Kiehtovia kohtauksia elämästä

Posted: marraskuu 3, 2010 in Kirjallisuus, Kulttuurin kentällä
Avainsanat:, ,

On ihanaa elää kaksikielisessä maassa. Ja ihanaa saada viettää kasvuvuotensa monikulttuurisessa ympäristössä. Silloin ei myöhemmin elämässä outoon ympäristöön jouduttuaan seiso tumput suorina vaan mieleen palautuu fraaseja, sanoja, huudahduksia, lopun pystyy arvaamaankin.

Luen parhaillaan Lisbeth Landefortin vuonna 2004 julkaistua muistelmateosta Älä osoita sateenkaarta (Tammi). Ehkä parempi määritelmä kirjalle olisi ajatelmateos, sillä perinteisen elämäkerran sijaan sivuilta avautuu sarja kohtauksia ja välähdyksiä; kuin valokuvia, joiden äärellä on pakko pysähtyä nähdäkseen ja ymmärtääkseen paremmin menneen ajan ilmapiiriä, ilmiöitä ja tapoja. Pidän tavasta, jolla Landefort tarinoi. Hän ei läimi mielipiteitään kaiken tietävän varmuudella vaan antaa sijaa myös epäilyille, arkuudelle ja väärille johtopäätöksille. Vanhana näkee paremmin omat virheensä – jos uskaltaa katsoa.

Barbro Holmbergin radio-ohjelmasarjan pohjalta syntynyt teos piirtää Wienissä syntyneen ja vuonna 1938 natsien vainoa Suomeen paenneen tytön kasvukertomuksen ja sodanjälkeisen Suomen, pohtii perheen, suvun ja ystävyyden merkitystä sekä valottaa kiinnostavalla tavalla suomalaista oopperamaailmaa ja sen monia tekijöitä. Hurmaava kirja, jonka sivuille on jättänyt jälkensä myös rakas työtoveri, lasitaiteilija ja lavastaja Oiva Toikka.

Kommentointi on suljettu.