereella. Olin kaksi viikkoa aiemmin ollut elämäni ensimmäisessä konsertissa todistamassa, miten Hurriganes riehaannutti kansan ”ketoon”. Roadrunner oli ilmestynyt ja soi jopa radiossa. Nyt istuin ystäväni kanssa hämmästelemässä progressiivisen rockin kuvioita ja kauneutta, kun lavalla taituroi Tabula Rasa. Gryf lumosi jo silloin. Sävellys on Heikki Silvennoisen ja laulajana Jukka Leppilampi.

Hard rockia ja sinisen sävyjä

Heikki Silvennoisella on uransa aikana ollut useita bändiprojekteja. Tabula Rasan jälkeen hän perusti mm. The Thanx sekä Frendz-yhtyeen ja hard rockia takoneen Catwalk-kokoonpanon. Niitä en liiemmin kuunnellut, mutta vuonna 1987 perustettu Q.Stone (jossa Silvennoisen rinnalla soittivat Mikko ja Sakari Löytty, Markku Tabell ja myöhemmin Mikko Kuustonen) herätti kiinnostukseni ja lennätti albumit levyhyllyyni.

Tässä näyte kesältä 1990, jolloin Q.Stone esiintyi Räikkärockissa Ylöjärvellä. Waiting for the Dawn -biisin sävellys ja sanoitus on Mikko Kuustosen käsialaa. Malttakaa biisin puoliväliin asti, silloin lähtee Silvennoisen kitara soimaan.

Sinisissä tunnelmissa Silvennoinen on viihtynyt myöhemminkin. Todisteeksi soitan yhden nykyisen bändiprojektin, SF Bluesin, tulkinnan Eddie ”Guitar Slim” Jonesin kappaleesta The Things That I Used To Do. Äänessä on tyylikäs raspikurkku Pepe Ahlqvist ja taustajoukoista löytyy mm. Dave Lindholm. Esitys on taltioitu Helsingin Savoy-teatterissa vuonna 2002.

Voitin tai hävisin, seisoin jaloillain

Heikki Silvennoinen on julkaissut kuusi sooloalbumia, joista vain yksi, vuonna 2003 ilmestynyt Miehet kaatuu, on suomenkielinen. Tässä siltä vähän jykevämpää soundia, Kuuleeko Taivas. Levy sai yllättävän nuivan vastaanoton, mitä olen usein ihmetellyt. Jokainen voi tehdä oman arvionsa HeikkiShop-sivustolla, jossa on tarjolla maistiaisia. Soundit ovat jopa läppärillä kuunneltuna enemmän kuin kohdallaan. :)

Lopuksi näyte armoitetun kitaristin uusimmalta levyltä, marraskuussa julkaistulta Peace of Mind. Letkeää meininkiä, vaikka lupaus onkin suuri: I’m Gonna Change My Life. Passeli valinta kaikille uudenvuodenlupauksia tehneille, vai mitä?

Lisää mojovaa musiikkia tuliterän vuoden kunniaksi löytyy Sunday Classic 2011 -sivustolta.

kommenttia
 1. Kari sanoo:

  Jotenkin Silvennoisen ura Tabula Rasan jälkeen päässyt ohittamaan minut. Kitara tuntuu soivan sielukkaasti näillä tuntemattomillakin biiseillä. Vanhasta muistista Gryf kosketti näin sunnuntai-iltapäivänä. Silvennoinen oli hieno esiinnosto joka tapauksessa.

  • Viides rooli sanoo:

   Päätin Silvennoisen esiin nostamisesta joulukuun alussa, kun kävin katsomassa Eppujen ja Kummeleiden joulurevyyn. Iso osa Heikin ajasta meni tietenkin peruukki päässä melttoamiseen, mutta keikan loppupuolella herra pääsi näyttämään, miten kitara soi ammattilaisen käsissä. Sitä oli todella hienoa kuunnella, ja olenkin yrittänyt kuikuilla, missä pääsisin kuuntelemaan Silvennoisen soitantaa uudemman kerran. Suosittelen.

   Tässä uudelta albumilta maistiaisiksi vielä toinen laulu, niin kaunis ja surullinen –> So sad.

 2. lepis sanoo:

  Aiih, aloititpa voimakkaalla paketilla. Jees! Tabula Rasa vei jo jonnekin kauas muistojen maisemiin ja palautti ison palan hyvää oloa mieliin. Iki-ihanaa Pepe Ahlqistia en ole kuullut aikoihin, missään. Kävin joskus katsomassa miestä livenä siellä teidän Kaupparissa (liekö enää koko tanssiravintolaa olemassa).

  Silvennoinen on niin uskomattoman monipuolinen artisti, että toista saa meiltä hakea. Hienoa muisteloa, hienoa!

  • Viides rooli sanoo:

   Bloggaajien joukossa on näemmä muitakin, joita Tabula Rasa on aikanaan sykähdyttänyt. Nastaa!

   Tsekkasin Silvennoisen sivustolta tulevat keikat, mutta SF Bluesin kohdalle ei ole merkitty ainoatakaan. Harmi. Sen sijaan herra kitaristi on ilokseni tulossa Hämeenlinnaan akustiselle keikalle tammikuussa. Täytynee varata ko. ilta hyvää musiikkia varten.

 3. uuvana sanoo:

  Ah nyt tuli kaikenlaisia muistoja kaukaisilta ajoilta. Kävin aikanaan yläastetta tampereen lähiseudulla ja muistan että isoveljeni yksi kaveri (sellainen paikallisten bändikatselmusten sankarikitaristi ;)) kävi Silvennoisella kitaratunneilla Tampereella. Se oli kova juttu aikanaan.

  Tuosta Waiting for The dawnista tuli ihan kauhea nostalgiapläjäyshetki, en ollut kuullut varmaan sitten 80/90-luvun taitteen, mutta muistan tuon livenä, heti palautui mieleen. Hienot soolot kyllä.
  Q Stone oli aikanaan hyvä, näin livenä joskus -öööö- ’89? ehkä. Silloin muistan vain, että itseäni vähän rasittivat Mikko Kuustosen mukana tulleet(?) gospelmeinigit ja uskonnollset vinkkelit – myönnetään, ulkomusiikillinen asia ja mitäs tuosta, mutta en voi mitään että olisin vain halunnut mieluummin kuulla bändin vetävän hienoa bluesrokkia kuin että biisien välillä piti olla raamattu-sitaatteja. Mutta musiikillisesti oli (ja on) hieno bändi.
  Muistan että bändi oli juuri silloin myös saanut jonkinlaista radiosoittoa jossakin jenkkilässä ja siitä kohistiin jonkin aikaa kovasti, jännää oli.

  Täytyy myöntää, että Silvennoisen soolotuotantoon en ole tutustunut juuri ollenkaan. Se on vähän noloa kyllä myöntää, koska hän on kyllä yksi todella hienoja suomalaismuusikoita. Ihme tuo nuivuus, jonka manitsit tuon erään soololevyn vastaanotossa.
  Hyvä kun linkitit hnen soolotuotantoaan ja varsinkin tätä uutta. Kiitos!

  • Viides rooli sanoo:

   Oooh, kitaratunteja itseltään Silvennoiselta. Ainoa valtti, jolla tuohon pystyn vastaamaan, on isonveljeni kotiin tuomat luokassa kiertäneet paperilappuset, jotka oli piirtänyt hänen luokkatoverinsa Juho Juntunen. Sekin oli tosi kova juttu. :D

   Tunnistan ärtymyksesi. En ole koskaan ollut uskonnollinen, enkä jaksa saarnaamista, vaikka pidänkin gospelista musiikkigenrenä. Q.Stonessa olennaista oli musiikki, ainakin minulle.

   Olen tosi tykästynyt Silvennoisen uusimpaan levyyn. Etsi käsiisi Peace of Mind. Uskon, että pitäisit siitä.

 4. Ari sanoo:

  Waiting For The Dawn, hieman funkin tuntuinen kuullosti hyvältä. Minulta tuo Q.Stone ei jäänyt kokonaan väliin vaikka miehitys oli melkoisen kovaa luokkaa

  • Viides rooli sanoo:

   Kun etsin Silvennoisen tekemää musiikkia ja perustamia kokoonpanoja YouTubesta, löysin videon, jossa Q.Stonen muusikot kokoontuivat vuosien tauon jälkeen yhteen. Illan aikana bändi esitti Larry Normanin muistoksi biisin Sweet Dreams. Norman oli tuottanut Q.Stonen ensimmäisen levyn. Tavastialla vuonna 2008 taltioidulla videolla soittaa myös kitaristi Marzi Nyman. Kannattaa kuunnella, ehdottomasti.