Munkkilimitystä eli näin nousevat tiilimuurit

Posted: 29 marraskuun, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, , , ,

Tämän sunnuntain klassikoksi olen valinnut progebändien eliittiin kuuluvan rockyhtyeen, Syd Barrettin perustaman Pink Floydin. Sama biisi, Another Brick in the Wall, soi tänään neljänä eri versiona. Jokainen voi päättää, minkä niistä haluaa kuunnella — vai kaikki.

Ensimmäisenä soi pisin versio, kuusi minuuttia kestävä filmiversio, jossa opettajansa pilkkaama Pink-poika haaveilee koululaisten vallankumouksesta. Toinen versio, animaatioilla ryyditetty ja televisiossakin usein esitetty musiikkivideo, lienee tästä nelikosta tutuin.

Kolmannessa versiossa riehuu Bob Geldolf. Puolitoista minuuttia kestävä pätkä on peräisin Alan Parkerin ohjaamasta, vuonna 1982 valmistuneesta elokuvasta Pink Floyd the Wall. Viimeiseksi versioksi olen valinnut live-esityksen, jossa herrat muusikot ovat jo sangen varttuneessa iässä ja tilipussikin on sallinut näyttävän show´n rakentamisen. Olennaista on, että biisi soi yhä komeasti.

Selitys blogimerkintäni otsikointiin löytyy Museoviraston tiilisivustolta. Muut bloggaajat nimeävät sunnuntaiklassikkonsa täällä.

kommenttia
 1. susupetal sanoo:

  Huh, tuo Geldofin pätkä oli todella ahdistava.

  Ahdistavahan kappale tuo on, ei sen puoleen. Ja hyvä.

 2. halo e sanoo:

  Tavallaanhan me olemme just tota, vain yksi yksittäinen tiili vallissa/muurissa. Tämä se vaan kestää aikaa, lyhyestä virsi kaunis tänään: Geldoffin pätkä toi kaiken mieleen.

 3. Vaiheinen sanoo:

  Aika väkevää meininkiä. Kun noi kaikki nyt läpi kuunteli, niin hieman yllättäen tuo liveversio jäi musiikillisesti ajatellen päällimmäiseksi. Jotenkin sevain toimi vieläparemmin kuin nuo leffa ja videoversiot, niissä ehkä tuo visuaalisuus nappaa vielälaajemman osan kuin tuossa livespektaakkelissa. Tuttuja versioitahan nuo kaikki sinänsä.

  Hyvä yhden biisin moniulotteisuuden avais, kiitos.

  Aina oppii jotain uutta, munkkilimitys ei ole aiemmin tainnutkaan tulla erityisemmin missään vastaan, joskin harvemmin noita kivitöitä on tullut harjoitettua.

 4. Viides rooli sanoo:

  Olen samaa mieltä, SusuPetal. Kaikista versioista tuo Parkerin leffasta leikattu raina ahdistaa eniten.

  Halo Efekti, en ole kokenut koulukiusaamista, mutta 1960- ja 70-luvulla vallinnut käsitys koulun ja opettajien asemasta ja tehtävästä sai minut vuosi vuodelta toivomaan ja tavoittelemaan yhä kiihkeämmin vapautta. Yksi elämäni suurimmista ilon päivistä oli se, kun sain sanoa hyvästit koululle. Kertoo paljon, eh?

  Moi Vaiheinen. Mietin samaa käydessäni läpi YouTuben tarjontaa: videoiden kuvasto on hyvin hallitsevaa ja jättää biisin paikoin jopa sivurooliin. Kun lavalla ovat vain soittajat ja taustalaulajat, musiikki herää vahvemmin ja sävykkäämmin eloon.

  Tiileistä kuulin lapsena montakin tarinaa, sillä isoisäni oli ammatiltaan muurari. :)

 5. Pisara sanoo:

  Brittiläisissa sisäoppilaitoksissa on ollut ihan karsea meininki. Filmiversio uppoaa minuun.

  Hauskuutan nyt kaikkia kertomalla, että olen aina kuullut nuo sanat ”We don’t need no education, we don’t need no BIRTH control”. Tiedän kyllä että olen kuullut väärin, mutta en ole tiennyt että se oikea sana on THOUGHT control.

 6. Viides rooli sanoo:

  Moi Pisara, et muuten ole ainoa. Minäkin ihmettelin pitkään kyseistä kohtaa, kunnes tarkistin sanoituksen. Miten monta kertaa olenkaan kuullut laulujen sanat väärin. :D

 7. Tuula sanoo:

  Hienosti tämä soi, versiossa kuin versiossa. Live tuntui nyt sopivan tähän iltaan parhaiten. Munkkilimitys on elänyt pitkään ja jatkaa vaan, samoin Pink Floyd.

 8. juanita sanoo:

  uff, lisää progea.. :D noh, siippa tykkää, kun oma suosikkibändi näin raikaa läppäristäni (jota ei kovin usein tapahdu).

  se myös täytyy sanoa, että lapsien laulaman kertsin brittiaksentti on ihan vastustamaton :)

 9. Viides rooli sanoo:

  Hei Tuula, komppaat siis Vaiheista (live rulaa!)? Ja kyllä, Pink Floydin biisit ovat klassikkoainesta.

  No onneksi edes siippa tykkäsi, Juanita. :D Kertosäe on kieltämättä tarttuva, brittiaksentilla tai ilman.

 10. Tuima sanoo:

  Aina toimiva klassikko. Nähtävästi muutamasta progebändien kappaleista jo vanhastaan :).

 11. Viides rooli sanoo:

  Moi Tuima, kuten kommenttilootaasi kirjoitin, samoissa sfääreissä kuljettiin tänä sunnuntaina. :)

 12. lepis sanoo:

  Jaa, tänään on siis Pink Floyd päivä.

  Tämä se on kumma biisi, en tykkää tästä yhtään irtobiisinä mutta siinä elokuvassa tykkään.

 13. Piiska sanoo:

  Oijoij, mahtavaa… ♥

  Tykkään kyllä Pink Floydista, mutta aivan liian harvoin ”vaivaudun” sitä kuuntelemaan/katselemaan. Nyt sitten pitkästä aikaa katsottuani muistankin yllätyksekseni näistä videoista tuon pisimmän version jo jostain hamasta lapsuudesta; ne lasten kammottavat naamarinaamat ja se myllystä pursuava jauheliha.. :O Mutta biisi on kyllä ihan parhautta, ollut aina, tuossa kaikessa omanlaisessa synkkyydessäänkin. Kiitos tästä! :)

 14. Viides rooli sanoo:

  Terve Lepis, huomasin muiden bloggaajien klassikoita katsastaessani saman: Pink Floyd -päivä.

  Hei Piiska! Mukavaa, että tällä kertaa musiikki kolahti ja kunnolla. Erityiskiitos sydämestä. :)

 15. Mika sanoo:

  Live-veto svengaa ilmavasti ja leppoisasti. Kitara- ja bassosoundit on kohdillaan.

 16. ”Wrong, Do it again!”
  ”If you don’t eat yer meat, you can’t have any pudding. How can you
  have any pudding if you don’t eat yer meat?”
  ”You! Yes, you behind the bikesheds, stand still laddy!”
  Näin oli… Hengitys salpautuu, kurkkua kuristaa, takaraivossa jysähtää, sanat loppuu… Tämän muistutuksen jälkeen on vaikea kuunnella pitkään aikaan mitään muuta. Kaikki Roolin Brick-videot HUIPPUA. Dee ei ole nähnyt leffaa, ja se jää ilmeisesti edelleenkin näkemäti. Abdabs, vihdoin ymmärretty! Koirut tunkevat viereen ja se lähes burmalainen kissakin vielä, kyhnää jaloissa. Tihrustellaan kannella, josko kuu-ukko näyttäisi kuitenkin kultaisen puolensa? Ei, musta taivas, pilveä meren yllä. Koordinaatit kadoksissa. Kasvot kalpeina. Koti-ikävä iskee. Uhuuu, uuh…
  Another brick in the wall…
  Käsittämätöntä… live-tykitys. Miten ne ei myyneet Pohjolassa konserttia täyteen ja sitten tulee joku kevyt kotkaparvi tai bubi, joka vetää areenat täyteen? Kysyn vaan?