Unelmia, ekotekoja ja esteettisiä herkkuja

Posted: tammikuu 1, 2011 in Arjen ilot
Avainsanat:, ,

Uudenvuoden taitteessa on tapana antaa lupauksia, joiden pontimena ovat yleensä tehdyt synnit, pienet tai suuret. Pyrkimys parempaan elämään voi johtua myös laiminlyönneistä ja laiskuudesta. Nyt en siis puhu joutilaisuudesta, joka on jalo taito.

Siihen viittasi myös näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen Kirsi Markkasen tekemässä henkilökuvassa, joka nähtiin YLE2:lla toissa iltana (ohjelma esitetään uusintana 11.1. klo 18). ”Mahdollisimman vähällä työllä säädyllinen elämä”, Väänänen kiteytti nykyisen elämänsä tahdin. Tärkeintä on nauttia elämästä, ei tuhlata sitä vimmaiseen rahan tai vallan haalimiseen. ”Siinähän menee koko hyvä show hukkaan.”

Toivioretkiä kirjastoon

Lupausten antamisen sijaan aionkin unelmoida, tehdä ekotekoja ja nauttia esteettisistä herkuista. Siinä minua auttaa kirjasto. Helsingin kaupunginkirjasto on koonnut sivustolleen 52 tapaa käyttää kirjastoa. Koska asun Hämeenlinnassa, aion soveltaa vinkkejä paikalliseen kirjastoon (joka on sivumennen sanoen osoittautunut jo nyt oivaksi aarreaitaksi) ja Verkatehtaan Taidelainaamoon. Pidän mm. Heli Huotalan ja Anne Tammisen teoksista.

Osan ehdotuksista voi toteuttaa verkossa. Seuraa sinäkin Stadin ukon esimerkkiä ja kerro, millaisessa kirjastossa haluaisit viettää aikaasi vuonna 2017. Kirjastokaistalla tutustutaan mm. stadin salaisuuksiin, tavataan Henning Mankell, vieraillaan kulisseissa ja saadaan vastaus Jessikan kysymykseen, asuvatko kirjaston tädit ja sedät kirjastossa. Ja ekotekoihin löytyy kirjastosta kannustusta roppakaupalla.

Lisäys 2.1.2011

Hirlii huomautti kommentissaan, miten Helsingin keskustakirjaston väki on käynyt ottamassa toiminnalleen mallia muualta Suomesta, mm Turusta, jossa on jo olemassa tuo “luova multimediaalinen tapaamispaikka ja kaupunkilaisten olohuone”.

Se on totta, joten reipas hatunnosto Turulle, Euroopan kulttuuripääkaupungille. Lisätietoa ohjelmaa tulvivan vuoden tapahtumista löytyy Turku 2011 -sivustolta. Avajaiset pidetään 15.1.

Mainokset
kommenttia
 1. Zepa sanoo:

  Tuo Vänän haastattelu on myös Areenassa.

 2. Viides rooli sanoo:

  Joo, tiedän, mutta ohjelma poistetaan Areenasta viikon sisällä. Siksi en viitsinyt linkittää, se kun ei palvele blogiini myöhemmin sukeltavia. Pyrin linkittämään sivustoille, joiden sisällön kesto mitataan kuukausissa, tai edes viikoissa, ei vain päivissä.

 3. lepis sanoo:

  Hämiksen kirjasto on todellinen aarreaitta.
  Verkatehtaalla en ole päässyt vielä käymään. Tai siis olen käynyt, ennekuin se oli ’Verkatehdas’, sanan nyky muodossa. Tätä kulttuuritehdasta en siis ole päässyt näkemään. Ehkäpä vielä.

  Hyviä lupauksia! Kannatetaan :)

  • Viides rooli sanoo:

   Hämeenlinnan pääkirjaston väki on nopea uutuuksien suhteen, kokoelmia täydennetään kiinnostavilla teoksilla. Kirjojen lisäksi olen hyödyntänyt tehokkaasti musiikkiosastoa.

   Kerro, jos ja kun tulet Hämeenlinnaan. Tarjoan hyvät sufeet Verkatehtaan kahvilassa. :)

 4. Hirlii sanoo:

  Kirjasto on tärkeä paikka, kaikin ja monin tavoin.

  Helsingin keskustakirjaston väki on käynyt ottamassa mallia, mm täältä Turusta, jossa on jo olemassa tuo ”luova multimediaalinen tapaamispaikka ja kaupunkilaisten olohuone”. Et sikäli vähän erheellinen tuo houkutusvideo…hehheh, kun Hki laahustelee perävaunussa eikä etunenässä.

  Hiljaisuutta ja kirjaston rauhaa etsivillekin löytyy onneksi yhä tilaa, en nimittäin toivo että kirjastoista tulee markkinamaailman ja liike-elämän bisneksentekopaikkoja tai karnevaalikeskuksia josta saa kaiken hattaroista haitarinsoittoon ja lumikenkiin. Toki kirjasto elää, siinä kuin muukin elämä, näiden globaalien markkinavoimien puristuksessa, mutta en toivo että me kadotamme esim lähikirjastoja ja muita lähipalveluita näiden megasuurten yksiköiden tulon myötä. Eikä unohdettaisi kirjastoihmisten työoloja jotka myös kokevat aika suuria mullistuksia näissä laitoksissa…

  Kaikkea hyvää Hgin keskustakirjastohankkeelle, joka varmasti tulee tarpeeseen, Ja toivotaan samalla ettei se pyyhkäise pois lähikirjastoja joiden tarpeellisuudesta tullaan aivan varmasti vielä vääntämään kättä jos toistakin.

  Mahdollisimman vähällä työllä säädyllinen elämä, sopii minunkin motokseni, käynpä katsastamassa tuon Väänäsohjelman.

  • Viides rooli sanoo:

   Kiitos, Hirlii, täsmennyksestä. Lisään sen myös varsinaiseen tekstiin.

   Olen samaa mieltä kanssasi: kirjastot ovat ja niiden tuleekin olla myös hiljaisuuden ja keskittymisen keitaita. Mutta pidän siitä, miten kirjastot ovat muuttuneet pelkistä kirjojen säilytys- ja lainaustiloista viihtyisiksi olo- ja seurusteluhuoneiksi. Minusta on ihanaa laskeutua Hämeenlinnan pääkirjaston portaita ja nähdä yhdellä silmäyksellä koko laaja, valoisa tila nojatuoleineen ja sohvaryhmineen. Sinnehän voisi melkein muuttaa! :)

   Kannattaa katsoa Väänäsen henkilökuva. Siinä on paljon toki entuudestaan tuttua asiaa, mutta ohjelman paras anti piilee Vänän turinoinnissa. Mieshän rakastaa elämää!

 5. Zepa sanoo:

  Eiku sanoin vaa, jos jotain kiinnostaa :-) Ite katsoin sen Areenasta juurikin.

  • Viides rooli sanoo:

   Tarkoitus ei ollut kuulostaa niin tylyltä. Kiitos vain täsmennyksestä, mutta perustelut Areenan ohittamiselle kerroinkin jo edellisessä vastauksessani. :)