Aikamatka vuoteen 1987 (muistojen täsmennystä)

Posted: 11 huhtikuun, 2010 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, , ,

Tänä sunnuntaina siirrän kelloa ja kalenteria taaksepäin ja palaan joulukuisiin tunnelmiin vuonna 1987. Olen kertonut aiemmin tässä blogissa Madison Square Gardenissa näkemästäni konsertista, jonka ehdottomiin huippuhetkiin kuului Bruce ”Pomo” Springsteenin ilmestyminen lavalle.

Olen usein miettinyt tuota iltaa ja kiukutellut itselleni siitä, etten ottanut talteen konsertista tehtyjä lehtijuttuja (olen varma, että niitä olisi löytynyt) tai tehnyt muistiinpanoja illan tapahtumista ja esiintyjistä. Viime viikolla konsertti tuli taas mieleeni, ja nyt päätin heittäytyä Sherlockiksi ja etsiä verkosta tiedonjyväsiä aiheen tiimoilta. Onneksi Google on keksitty! Ongelmana oli se, että jouduin aluksi käyttämään hakusanoja, jotka lennättivät näytölle sadoittain osumia. Mutta jatkoin työtä kullanhuuhtojan kärsivällisyydellä, kunnes vaskooliin jäi kultahippuja.

Paljastui, että kyseessä oli Paul Simonin ja lastenlääkäri Irwin Redlenerin aiemmin samana vuonna perustaman säätiön, Children’s Health Fundin, tukemiseksi ja New Yorkin kodittomien lasten auttamiseksi järjestetty konsertti. Säätiön arkistosta löytyi myös kuvamateriaalia, joka on nähtävissä YouTubessa. Toisin kuin rainan oheen liitetty teksti väittää, videolla ei nähdä Paul Simonin ja Chevy Chasen duettoa, vaan jotain paljon herkullisempaa: lavalla musisoivat Paul Simon, Dion, Lou Reed, Bruce Springsteen, James Taylor, Billy Joel, Rubén Blades ja pari muuta tunnistamattomaksi jäänyttä hemmoa. Kappaleena soi alun perin Dion and the Belmonts -pumpun tunnetuksi tekemä A Teenager in Love. Mikä enkelikuoro! :)

Googlaaminen tuotti myös ison yllätyksen ja ahaa-elämyksen. Muistikuvani mukaan Lou Reed olisi itse esitellyt taustalaulajansa, Grace Jonesin ja Debbie Harryn, mutta marssijärjestys menikin tosielämässä toisinpäin. Bruce Springsteenin live-esityksiä esittelevältä sivustolta löysin todellisen jymypaukun, konsertista tehdyn bootlegin ja tapahtumaraportin (rullaa sivun alareunaan ja klikkaa alimmaista kuvaa). Sen mukaan illan seremoniamestarina toiminut Paul Shaffer esitteli leidit, jotka puolestaan kutsuivat estradille Lou Reedin.

Syy muistojeni virheellisyyteen johtuu todennäköisesti siitä, ettei minulla ollut vuonna 1987 pienintäkään käsitystä, kuka Paul Shaffer oli. Olin itse asiassa feidannut hänet muististani täysin. Nykyään tiedän miehestä jo enemmän (seuraan häntä mm. Twitterissä), ja Wikipedia kertoi lisää tästä kanadalaissyntyisestä muusikosta. Virhe voi myös johtua shokista. Tapahtumaraportin mukaan olen saanut todistaa usean tunnin ajan todellista tähtisadetta, joten ei ihme, jos Pohjolan typyltä on mennyt taju. ;)

Löysin verkosta myös bonusvideon. Omistan sen Sunday Classic -idean äidille, Lepikselle (pankaa te muutkin merkille herrojen improvisoima ”tanssiesitys”.). Tekniseltä laadultaan katsojan taltioima video on suorastaan onneton, mutta konsertin tunnelman se välittää upeasti.

Ken halajaa mainiota musiikkia sunnuntaipäiviensä ratoksi, sukeltakoon tänne! Osan bloggaajien valinnoista olen koonnut myös Spotify-listaksi. Kuunneltavaa riittää yli 10 tunniksi.

kommenttia
 1. susupetal sanoo:

  Mukavaa, että aikamatkailusi toi sinulle muistot lähemmäksi ja tarkemmaksi.

  Aikamoiset enkelikuorot!

 2. Viides rooli sanoo:

  Moi SusuPetal, internetistä ollaan montaa mieltä, mutta minulle verkosta on tullut tärkeä myös mainitsemastasi syystä: se auttaa muistojen tarkentamisessa ja niiden lisävalaisemisessa. Google — meidän keski-ikäisten dementikkojen tuki ja turva! ;)

 3. Kari sanoo:

  En minä kateellinen, en ole, mutta olisin kyllä itsekin ollut paikalla. Brucea tai muita paikalla olleita herroja kun en ole koskaan päässyt näkemään elävänä.

 4. Viides rooli sanoo:

  Hei Kari, tarkoitukseni ei todellakaan ole diivailla tai herättää kateuden tunteita. Uskon, että meillä kaikilla musiikkidiggareilla on hienoja konserttikokemuksia. Tämä on omalla kohdallani se Huikein ja Tärkein, ja siksi olen niin usein muistellut sitä. Kuten sanoin: onneksi Google on keksitty! :)

 5. halo e sanoo:

  Olipa melkoinen kuoro vaikkeivat laulun mukaan mitään teinipoikia ole (paitsi ehkä sydämessään).
  Kiva kun tulee taustoja. Google on tosiaan hyvä apu meille ”aikalaisille” vuosikymmenien taakse ;D

 6. Viides rooli sanoo:

  Terve Halo Efekti, samaa mieltä kuorosta: melkoinen määrä talenttia lavalla — ja ikävuosia kans! ;)

  Taustoittamisesta sen verran, että oli kiva saada tietää näin jälkikäteen, että Paul Simonin käynnistämä hanke on kasvanut merkittäväksi säätiöksi, joka auttaa lapsia kaikkialla Yhdysvalloissa, ei vain New Yorkissa. Olin kieltämättä aika yllättynyt, että löysin konsertin tiimoilta näinkin paljon tietoa. Googlen tarjoamien aineistojen (ja varsinkin Wikipedian) puutteena on usein tietty historiattomuus.

 7. lepis sanoo:

  Ou jee mikä enkelikuoro! Woutsi wow.

  Ja kiitos omistuksesta. Olisin varmasti kirkunut ja hyppinyt jos olisin paikalle päässyt. Kova juttu.
  Hienot muistelot :)

 8. lepis sanoo:

  Kaveri oli tässä muutama viikko sitten Kaliforniassa Billy Joelin ja Elton Johnin yhteiskonsertissa ja sieltäkin tuli livepätkää Skypessä :) On tämä tekniikka mahtavaa.

 9. Viides rooli sanoo:

  Moi Lepis, tulit mieleeni, kun katsoin yleisön seasta taltioidun videon ensi kerran. Minua niin huvitti tuo koreografia, jossa Pomo käy hakemassa Billy Joelin koskettimien ääreltä mukaan lavalle tanssimaan. Ja sitten herrat jammailevat kimpassa takamus yleisöön päin. Todellista tähtimeininkiä. :D

  Jep, nyt tuuletetaan tekniikalle! Olen varma, että Billyn ja Eltonin yhteissessio on ollut huima. Ehkä osa biiseistä päätyy joskus YouTubeen tai Vimeoon.

 10. Tuima sanoo:

  Olipa sykähdyttävät videot! Ei ihme jos katsomossa on oltu pikuisen sekaisin :).

 11. Viides rooli sanoo:

  Terve Tuima. Ymmärrät varmasti videot nähtyäsi, miksi muistelen tuota konserttia lämmöllä. Ja voin tunnustaa, että katsomossa oltiin ajoittain täysin sekaisin. :D

 12. Tuima sanoo:

  Ymmärrän kyllä! Minäkin muistelisin sitä lämmöllä ja todennäköisesti sukkani pyörisivät jaloissani yhäkin, jos olisi ko. herrat yhtaikaa lavalla nähnyt :)

 13. Viides rooli sanoo:

  No sittenhän meitä olisi kaksi. Tai ehkä peräti kolme — täytyykin kysäistä Tiinalta, vieläkö hänen sukkansa pyörivät jaloissa. ;) Mistähän sekin sanonta on saanut alkunsa?