Pegasos, Bukefalos, Jolly Jumper, Hero…

Posted: lokakuu 14, 2010 in Kulttuurin kentällä
Avainsanat:,

Otsikon nimet kuuluvat hevosille, tosin vain yksi niistä, Aleksanteri Suuren ratsu Bukefalos, on todella ollut olemassa. Muut kolme ovat mielikuvituksen luomuksia, joihin tutustuin jo lapsena. Listaa voisi jatkaa: Rosinante, Myrskytuuli, Dynamiitti. Kuuluisia hevosia olivat myös marsalkka Mannerheimin ratsut Filip, Neptun, Andermann, Käthy, Lilly ja Talisman. Ja tietenkin täytyy mainita Janne, Mikkolan maatilan lempeä suomenhevonen, jolla sain kokeilla ratsastusta ensimmäisen kerran kuusivuotiaana, kun vietimme kesää naapurissa.

Näiden komeasti laukkaavien hulmuharjojen myötä haluan muistuttaa Hopsis kopsis polleamus -kirjoituskilpailusta, jossa kerätään hevosiin liittyviä muistoja, ajatuksia ja kokemuksia. Maaseudun Sivistysliiton, Suomen Maatalousmuseo Sarkan ja Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä kilpailussa on kaksi sarjaa: tosipohjaiset kertomukset ja kaunokirjalliset tekstit. Kilpailuaikaa on 31.1.2011 saakka. Palkintojakin on luvassa.

Lisäys klo 15.45

Tajusin, että tämänkertainen blogimerkintäni voi joidenkin mielestä olla turhan kryptinen. Täsmennän siis muutaman hepan tietoja: Jolly Jumper on Lucky Luken luotettava ystävä elämän monissa seikkailuissa, Hero kiidättää Mustanaamion turvaan tai laukkaa rosvot kiinni (kuvassa myös Devil-susi), Rosinante on Don Quijoten ratsu (tässä Julia Stenbergin näkemys), Myrskytuuli laukkaa isäntänsä Pecos Billin kanssa kohti auringonlaskua, eikä Tex Willer pärjäisi koskaan ilman Dynamiittia.

kommenttia
  1. marja-leena sanoo:

    Ensi lukemalla luulin Jolly Jumper olevan pikku lasten hyppyri (googlaa nimi)! Meidän lapset piti kovasti. Ja nyt sain oppia että se on myös sarjakuvien heppo! Hih.

    • Viides rooli sanoo:

      Olet oikeassa, Jolly Jumperin googlaus lennätti ruudulle oitis lasten riippukeinun. Voisikohan se kuvata sarjakuvaheppamme hypähtelevää käyntityyliä? ;)