Noitia, hirviöitä, pyhimyksiä ja salaisia agentteja

Posted: Touko 30, 2010 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, , ,

Tämän sunnuntain klassikkopotpuri sai alkunsa MTV3:lla esitettävästä Kelmien kerhosta ja Nelosen NCIS Rikostutkijat -sarjasta. Molemmissa tv-sarjoissa esiintyy pappapolven tähti, huippuhuijaria näyttelevä Robert Vaughn ja johtavan oikeuslääkärin valkoisen takin ylleen pukenut David McCallum. Minä muistan heidät huipputason agentteina, Napoleon Solona ja Illya Kuryakina, tv-sarjassa The Man from U.N.C.L.E., jota esitettiin Suomessakin 1960-luvulla.

Päätin herrojen innoittamana koota pienen kavalkadin lapsuuteni suosikkisarjoista, joiden tunnarit synnyttävät aina hyviä viboja. Tiedustelupalvelun parasta A-ryhmää edustaa Maxwell Smart, Salainen agentti 86, jonka kenkäpuhelinta en unohda koskaan. Joukkoon sopii myös seikkailija Simon Templar, jota ihana Roger Moore esitti Pyhimys-sarjassa. Eikä pidä unohtaa Batman-sarjan Bruce Waynea, joka ampaisi lepakkoluolastaan kintereillään ketterä Robin, vaikka vastassa oli hurjaakin hurjempi rikollisjoukkio: Arvuuttaja, Jokeri, Pingviini, Myrkkymuratti ja Pakkasherra.

Pikkutyttönä pidin paljon myös länkkäreistä, ja Bonanza-sarjan tunnarin opin jopa soittamaan kitaralla — jota tosin pidin kuin kannelta, pöytäsoittimena. :D Parhaita hetkiä olivat, kun ruutuun ilmestyivät Herman ja Lily lapsineen Me hirviöt -sarjassa. Odotin innoissani myös Vaimoni on noita -sarjaa, ja vielä aikuisiällä olin hyvin otettu, kun kollega totesi minun heiluttavan nenääni kuin näyttelijä Elizabeth Montgomery.

Lopuksi tunnustan sammumattoman rakkauteni tieteissarjoja kohtaan. Syyt löytyvät siihenkin televisiosta. Ikäpolveni bloggaajat tietävät jo, mistä puhun: Myrskylinnut (miten on mahdollista, etten lapsena ikinä nähnyt niitä lankoja?) ja Star Trek -sarjasta. To boldly go where no man has gone before!

Muut bloggaajat tarjoilevat täyspitkiä biisejä. Toukokuun viimeiseen Sunday Classic -valikoimaan voi perehtyä täällä.

Mainokset
kommenttia
 1. susupetal sanoo:

  Vau. Olipa nostalginen tunnarimatka.
  5-4-3-2-1 Thunderbirds are go!

  Ja joo, niitä lankoja ei nähnyt. Mieli on siitä mukava juttu, että se suodattaa toisinaan epäolennaisuudet pois näkyvistä.

  Batmanin camp-henkisyyden tajusi vasta vanhempana. Aikanaan sitä otti tosissaan trikookaksikon seikkailut.

  Joskus voisi sunnuntaiklassikoihin ottaa teemaksi kaikkien aikojen tunnari.

 2. Hirlii sanoo:

  Loistojuttu ! Myrskyluotolaisia olen käynyt katsomassa youtuben arkistossa, ja Batmanin tunnari on kyllä muistissa. Ja moni muu mainitsemasi. Näitä uusia agentteja ja salapoliiseja en enää niin tunnistakaan…

  Klassariteemaksi oikein oivallinen aihe: TUNNARIT.

  • Viides rooli sanoo:

   Salapoliisithan, sekä Hercule että Sherlock, seikkailivat juuri pitkään televisiossa. Tosin ne sarjat olivat suht tuoreita näihin Sunday Classic -merkintään poimimiini verrattuna.

 3. Kari sanoo:

  Kaikki oli aivan tuttuja. Bonanza vastasi ehkä parhaiten mielikuvaa. Jaksaakohan nouseva polvi odottaa jonkun jatkosarjan alkamista samalla innokkuudelle kuin noiden aikaan.

  • Viides rooli sanoo:

   Voisin kuvitella, että The Sopranos herättää hyviä viboja myöhemmin niille, jotka sarjaa katsoessaan olivat suht nuoria. Siinä on sama hurja maailma kuin Lahjomattomissa, jota en saanut lapsena katsoa sen sisältämän väkivallan vuoksi. Olen myöhemmin perehtynyt sarjaan, enkä ihmettele, että Eliot Nessistä tuli Suomessakin käsite.

 4. Vaiheinen sanoo:

  Jes. Myrskylinnut olivat aivan ehdotonta eliittiä, tai siis ovat edelleenkin. Kiitos tästä setistä. Pääosin nuo kuuluivat myös omaan ”lukemistooni” eli siis siellä muistojen valtatiellä tuossa mennään. Yhden voisi pistää vielä joukon jatkoksi eli Safiiri ja teräs, joka on se sarja, josta itse David McCallumin muistan (ja siis myös Joanna Lumleyn). Se menee noin: http://www.youtube.com/watch?v=_gjHmEUiaxo

  Teemaideahan on ihan kannattamisen arvoinen, vaikka olenkin aina näiden teemojen kanssa varsin hukassa. Mahtaakohan Lepis pistää tällaisen teema ennen vai jälkeen Burt Bacharach-teemaa:-)

 5. lepis sanoo:

  Herman se oli ehdoton suosikkisöpöliini! Vaikka kaikki nämä olivat suuria suosikkeja, paitsi tuo Myrskylinnut ei raota minkään sortin muistikuvaa. Hyvä veto tämä.

  Vaiheinen taitaa tietää kokemuksesta, että menee monta aikaa ennenkuin tartun kiinni ehdotettuihin teemoihin :D :D :D Tosin Burt Bacharach -teema voisi olla vaikka joka toinen sunnuntai vuoden ajan tai jotain. Sillä saippuavedellä luulisi terävimmänkin BB-vastustajan kääntävän mielipiteensä ;)

  • susupetal sanoo:

   Jäiks. Ei onnistu tuollainen siedätyshoito. Kammottava ajatus ;)

  • Viides rooli sanoo:

   Ehkä et katsellut Myrskylintuja siksi, että se oli nukkesarja. Tosin mielettömän mukaansatempaava ja jännittävä. Aina räjähti jossain päin maailmaa. :)

   Tästä Burt Bacharach -keisistä olen ulkona. Onko häntäkin ehdotettu? No, hittejä miehellä kyllä piisaa.

   • Hirlii sanoo:

    Myrskylinnut olivat aivan ehdottomia, tulivat tv:ssä maanantai-iltaisin, just ennen meidän saunavuoroa. Lepis, sun kannattaa käydä youtubessa kattomassa, siellä on vaikka kuin monta osaa. Aivan älyttömän hyvä sarja ! Ne nuket sen tekikin niin mageeksi.

    Tuota BB sarjaa Lepis on ehdotellut ennenkin, luultavasti ihan kiusallaan, mut juuh, ei innosta minua BB … ;)

   • Viides rooli sanoo:

    Juu, Lepis, YouTubeen vain jaksoja etsimään! Myrskylinnut on mainio sarja, kuten muutkin kommentoijat ovat todenneet. :)

  • Vaiheinen sanoo:

   lepis,
   Ei, ei, ei, ei, ei… BB joka toinen viikko? Apua. Arghhh… :-) Joo tiedänpäs hyvinkin ja onneksi teemojen kierto ei ole nykyistä nopeampaa…

 6. halo e sanoo:

  No hep, nyt päästiin asiaan. Mä olen jo ainakin yhden tunnarin soittanutkin, High Chaparral lännensarjassa oli tosi hieno tunnari.

  Täytyypä käydä noi oikein ajan kanssa kaikki läpi ja juutuubin avaulla haeskella lisää siltä varalta että haastetta pukkaa.

  Vai Burt Bacharachkin – teemana? :) Tämähän on hauskaa. Sekin mulla oli jo : ”I Say a Little Prayer” säveltäneet Burt Bacharach & Hal David Dionne Warwickille in 1967, mulla kyllä oli Aretha Franklinin versio.