Joululahjaksi suomirockin sankareita

Posted: joulukuu 5, 2010 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Vaikka en asukaan pääkaupunkiseudulla, olen päättänyt noudattaa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) kehotusta ja antaa tänä jouluna (ja tulevinakin) läheisilleni elämyslahjan. Yhden niistä ehdin jo korkata ystäväni Reijon kanssa, sillä lahjaan kuului olennaisena osana hyvä seura (öh, nyt taisi mennä pahasti itsekehun puolelle).

Suunnistimme Helsingin Narinkkatorin laidalla sijaitsevaan viihdekeskukseen, missä esitettiin kolmena iltana peräkkäin Eppu Normaalin ja Kummeleiden herrojen yhdessä kehimä revyy. Työnjako oli jotakuinkin se, että Eput vastasivat musiikista ja Kummelit melttoamisesta. Meno oli kuin vanhassa asemahallissa: porukkaa tuli ja meni. Lavalla nähtiin mm. Mauno Ahonen, Saku ja Speedy, Kari ja Karvattomat, Matti Näsä, ja pyörähteliväthän siellä miesten keskellä myös kaksi reipasta tanssityttöä sekä Satu.

Sympaattinen linssilude

Tämän ja huomispäivän teeman (Sunday Classic ja itsenäisyyspäivä) kunniaksi soitan suomirockin mammutin biiseistä ensimmäiseksi Tahroja paperilla, joka on taltioitu Suuri joululahja -kiertueen Turun konsertissa. En tiennytkään, että Pantse Syrjä on tuollainen linssilude. ;)

On vaikeaa uskoa, että Eput ovat vääntäneet tahkoa jo yli 30 vuotta, sillä leipääntymisestä ei keikalla näkynyt jälkeäkään. Päinvastoin, bändi oli sellaisessa iskussa, että heikommat alta pois! Myös melankoliset, kaipuuta tihkuvat kappaleet, kuten YLE Teeman Kosketuksessa-sarjassa nähty Joka päivä ja joka ikinen yö, soivat hienosti illan aikana. Eikä yleisö tälläkään kertaa antanut Martin laulaa suruistaan yksin.

Nautinnollista jammailua

Vaikka Eppujen lukemattomat hitit olivatkin livenä mannaa, revyyn ehdottomasti parhaat hetket koettiin lopussa, kun koko kööri änki lavalle jammailemaan yhdessä niin Eppujen, Heikki Helan kuin Heikki Silvennoisenkin biisejä. Oli se vain aikamoista jytkettä, kun (laskujeni mukaan) kahdeksan miestä revitti kitaraa/bassoa, kaksi takoi rumpuja ja yksi taituroi kosketinsoittimilla. Yritin löytää YouTubesta Heikki Silvennoisen ja Pantse Syrjän komeaa kitarakaksintaistelua, mutten valitettavasti löytänyt. Tässä viimeisenä makupalana vähän letkeämpää meininkiä, Heikki Helan vuoden 1994 hittisingle Uneton yö Lahdessa marraskuussa taltioituna versiona.

Lisää itsenäisyyspäivän aattoon sopivaa (tai sitten ei) musiikkia löydät Sunday Classic -listalta. Kannattaa tsekata, sillä mm. Uuvana tarjoaa koskettavan setin: Kate Bush, Peter Gabriel, Pink, John Legend ja Herbie Hancock.

PS. Jos pähkäilet, mitä hankkisit läheisillesi joululahjaksi, HSY:n sivustolla on tarjolla roppakaupalla elämyslahjavinkkejä.

PPS. Ihan pakko lisätä vielä yksi jammailuvideo, jossa staran elkeitään ja raspikurkkuaan esittelee Kummeleiden Heikeistä se kolmas, pitkään teatterinjohtajana vaikuttanut Vihinen. Biisi on Heikki Silvennoisen Fire, ja video on kuvattu Turku-hallissa 27.11. Ja nyt ne kitarat todella soivat!

Mainokset
kommenttia
 1. Tuima sanoo:

  <3 Eput. Enempää ei tarvitse sanoakaan! Virtuaalinen rutistuskiitos Viidennelle roolille hyvistä valinnoista :).

 2. Viides rooli sanoo:

  Kiitos virtuaalirutistuksesta, Tuima! Toivotan samalla mitä mainiointa itsenäisyyspäivää. Ja maljajuomaksi siis giniä ja olutta — eikös sitä niin lauleta tänään blogissasi? :)

 3. lepis sanoo:

  Eput on siitä kummallinen bändi, että tällainenkin joka ei suomipoppia kuuntele, osaa sanat ulkoa ja laulaa loilottaa niitä. No, ehkä kaveripiirillä on osuutensa asiaan :) Aatelia sanoisin näistä herroista.

 4. Viides rooli sanoo:

  Ehkä myös radiolla? Aika moni kanava soittaa Eppuja, yhä vain. :)

  Ystäväni, joka kuuntelee sujuvasti Eppuja ja katsoo tarvittaessa Kummeleita, totesi molemmat joukkueet erinomaisiksi liveviihdyttäjiksi. Konsertissa näytettiin muutamia Kummeleiden sketsejä screenillä, mutta ne eivät purreet läheskään samaan malliin kuin samat herrat elävinä lavalla. Ja kuten jo hehkutin YouTuben videoiden avulla, Eput olivat ihan käsittämättömän komeassa vauhdissa.

 5. susupetal sanoo:

  Livenä varmaan aika rautaista katsottavaa! Hyviä elämyslahjoja!!

 6. Viides rooli sanoo:

  Pakko myöntää: tosi nasta keikka! Ja lahjan saajakin oli tyytyväinen. :)