Kaunein, ja pistää kuin kyy

Posted: 1 marraskuun, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, , , ,

Jos saisin pitkät kintut, niin kauas kulkisin
Ja kummitukset kaikki myös varmaan kohtaisin
On todellisuus toista, kun silmät aukaisen

YLEn Teemalla nähdään tänä iltana ensimmäinen filmihulluksi tunnustautuvan näyttelijän, Elina Salon, Kino Klassikko -sarjaan valitsemista elokuvista. Minulle Salo on se yksi ja ainoa Pikku Myy. Hänen äänensä taipuu mainiosti juuri sellaisiin kujeisiin ja ärhäköihin kommentteihin kuin Tove Jansson on taskukokoiselle rasavillilleen kirjoittanut.

Muumit ja heidän persoonalliset ystävänsä ovat olleet mielessäni viime päivinä, kiitos Jukka Laajarinteen, joka on kirjoittanut valloittavan teoksen Muumit ja ja olemisen arvoitus (Atena, 2009), missä hän tutkailee muumimaailmaa eksistentialismin silmälasien läpi. Laajarinne kirjoittaa taitavasti, lempeällä otteella, enkä ihmettele lainkaan, miksi kirja on noussut bestselleriksi. Sen ja Salon innoittamina päästän tänään ääneen kursailemattoman ja pippurisen hahmon. Olkaatten hyvät: Pikku Myyn haaveet.

Lisää bloggaajien valitsemia sunnuntaiklassikkoja löytyy täältä.

kommenttia
 1. Kari sanoo:

  Hykerryttävän hauska laulu. Miksikön meillä vaimo pitää juuri Pikku Myytä esikuvanaan?

 2. Tuima sanoo:

  Elina Salo on tosi hieno näyttelijä ja oikeastaan ainoa oikea Pikku Myy (vaikka mistäs sen tietää kuinka hyvä joku toinen olisi, kun ei ole nähty).

 3. Yaelian sanoo:

  Oi tämä oli ihana! Kiitos sunnuntai-aamun hyvän tuulen antajasta:-)

 4. Pisara sanoo:

  Kyllä Elina Salo oli ensimmäisenä jonossa kun Pikku Myyn ääniä jaettiin. Tässä laulussa minua vähän harmitti tuo lälly sovitus. Minun mielestäni Pikku Myy on vähän vesitetty siinä. Se kaipaisi enemmän kipakkuutta ja samaa ärhämää mitä löytyy Salon äänestä.

 5. Viides rooli sanoo:

  Kari, aika moni nainen diggaa Pikku Myyn pippurista luonnetta. Mikä tärkeintä, hän on aina suora ja lojaali ystäviään kohtaan, vaikka sanat onkin usein silattu tulella ja tappuralla.

  Niinpä, Tuima, Salolle ei ole ilmestynyt haastajia. Vaatii kanttia astua samalle kentälle mestarin kanssa.

  Ollos hyvä, Yaelian! Piristämään biisi oli tarkoitettukin. :-)

  Pisara, olen eri mieltä. Sovitus antaa mielestäni tilaa Salon äänelle ja tulkinnalle, huumoria unohtamatta. Ja siinä on sopivasti lastenlauluille ominaista lallatusta.

 6. susupetal sanoo:

  Pikku Myy on kaunein ihan omana itsenään!

  Elina Salon ääni on hurmaava, se on viheättänyt jo muinaisista Palmu-leffoista lähtien.

 7. Vaiheinen sanoo:

  :-) Joo. Melkeinpä tämän kanssa menee sanattomaksi, hieno veto.

 8. Pisara sanoo:

  Kuuntelin tämän uudestaan kun muut niin kauheasti kehuvat. Mutta ei vaan putoa. Lasten yhteislaulu on aina hunajaa, mutta minusta sen olisi saanut tuoda paremmin esille esim. jättämällä soittimet niistä kohtaa kokonaan pois. Jos vertaa vaikka Kuurakettiin niin siinä on huumoria, anarkiaa ja hiven surrealismia. Tästä en samaa särmää löydä.

 9. Viides rooli sanoo:

  Totta, SusuPetal. Elina Salo on aivan erityisen hurmaava (äänineen) Kaasua, komisario Palmu -elokuvassa.

  Joo, Vaiheinen. Hieno veto nimenomaan Elina Salolta. :-)

  Pisara. Ei se, että muut ovat jotakin mieltä, vielä merkitse, että ne (me) muut olisivat oikeassa. Höpö-höpö. Jos ei biisi kolahda, se ei kolahda. Ja sillä hyvä. :-D

 10. Hirlii sanoo:

  Salo-dokkaria tulikin katsottua launtaina Teemalta. Jo vain. Hän kertoi siinä mitä Myymäisyys on, ja juu-u Salolla on just se olemus :)

 11. Laulu ei ollut tuttu, mutta tuli kyl’. Melankolisen viikonlopun hillitön huipennus sai suut messingille (mistähän tuokin sanonta tulee?). Ei voi kuvitella ainakaan toistaiseksi sopivampaa ääntä kuin Elina Salo Pikku Myynä. Myös muinaisessa ruotsinkielisessä tv-muumisarjassa esiintyivät ”luontaisina muumihahmoina” Lasse Pöysti ja Birgitta Olsson. Muistaako joku? Mainio lisä sunnuntain ratoksi nämä soittamasi lastenlaulut.

 12. Viides rooli sanoo:

  Hirlii, tismalleen! :-)

  Moi Timbuktun klaani, muistan Pöystin ja Ulfssonin muumeina, tosin aika hämärästi, mutta onneksi jaksoja on joskus näytetty televisiossa.

 13. halo e sanoo:

  Muistan Pöystin ja Ulfssonin muumit ja Salon puheääni on kyllä tosiaan viehättävä. Huvittavaa sinänsä että just hänen Teemalla olevan leffajuttunsa takia se tuli jo aiemmin tällä viikolla puheeksi tyttäreni kanssa. Hänkin on samaa mieltä.

  No, eipä olisi tullut mieleen tätä kuunnella (lastenlaulu kun on, eikä ole taaperoita tienoilla) – mutta hyvä että tuli. Piristävää!

 14. Viides rooli sanoo:

  Halo Efekti, kyllä lastenlauluja voi kuunnella aikuisenakin. ;-)

 15. Timbuktun Dee sanoo:

  Parahin Viides rooli asiasta ihan muuhun….
  Viides rooli kutsui erästä huolimatonta toimintaansa ‘ryssimiseksi’ (opimme juuri tuon uuden sanan komenttilootassamme). Lähes yöunet menettäneinä miettineet läntistä vastinetta sanalle. Onko Viides rooli koskaan miettinyt, mikä mahtaa olla läntinen vastine “ryssimiselle”? Julkaisisimme mielellämme tiedon noin maailmanpolitiikkaa edes hieman tasapainottaaksemme. Käytiin jo tivaamassa asiaan väärässä kohteessa.
  Eikähän timbuktulaiset ole ensimmäistä kertaa eksyksissä, sitä tapahtuu tämän tästä: koordinaatit hukassa, voih…

 16. Viides rooli sanoo:

  Hei Timbuktun Dee, pyydän anteeksi käyttämääni ilmaisua. En käytä sitä enää kommentoidessani bloginne tekstejä tai sunnuntaiklassikkovalintoja.

 17. Timbuktun Dee sanoo:

  Se oli tosi hyvä verbi. Heti omimme käyttöön. Erittäin kuvaava ja mielestämme humoristinen, emmekä liittäneet siihen mitään poliittista. Se ei oikeastaan edes ilmene ”itäisenä” vaan abstraktina. Ja varmaan muuttunut merkitykseltään nuorison kielessä kuten esim. suomettuminen, joka on saanut alkuperäisestä merkityksestään eriävän humoristisen uusetymologian. Olen kuullut nuorison käyttävän ’suomettumista’ persoonallisena ominaisuutena.
  ’Ryssiminen’ on varmaan vanha termi? NSSK mukaan Aleksis Kivi on käyttänyt termiä mm. muodossa ”tanssia ryssää”. Toki substantiivina sana oli tuttu.