Uskonasioita

Posted: 25 lokakuun, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Sunnuntaiklassikkona soi tänään, talviajan ensimmäisenä päivänä, R.E.M.-yhtyeen hitti vuodelta 1991: Losing My Religion. Video on kuvattu kaksi vuotta sitten Kanadassa, todennäköisesti Vancouverissa, jossa bändi oli nauhoittamassa levyään. Tästä biisistä uskallan sanoa: klassikko jo syntyessään. Koska video on kuvalliselta anniltaan aika tylsä, kappaleen soidessa voi katsoa Marita Liulian Choosing My Religion -näyttelyn upeita valokuvia. Näyttely on tällä hetkellä esillä Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Suosittelen!

Lisää bloggaajien valitsemia sunnuntaiklassikkoja löytyy täältä.

kommenttia
 1. susupetal sanoo:

  Kääk, klassikko jo syntyessään ja minä en ole koskaan edes kuullut koko biisiä! Mutta uskotaan, uskotaan…

 2. Viides rooli sanoo:

  Moi SusuPetal, sinä salamannopea kommentoija. Kaikki, siis ihan kaikki, on suhteellista. :-D

 3. Pisara sanoo:

  Se on tuo mandoliini tämän biisin juju. Kyllähän Remin esiintymistä ihan mielellään katsoi, Stipessa on sen verran karismaa että harmaa Vancouverkaan taustalla ei sitä vaimenna.

 4. Tuima sanoo:

  Michael Stipen ääni on niiiin hyvä. Pitääkin kaivaa R.E.M.:in levyt esiin :). Tässä videossa oli mainiota seurata yleisön haltioituneita ilmeitä. R.E.M.:n keikalla käynyt ystäväni on aina hehkuttanut Stipea…

 5. Kari sanoo:

  Tämähän on klassikko. Jostain syystä R.E.M ei muuten ole jaksanut innostaa.

 6. Viides rooli sanoo:

  Oikeaan osuit, Pisara, mandoliinin ääni luo biisiin ihan oman maailmansa.

  Nyt täytyy tunnustaa aukko sivistyksessä, Tuima. En ole koskaan nähnyt R.E.M.iä livenä, mikä on sääli. Olen kuullut niin monta ylistystä nimenomaan Stipesta.

  Kari, kyllä minusta esimerkiksi Everybody Hurts yltää samalla tasolle kuin LMR. Itseäni bändissä miellyttää myös muusikoiden aktiivisuus yhteiskunnallisia asioita kohtaan. He ovat muutakin kuin pelkkiä hittinikkareita.

 7. halo e sanoo:

  Kyllä tätä on on paljon kuultu ja melodia on tarttuva ja Stipen ääni hyvä.

  Lyriikoista en oikein ymmärrä sanomaa, vaikka sanat ymmärränkin. Mutta uskonto onkin mulle niin vieras juttu, ettei ole ihmekään, vissiin? :D

 8. Sooloilija sanoo:

  Ikiklassikko, ja klassikko jo syntyessään! R.E.M. ja Michael Stipe ovat klassikoita! Hehkutusta, ihana!

 9. Viides rooli sanoo:

  Halo Efekti, kyse ei ole uskonnosta, vaan uskosta. Stipe on itse sanonut laulua rakkauslauluksi. Kun menettää elämänsä rakkauden, menettää myös kyseiseen ihmiseen liittyneet toiveet, yhteisen tulevaisuuden, elämänuskonsa.

  Liulian Choosing My Religion -näyttelyssä tarkastellaan eri uskontoja, mutta siinäkin on viime kädessä kyse elämän tarkoituksesta: rakkaudesta ja siihen liittyvistä toiveista, tulevaisuudenuskosta, peloista, pettymyksistä ja menetyksestä. Mutta kuten jo ensimmäisessä vastauksessani SusuPetalille kommentoin: kaikki, siis ihan kaikki, on suhteellista. Laulujen tulkinnatkin.

  Sooloilija, olin satavarma, että biisi on koskettanut muitakin kuin itseäni. :-)

 10. Vaiheinen sanoo:

  R.E.M. on kyllä hieno bändi ja tuo biisi on aika kirkas klassikko.

 11. Tero sanoo:

  Tätä on kuunneltu niin monilla jatkoilla että tulee melkein humalaan pelkästä biisin kuulemisesta. Ainakin epävireinen mölinä alkaa soida päässä siinä biisin rinnalla. Mutta ihan hyvällä tavalla :)

 12. Viides rooli sanoo:

  Vaiheinen, M.O.T. :-)

  Tero, Hah-hah! Loistavasti kuvailtu. Täytyy tunnustaa: minullakin on biisejä, joihin liittyy tietty promillemäärä ja vahva maailman parantava fiilis. ;-)

 13. halo e sanoo:

  Kiitos Viides Rooli selityksestä, sepä se, minustakin tämä oli rakkauslaulu ja en oikein käsittänyt sitä uskontoviitettä että mitä se tähän liittyy.

 14. Tommi sanoo:

  Remmin saaminen tuntuu aina a) hyvältä, b) kipeältä, c) siltä väliltä? Mahtavalta tämän kuunteleminen tuntuu aina, ovatpa uskonasiat hallussa tai eivät. KIITOS. A.W. Yrjänä on joskus todennut, että REM on peruskallio. Näinhän se on. Ainakin se on osa sitä.

  Tarsemin biisiin MTV:tä varten ohjaama videohan on myös musiikkivideoiden klassikkoiden klassikko. Sekin kannattaa käydä tsekkaamassa. Vielä kiitos.

 15. Viides rooli sanoo:

  Halo Efekti, ollos hyvä vaan! :-)

  Osuvasti sanottu, Tommi, tuo A. W. Yrjänän kommentti siitä, että REM on peruskallio. Olet oikeassa myös alkuperäisestä videosta. En vain löytänyt juutuubista sellaista versiota, jossa myös ääni olisi ollut kohdallaan. Videoita on kaiketi katsottu niin paljon, että niiden laatu on kärsinyt. Siksi valitsin tuon Kanadassa kuvatun live-version.

 16. Noh, aavikolla ei mitään erityistä REM-porukkaa, mutta onhan tää huisin hyvä kipale.

 17. Viides rooli sanoo:

  Huisin kiva, Timbuktun klaani? Hmmmm…. :-D