Punnittua puhetta maakunnista

Posted: 8 helmikuun, 2010 in Teatteri
Avainsanat:, , , ,

Sain jälleen Teatteri-lehden ansiosta tavata ihmisen, jonka tapa katsoa maailmaa ja ympärillämme kiehuvaa elämää sai minut pysähtymään ja puntaroimaan myös oman arkeni kuvioita. Kouvolan Teatterissa työskentelevä ohjaaja Kaija Viinikainen on tehnyt 1970-luvulta saakka ansiokasta työtä, mutta suurelle yleisölle hän on tuntematon. Valitettavasti.

Useissa taloissa ja monenlaisia työyhteisöjä nähnyt Viinikainen sanoo viihtyneensä maakunnan pienissä teattereissa hyvästä syystä. Niissä on hänen mukaansa usein parempi, kannustavampi ja keskustelevampi henki kuin megalomaaniksi kasvaneissa teatteritaloissa. Maakunnista hän myös kertoo löytäneensä pelinrakentajia, ihmisiä, joista hän on heti tuntenut riemua.

”Ilman pelinrakentajia, yhteistyötä arvostavia voimakkaita persoonia, työskentelystä voi tulla hyvin ristiriitaista. Pelinrakentajat luovat tekemisen henkeä ja saavat aikaan sen, että koko näyttelijäyhteisö voi paremmin. He myös osaavat sanoa kriiseissä oikeita sanoja, kannatella koko ryhmää, mikä helpottaa valtavasti ohjaajan työskentelyä.”

”Maakuntateattereissa minua jaksaa aina ihmetyttää se, miten vahvasti työntekijät tuntevat olevansa osa teatteria. He pohtivat teatterinsa asioita ja kokevat siitä enemmän vastuuta kuin suurissa teattereissa työskentelevät. En usko, että he jaksaisivat tehdä työtään, elleivät he tuntisi aitoa rakkautta teatteriaan kohtaan.”

Pieni on kaunista, sanotaan. Monesti se on myös inhimillisyyden synonyymi. Suurissa rakenteissa pieni ihminen usein eksyy ja särkyy. Se pätee niin teatteriin kuin muihinkin työyhteisöihin.

Vuoden ensimmäisessä Teatteri-lehdessä ääneen pääsevät Viinikaisen ohella myös maakuntien rakastetut näyttelijät: Oulun kaupunginteatterissa työskentelevä Tuula Väänänen, Vaasan kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttelijä Ilkka Aro sekä Tampereen Teatterin valovoimainen Tuija Vuolle. Lukekaa, ystävät. Tarjolla on punnittua puhetta, muillekin kuin teatterin ystäville. Voit tilata Teatteri-lehden täältä.

kommenttia
  1. Mika sanoo:

    Hieno juttu. Näin sen pitää olla.

    BBC:n toimittajahan juuri ihmetteli mihin musiikkitaloa tarvitaan. Pitäisi keskittyä sisältöön.

  2. Viides rooli sanoo:

    Moi Mika. Täytyy myöntää, että olen itsekin ihmetellyt uuden musiikkitalon rakentamista. Mitä kaikkea silläkin summalla olisi saatu aikaan kentällä ja kouluissa. Olisi ennemmin kannattanut panostaa nekin eurot taideaineiden ja luovan ilmaisun lisäämiseen.