Timber — puu kaatuu!

Posted: 2 maaliskuun, 2010 in Arjen ilot, Rikasta arkea
Avainsanat:, , ,

Tänään pakisen hetken ruumiinkulttuurista. Vietin piiitkän viikonlopun ystävien luona Tampereella, ja osan päivistä kulutimme puunkaatotöissä. Tai no, rehellisyyden nimissä lienee syytä täsmentää: puunkaadosta vastasi täysiverinen metsuri, joka 30 vuoden ammattitaidolla kaatoi puut sentilleen siihen suuntaan kuin toivomus oli. Me muut seisoimme rivissä ja osoittelimme kuin varakkaat amerikkalaisrouvat sormella seuraavia kohteita: tuo, tuo, tuo ja tuo!

Siinä meinasi maisemanhoito karata käsistä, kun metsurilta työ kävi niin vaivattomasti. Puolessa tunnissa hän kaatoi kahdeksan puuta. Sitten tulimme järkiimme.

Kun metsuri oli saanut palkkionsa ja päälle makoisat pullakahvit (joukossamme oli ehta leipuri, joten nisut olivat vastustamattomia), ryhmä rämä ryhtyi hommiin: katkomaan, karsimaan ja kantamaan. Kuulostaa kepeältä, eikö?

Voin kertoa, että kahden viime kuukauden aikana satanut lumi teki urakasta harvinaisen raskaan. En ollutkaan aiemmin kuskannut pöllejä reiteen asti ulottuvassa hangessa. Vei kotvan, ennen kuin saimme tampattua jonkinlaiset polut, mutta myöhemmin, kun väsymys alkoi syödä voimia, niistäkään ei tuntunut olevan hyötyä. Askel lipsui, ja jokainen meistä pelmahti ajoittain pyllylleen, mutta pehmeä lumi oli onneksi kankuille armollinen.

Saimme yhden päivän aikana kaksi ja puoli täysikasvuista koivua palasteltua niin, että keväällä ne voidaan pilkkoa klapeiksi. Miten hyvältä tuntuikaan illalla kivuta saunan lauteille nauttimaan mieltä ja hiertynyttä hipiää hellivistä löylyistä! Se ei kuitenkaan onnistunut poistamaan hartioihin ja alaselkään iskenyttä kipua. Tunnustan avoimesti, ettei tietokonetyöläisen kunto riittänyt lähimainkaan siihen fyysiseen ponnistukseen, jota puunkaadossa olisi tarvittu. Syvä kumarrukseni teille, metsien sankarit! Tämän oppitunnin jälkeen osaan arvostaa taas piirun verran enemmän puualan ammattilaisten työtä.

kommenttia
  1. marja-leena sanoo:

    Tunnen hyvin miten raskasta työtä tämä on! Meidän pihalla kasvaa suuria setripuita ym joita olemme vuosien yli harventanut ja joskus kaadettukin. Mieheni tekee itse ja minä avustan jalat maan päällä. Kerran ammattilaiset kaatoivat suuren sairaan vaahteran, ihmeen nopeasti! Jälki siivous on ahkera homma ilman luntakin ja sauna kyllä maistuu!

  2. Viides rooli sanoo:

    Hei Marja-Leena! Joko olette toipuneet olympiahuumasta? :)

    Juu, mekin ihmettelimme, miten nopsaan ammattilainen kaatoi puut. Silti kaikki sujui turvallisesti ja kaikkien sääntöjen mukaan. Rungon palastelu ja oksien karsiminen jäi meidän tavallisten pulliaisten tehtäväksi. Se vei todella paljon aikaa, varsinkin kun kaadetut puut upposivat syvälle hankeen. Toisaalta en viitsi kauheasti valittaa olosuhteista, sillä on mukavaa, kun saimme monen ”mustan” vuoden jälkeen vanhanaikaisen talven, paljon lunta ja valkoisen maiseman.

    Iloista kevään odotusta sinne Kanadaan!