Kuin luodut toisilleen — vai itselleen?

Posted: 29 elokuun, 2010 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:,

En aio edes yrittää väittää, että jompi kumpi seuraavista kappaleista olisi klassikko, mutta esittäjistä toinen, Pirkka-Pekka Petelius, ansaitsee kyllä mielestäni kyseisen tittelin. Mitäpä olisi suomalainen tv-viihde ilman PPP:n luomia lukemattomia hahmoja? Tiedän, ihan järkyttävä aasinsilta, mutta sen turvin aion nyt heittää peliin mainion tarinan kauniista neitosesta, jonka huomassa ankea arki jää taa.

Kyseessä on Peteliuksen vuonna 1993 levyttämä Hyvännäköinen, jonka kuulin ensimmäisen kerran vasta tänä kesänä. Olimme rehkineet ystävieni kesämökillä koko pitkän helteisen päivän, ja ilta-aterian taustalla soi kummipoikani muistitikulle taltioima usean sadan biisin valikoima, johon mahtui yllättävän paljon huumorimusiikkia. Väsymys vaikutti varmasti kuuntelutapaani, mutta nauroin vedet silmissä tätä Luojan pettämän miehen tarinaa. Koska YouTubesta löytämässäni versiossa on pieniä tallennusongelmia (mm. alun riimit puuttuvat), tässä kuuntelun tueksi Peteliuksen tekemä suomennos (oik. ylh.).

Samalta laman ruoskimalta 1990-luvulta on myös toinen huumoripläjäys, jonka esittää Turo’s Hevi Gee. Biisin nimi on niin ikään Hyvännäköinen, mutta nyt ihailun kohteena on mies, jolle ”ei malliksi kelvannut Adoniskaan”. Lopuksi on todettava, että ymmärrän täysin, jos Sunnuntaiklassikkovalintani mykistää, eikä kommenttilootaan ilmesty yhtäkään riviä. LOL!

Muiden bloggaajien valitsemaa musiikkia löytyy täältä, ja kyllä, tarjolla on myös huomattavasti vakavampaa ja vakavasti otettavampaa musiikkia.

kommenttia
 1. Tuima sanoo:

  Missähän välissä Petelius oikein vetää henkeä? Hyvät taustat :), mutta muuten. No, Petelius laulaa hyvin kyllä.

  Tuota toista Htvännäköistä kuuntelen kyllä mieluummin Markku Aron esitäämänä.

  • Viides rooli sanoo:

   Kiinnitin huomiota samaan: Peteliuksella on käsittämättömät keuhkot. Ja kyllä häneltä riimityskin näemmä luonnistuu.

   Myönnän avoimesti, että tämänkertaiset valintani edustavat huonoa makua. Mutta sillekin on sijansa musiikkimaailmassani. Markku Arosta en ole koskaan innostunut (vaikka äänensä väri onkin hieno), joten hän mallaa joukkoon mainiosti. ;)

 2. Vaiheinen sanoo:

  LOL:-) Muistan hämärästi tämän biisin jostain sieltä vuodelta yksi ja kaksi. Mikäs siinä, klassikkoushan syntyy tässä kenties siitä yhteydestä, joka liittää biisin tv-viihteeseen. Toimii. Heh… Turo’s hevi gee on sitten oma stoorinsa. Hymyilyttäähän se suoraan kun tuota kuuntelee (ihan vaan vastapainona tuolle Markku Puputin suomipopin klassikolle).

  Jaa, että ”kalpenee Juha Jokinenkin”… heh, mutta eikös tämä liitä jälkimmäisen biisin suoraan PPP:n viihdetuotantoon? :-)

  • Viides rooli sanoo:

   Mukavaa, että bloggaajien joukosta löytyi toinenkin, jota nämä biisit puhuttelevat. Tietämyksesi Juha Jokiseen kohdistuvan viittauksen sisällöstä paljastaa sinut jotakuinkin ikätoverikseni – niitä Urheiluruudun lähetyksiä ei hevin unohda. ;) Ja olet oikeassa, kyseinen irvailu voisi hyvinkin löytyä Velipuolikuun tai Mutapainin jaksoista.

 3. Yaelian sanoo:

  PPP sai taas hyvälle tuulelle,hauskalla tavalla;D

 4. uuvana sanoo:

  PPP on klassikko. Aina joku kerkiää sanomaan, että onhan hän on tehnyt paljon ei niin hauskaakin ja mennyt metsäänkin välillä, mutta minusta siihen voi sanoa että Mozartkin sävelsi tylsiäkin kappaleita (se on muuten totta).
  Nuorena ei koskaan väsynyt odottamaan Velipuolikuun lopun Muistan sua Elaine -osuutta, en enää osaa oikein analysoida miksi, mutta se oli silloin jostain syystä aina jotenkin läpeensä ratkiriemukas.

 5. Viides rooli sanoo:

  Kaikki lahjakkuudet ja taiturit tekevät uransa aikana myös paljon moskaa. Tietenkin, eihän kukaan pysty jatkuvasti suoltamaan timantteja! Sitä paitsi virheistä oppii — ja sen taas minä jos kuka tiedän. :D

  Nykyään kuuntelen aina korvat höröllä YLE Radio Suomen Luontoiltaa, jossa asiantuntijaraati vastaa Peteliuksen johdolla yleisön lähettämiin mitä ihmeellisimpiin luontoa koskeviin kysymyksiin. PPP on tässäkin roolissaan lähes vastustamaton: http://yle.fi/radiosuomi/luontoilta/

 6. lepis sanoo:

  Eipä ole ennen tullut tätä kuultua. Mielenkiintoinen. Petelius laulaa aivan mainoisti ja samaa ihmettelen Tuiman kanssa. Hengiittäähän tuo vielä kuitenkin ;)

  • Viides rooli sanoo:

   Hyvännäköinen on nähnyt päivänvalon jo vuonna 1993, mutta se löytyy myös vuonna 2005 julkaistulta albumilta, jolla Petelius tulkitsee 36 (!) lemmenlaulua. Yritän saada levyn käsiini kirjaston kautta. Lisätietoa albumista löytyy tuolta —> http://www.emi.fi/uutiset/56/02-06-2005

   Mitä tulee Peteliuksen elontiehen ja olotilaan, hän oli todistettavasti hengissä viime Luontoilta-lähetyksessä. :D

 7. Tommi sanoo:

  PPP on monipuolinen taiteilija, joka on toki tuhertanut huttua, kun rauta on ollut kuumaa, mutta kukapa ei olisi. Laulajana mies on taitavampi kuin usein muistetaankaan. Tämä on siitä erinomainen esimerkki. Ja kuinka niin muut klassikot olisivat vakavampia? Huumori on vakava asia.

  THG ei sitten nappaa lakuunkaan. Siihen sopii kaiken äskeisen negaatio.

 8. Viides rooli sanoo:

  Olet oikeassa, tästä kaksikosta PPP voittaa kisan komeasti. Mutta halusin ottaa THG:n version mukaan, kun samannimisestä biisistä löytyi toinenkin huumoriversio. Molemmat soivat tanakasti kummipoikani muistitikulta iltana, josta blogissani tänään kerroin, ja rättiväsyneenä huonot jutut ne vasta naurattavatkin. ;)