Turhaa on ylenpalttinen haikeus

Posted: marraskuu 15, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Marraskuun selättäjät ovat avanneet uuden ——> taidegallerian <——, ja siitä sain kimmokkeen soittaa tänään sunnuntaiklassikkona biisin, josta on tullut itselleni eräänlainen lamautumisen ja apean mielen karkotuslaulu. Kyseessä on Edu Kettusen vuonna 2000 julkaisema Oljenkorsi, jota kuunnellaan viisi kuusi kertaa perätysten, ja toosan nupit on tietenkin käännetty kaakkoon.

Poljento tuo mieleen vanhan ajan latotanssit, joissa lattia notkui ja kajahteli miesten saappaiden hakatessa rytmikkäästi lankkuja. Muutenkin biisissä on ihanan reipas Rimpati rei! -meininki. Eniten pidän Kettusen sanoituksesta, joka piirtää pettymykset esiin paksulla pensselillä, mutta kieltäytyy rusentumasta niiden alle: ”Mitä siitä jos kohtalo rikkaudet vei/ mitä siitä jos onnetar sorsi/ meillä sittenkin on ihan ikioma orsi/ jos onkin vain oljenkorsi”.

Täältä <—– löydät lisää bloggaajien valitsemia sunnuntaiklassikkoja. Tarjolla on brittirokkareita, sodan mielettömyyttä kritisoivia kannanottoja, 1950-luvun viatonta teinimaailmaa, ja pääsevätpä sanoituksissa esiin myös yksi Kennedy sekä lentävä kalakukko. :)

Mainokset
kommenttia
 1. susupetal sanoo:

  Kääk, sori, en kestä. Tämähän kuulosti ihan esi-Lauri-Tähkältä ja koska en tykkää Tähkästä, tämäkin tuomitaan.

 2. Pisara sanoo:

  Biisin rytmiikka on kyllä mielenkiintoinen, vähän moniulotteisempi kuin mikään perusrimpatirei. Aika mielenkiintoista myös että Kettunen on vastustanut loppusointuisuutta ja tässä kuitenkin on.

 3. Yaelian sanoo:

  Ensimmäistä kertaa tätä kuuntelin,ja ei ihan sytyttänyt tuo rytmi,vaikka ääni ihan hyvä onkin.

 4. Viides rooli sanoo:

  Moi SusuPetal, Pisara ja Yaelian, jotenkin minulla oli vahva aavistus, että vain harva innostuisi tämänkertaisesta valinnastani. Minulle oli uutta tietoa se, että Kettunen on vastustanut loppusointuisuutta. Erikoista, varsinkin kun tässä biisissä riimittely mallaa mielestäni hyvin. Mutta että Edu kuulostaisi esi-Lauri-Tähkältä? Ei kai nyt sentään! :D

 5. Pisara sanoo:

  Tässä pari linkkiä, joissa asiaa Kettusen sanoituksista ja riimeistä:

  http://www.elvisry.fi/uutiset/junnutiedote2006.html

  ja

  http://sanoittaminen.blogspot.com/2009/04/jokaisessa-laululyriikan-alalajissa-on.html

  (kohta ”On kuitenkin olemassa toinenkin tapa”)

 6. Viides rooli sanoo:

  Kiitos linkeistä, Pisara. Viestisi oli niiden vuoksi joutunut roskapostiin, mistä kävin pelastamassa sen oikealle paikalleen, tänne kommenttilootaan näkyville.

 7. Meitä jännittää tuleeks vasemmalle Timbuktun merkiksi taas okran värinen ”pohjapiirros”? Se nimittäin on kuin moskeijan (timbuktulaisenkin) plaani jossain Sahel-Saharan saviarkkitehtuuri zonella. Katos nyt tätäkin: http://newsgrist.typepad.com/robertgoldwaterlibrary/2007/06/timbuktu-featur.html
  Musiikki oli ihan karseeta tällä kertaa.

 8. Viides rooli sanoo:

  Ei näemmä iskenyt Kettunen sunnuntaiklassikkoringin jäseniin. Voi-voi.

  Mitä tulee noihin nimien rinnalle ilmestyviin pylpyröihin, minulla ei ole osaa eikä arpaa niiden valinnassa. WordPressin sisuksissa puurtavat pienet miehet päättävät, millaisia kuvioita kullekin jaetaan.

 9. lepis sanoo:

  No jopas täällä pistetään jalalla koreaksi. Tosin, en ole aivan varma tästä. En taida jaksaa kuutta kertaa kuunnella. Hilpeä se on!

 10. Viides rooli sanoo:

  Moi Lepis, minusta Oljenkorsi-biisissä on melkein jenkan tahti. Askel, askel, hyppy, askel, askel, hyppy, ympäri ympäri! Ja sanoituksessa on sellainen mainio henki: kyllä me selvitään! Mutta olet oikeassa — ei tätä aina jaksa kuutta kertaa peräkkäin kuunnella.