Sun nuoli lensi pidemmälle

Posted: syyskuu 12, 2010 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Olen laatinut listan uusista elokuvista, jotka tahdon nähdä. Niiden joukossa on Vesku, Mika Kaurismäen ohjaama dokumentti koko kansan tuntemasta taiteilijasta ja multilahjakkuudesta, Vesa-Matti Loirista.

Olen saanut ammattini ansiosta seurata Loirin työskentelyä kahdessakin teatteriproduktiossa, Fjodor Dostojevskin romaaniin pohjautuvassa Riivaajissa (1989, ohjaus Kalle Holmberg), sekä Harold Pinterin näytelmässä Talonmies (1994, ohjaus Arto af Hällström). En ryhdy nyt suoltamaan pitkää superlatiivien liutaa, riittää kun kerron, että molempien näytelmien harjoitusperiodit kuuluvat tärkeimpien ja antoisimpien teatterikokemusteni joukkoon. Riivaajista kirjoittamani juttu löytyy Taivaannapa-sivustoltani.

Tämän viikon sunnuntaiklassikoksi olen siis valinnut Vesa-Matti Loirin, jonka pitkältä uralta poimin kaksi tulkintaa, toisen uran alkupäästä ja toisen viime vuonna julkaistulta albumilta Hyvää puuta. Esa Helasvuon säveltämä ja Marja Rankkalan sanoittama Brontosauruksen yö kuultiin ensimmäisen kerran vuoden 1972 Syksyn sävel -kilpailussa. Monta mutkaa, menetystä, iloa, surua ja sattumaa mahtuu sen ja Timo Kiiskisen, Tuure Kilpeläisen ja Markus Koskisen yhteistyönä tekemän Hyvää puuta -biisin välille. Vahvoja esityksiä, molemmat. Jälkimmäisestä tulee mieleeni Johnny Cashin tulkinta Trent Reznorin säveltämästä laulusta Hurt.

Millaisia Sunnuntaiklassikoita muut bloggaajat ovat tänään valinneet, se selviää —> täällä.

Mainokset
kommenttia
 1. Tuima sanoo:

  Brontosaurus edustaa musiikkityyliä, jota en kestä ollenkaan, kaikki kunnia Loirille eläytymisestä ja heittäytymisestä kuitenkin, vaikken jaksanut edes loppuun asti kuunnella. Sen sijaan Loirin viimeisimmät neljä levyä löytyvät kaikki omasta hyllystä ja se kertonee siitä, että hänen nykyinen tulkintatyylinsä vetoaa minuun syvästi. Hyvää puuta on hyvä valinta esimerkiksi Veskun nykytyylistä.

  • Viides rooli sanoo:

   Valitsin Brontosauruksen yön siksi, että siinä näkyy Loirin vahva eläytyminen sekä nuoruuden korskeus. Biisihän on hirveä, mutta Loiri täräyttää sen näyttelijänä kybällä läpi. Sen sijaan viime vuonna julkaistu Hyvää puuta on käsittämättömän hieno albumi, olisin voinut valita siltä minkä laulun tahansa. Kaikki koskettavat.

 2. Ari sanoo:

  Tämä uusin Veskun albumi ”Hyvää puuta” kolahti minuun oikein kunnolla. Aiemmin olen lähes inhonnut Veskun musiikkia. Hyvää puuta on loistava kappale!

 3. lepis sanoo:

  Joo ei kiitos. Loiri on kieltämättä yksi tähtikaartimme taitavampia näyttelijöitä, tai oli. Siihen saakka kun pilasi vakavan näyttelijän uransa kaikenlaisilla Kuseloilla ym. hömppäherroilla. Sorry. Kiinnostus loppui jo siis aikoja sitten ja uskottavuus ei edellenkään ole palannut.

 4. kimmeli sanoo:

  Kävin katsomassa Vesku-leffan heti ensi-illassa. En ole varsinaisesti Vesku fani, mutta ihailen hänen monitaitoisuuttaan, kun on taitava millä alueella vaan. Ei se komiikan tekokaan mitään helppoa ole! Konsertissa käväsin kerran ja se oli vaikuttava, ja takahuoneeseen pääsin Veskua äkkiä moikkaamaan ;)

  • Viides rooli sanoo:

   Tiedät siis jo, millainen Kaurismäen elokuva on. Älä paljasta! Mutta tarkoittiko viestisi, ettet pahemmin piittaa valitsemistani kappaleista? Et nimittäin kommentoinut niitä lainkaan. ;)

 5. Timo sanoo:

  Tuopa olikin hauska kuulla ja nähdä. Jostain hämärästi muistuu mieleen, muttei kovin selvästi – Loirin laulujen tykkää/ei-tykkää reaktion kyllä ymmärrän. :-)

  • Viides rooli sanoo:

   Brontosauruksen yö on musiikillisesti ja sanoituksellisesti selvästi aikansa lapsi, 1970-luvun kokeellista ja kantaaottavaa aaltoa, kun taas Hyvää puuta -kappaleella on nykyaika puolellaan.

 6. kimmeli sanoo:

  En kerro leffasta, paitsi että se oli koskettava! Noh, biisit ovat ihan ok… Hyvää puuta kuuntelen kyllä mieluummin ;)

 7. Tommi sanoo:

  Brontosaurus on Veskua progeimmillaan. Siis tarkoitan, että sävellys voisi olla vaikka Jethro Tullin levyllä. Mutta sanat eivät voisi. Biisi lienisi parempi instrumentaalina. Mutta Vesku on jees. Ainakin vääntelehtiminen on hupaisaa…