Kamelikirjastoja tarvitaan yhä

Posted: 16 marraskuun, 2010 in Kirjallisuus, Maailmalla
Avainsanat:,

Tällaisena lähes päivittäin netissä pörräävänä tietoherhiläisenä sitä helposti unohtaa, etteivät sähköisen verkon palvelut suinkaan ulotu vielä kaikkialle. Myös se tosiasia, että perusihmisoikeuksiin kuuluva luku- ja kirjoitustaito on maailmassa yhä edelleen etuoikeus, ei itsestäänselvyys, lipsahtaa turhankin helposti mielestä.

Jäin miettimään lukemisen autuutta ja kirjojen saamisen helppoutta, kun perehdyin Kai Ekholmin teokseen Kirjastot ovat palaessaankin kauniita (BTJ Kustannus, 2010). Siinä Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja kartoittaa maailman kirjastoja ja perustelee niiden merkitystä. Teoksen loppuosa luotaa tulevaisuutta ja digitaalisen kehityksen vaikutuksia kirjoihin sekä kirjastoihin.

Helevetin Iso Sotku

Riveiltä käy selvästi ilmi Ekholmin epäilys, jopa inho, verkon voimallista vyöryä kohtaan. Internetiä hän kutsuu Helevetin Isoksi Sotkuksi, eikä hänen mukaansa joukkojen viisauteen voi luottaa.

Ekholm ei kuitenkaan näe digitointia tai mobiiliteknologiaa kirjan saati kirjastojen tuhona. Päinvastoin, mitä enemmän verkkoon syydetään tekstiä ja sähköisten lukulaitteiden kirjavalikoimia kasvatetaan, sitä tärkeämmäksi tulevat tietopalvelujen ja neuvonnan ammattilaiset, so. kirjastot ja niiden työntekijät. ”Vaikka itse Mooses kivitauluineen olisi tulossa kännyköihin, sekään ei lopeta järjestäytyneen kirjaston konseptia.”

Kenian aavikon laivat

Kai Ekholmin kirjassa reissataan maailman ympäri ja vieraillaan toistuvasti henkeäsalpaavissa kirjastoissa. Kirjailijan matkassa siirrytään ketterästi myös ajassa taaksepäin ja tutustutaan menneiden aikojen aarteisiin ja bibliofiileihin.

Minuun kolahti Ekholmin esiin nostamista kirjastoista vahvimmin Keniassa toimiva liikkuva kamelikirjasto. Se perustettiin vuonna 1996 maan kaakkoisosan väestön lukutaidon parantamiseksi. Palveluun kuuluu nykyään kolme karavaania, joissa on jokaisessa yhdeksän kamelia. Kukin eläin pystyy kantamaan 200 teoksen kirjalaatikkoa.

Vanhan ja uuden liitto

Liikkuvan kamelikirjaston toimintaperiaate on yksinkertainen: kirjat viedään sinne, missä ihmiset ovat. Kun kyse on aavikolla vaeltavista nomadeista, kamelikirjaston pysähdyspaikat suunnitellaan liikkuvien heimojen reittien mukaan. Eikä toiminta ole totta vie turhaa – kun kamelikirjasto lönkyttää kohtauspaikalle, paikalla ovat aina ensimmäisenä lapset valmiina hakemaan uusia kirjoja.

Kamelikirjastonkaan toiminta ei ole ilmaista. Avustusten saamiseksi Kenian kirjastotyöntekijät ovat hyödyntäneet uutta tekniikkaa ja kertoneet verkossa erityiskirjastonsa merkityksestä ja sen tarvitsemasta tuesta. Apua on antanut myös BBC, jonka verkkosivustolla on kuvareportaasi kamelikirjaston arjesta.

kommenttia
 1. lepis sanoo:

  Upeaa ja kekseliästä toimintaa Kenian kirjastolaitokselta. Vai oliko se kamelilaitokselta. No siitä viis, hieno homma joka tapauksessa. Kirjan paluu saattaisi olla hyvä teema.

  Tietoammattilaisia tarvitaan ja paljona. Usein jään ihailemaan heidän ilmiömäistä taitoaan löytää asioita. Hatun noston arvoisia hetkiä.

 2. Viides rooli sanoo:

  Samaa mieltä: kenialaisia ei voi syyttää byrokraattisuudesta, päinvastoin. Liikkuva kamelikirjasto on huikea innovaatio! :)

  Jaksan aina ja kaikkialla kehua ja kiittää kirjastotyöntekijöitä. Kuvaavaa on, että muutettuani elokuussa Hämeenlinnaan olen vieraillut eniten tämän kaupungin paikoista nimenomaan kirjastossa. Myös Hämeenlinnan verkkokirjasto on erinomainen, tulvillaan tietoa ja vinkkejä.

  Vinkeistä puheenollen, Lepis. Huomasitko, että lisäsin Sunnuntaiklassikko-juttuuni mainion linkin? Daryl Hallilla on oma web-kanava, Live From Daryl´s House, missä esitetään joka kuukausi uusi jammailusessio Darylin muusikkokavereiden kanssa.

 3. Zepa sanoo:

  Kamelikirjasto on herkullisin kuulemani juttu pitkään aikaan :-D

 4. Viides rooli sanoo:

  Kiitos, Zepa! Viestiä liikkuvan kamelikirjaston hyvää tekevästä työstä saa ilomielin kierrättää eteenpäin. :)