Persiljaa, salviaa, rosmariinia ja timjamia

Posted: 18 lokakuun, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, , ,

Otsikko antaa ymmärtää, että tänään kokataan, mutta tällä kertaa yrteillä ravitaan sielua, karkotetaan sydämestä katkeruus ja kasvatetaan rohkeutta ja voimaa. En muista, milloin kuulin Scarborough Fair -laulun ensi kertaa, mutta kauan siitä on. Todennäköisimmin kuulemani versio oli Simon & Garfunkel -kaksikon kädenjälkeä vuodelta 1966.

Valitsin täksi sunnuntaiksi kuitenkin kaksi naista. Ensimmäisenä laulaa uusiseelantilainen Hayley Westenra. Kyseessä on live-esitys, joka osoittaa, miten taitava laulaja Westenra on. Mutta sitäkin enemmän minua koskettaa videolla näkyvä yleisö; naiset, jotka paitsi osaavat laulun sanat ulkoa myös eläytyvät niihin täydestä sydämestään, vaikka eleet ovatkin minimaaliset.

Toisella videolla esiintyy näyttelijänäkin tunnettu Amy Nuttall. Malttakaa muutama sekunti, musiikki käynnistyy viiveellä alkutekstien jälkeen. Video kannattaa katsoa jo siksi, että se kertoo laulun historian ja sanoitukseen kätkeytyvät merkitykset. Laulu soi myös Pam Ferrisin ja Felicity Kendalin tähdittämän, Suomessakin esitetyn Puutarhaetsivät-sarjan tunnarina.

Lisää bloggaajien sunnuntaiklassikkoja löytyy Lepiksen sivustolta, täältä.

kommenttia
 1. Hirlii sanoo:

  Tuo jälkimmäinen olikin kivasti tehty video kun siellä pyöri tämän laulun historia. Taitaa olla omaltakin kohdaltani niin, että tutuksi sen on tehnyt Simon&Garfunkel ja heidän biisinään olen tätä pitänytkin, mutta nypä se korjaantui tämäkin asia. ;)

  Kiitos, tämä oli hieno.

 2. Sooloilija sanoo:

  Kylläpä olit löytänyt hienot versiot naisten laulamana. Jälkimmäisestä pidin enemmän sen tunnelmallisen videon vuoksi, mutta molemmat naiset lauloivat kyllä niin, että kylmät väreet tuli.

  Silti muistelen Simon & Garfunkelin alkuperäisversiota: miehet laulavat hyvin yhteen, ja oi! kun ovat niin ihania, Garfunkel varsinkin..

 3. Pisara sanoo:

  Ihana keskiaikainen balladi ja kaksi hienoa tulkintaa. Sykähdytti x 2.

 4. Tuima sanoo:

  Pidin paljon Amy Nuttallin versiosta ja äänestä, vaikka hayley Westenran ääni upeasti heliseekin. Kuitenkin Simon& Garfunkelin pelkistetympi tulkinta on mieluisampi.

 5. Ppi sanoo:

  Minähän olen armoton irkkumusa-fanittaja ja tämä biisihän on älyttömän kaunis. Molemmat on hienoja, mietin sitäkin saako tästä edes huonoa versiota ikinä. Noh, voi olla joku tekno-pläjäys, tiedä sitten.

 6. Viides rooli sanoo:

  Hirlii, uskon, että aika moni luulee, että Paul Simon ja Art Garfunkel ovat ko. biisin tekijät.

  Sooloilija, S & G:n versio on niin tuttu; halusin esitellä myös muita tulkintoja, varsinkin kun herrat eivät ole biisit tekijät…

  Moi Pisara, iloitsen tuplasykähdyksestä. ;-)

  Samaa mieltä, Tuima, hyvin helisevät leidien äänet. :-)

  Ppi, olen satavarma, että tästäkin biisistä löytyy liuta karmeita versioita, mutta niitä en nyt halunnut kuulla enkä tarjoilla.

 7. susupetal sanoo:

  Kaunis klassikko, mutta haluaisin oikeasti kuulla tämän sellaisena tulkintana, joka ei helise. Tuo kappale kun alkaa soida, pystyy arvaamaan naislaulajan äänen värin heti. Ei mitään yllätyksellisyyttä.

 8. Yaelian sanoo:

  Olen kyllä tietänyt,että Scarborough Fair on alunperin keskiaikainen laulu,vaikka sen ovatkin S &G tehneet tunnetuksi. Tuo kaunisääninen kelttiläinen versio ei oikein kolahtanut;Amy Nuttalin videosta ja versiosta pidin,mutta edelleenkin pidän eniten tästä juuri S& G esittämänä. Kiitos näistä muista versioista:-)

 9. Noh, niin esitetäänpä näistä markkinoista mikä versio tahansa, meidän korviimme kaikuvat ylen kauniina: melodia ja lyriikka. Kiitos!
  Timbuktun haukuille erityisiloa tuottaa koirueläimen esiintyminen Nuttallin videolla.
  Merisumua siellä ja täällä. Heti rannikolta palattuamme alamme istutuspuuhiin. Totta kai: persiljaa, salviaa, rosmariinia ja timjamia. Ruukkusalviamme onkin päässyt kuihtumaan, auts.
  Siemenkatalogia selaavat timbuktulaiset

 10. lepis sanoo:

  Näistä kahdesta versiosta kolahti tuo Haleyn kaunis ääni kovempaa. Toki tuo toinenkin oli hyvä ja tarina videossa loistava. Siinä vain jäi häiritsemään kuka tuo laulaja on, missä olen nähnyt…

 11. Vaiheinen sanoo:

  Kyllä. Tämä biisi toimii hienosti ja varsinkin tuo ensimmäinen Hayley Westenran veto. Fiilis oli oikein koskettava.

 12. Viides rooli sanoo:

  Moi SusuPetal, muistelen, ettet kauheasti pidä korkealta ja kovaa laulavista naisista. Minuun näiden leidien heleys puree, enkä oikeastaan edes kaipaa tähän biisiin kovin yllättävää kierrettä.

  Yaelian, kiitos itsellesi mainioista valinnoista sunnuntaiklassikko-sarjassa. :-)

  Timbuktun klaanin koirille ja reippaille puutarhureille terveisiä!

  Lepis, kerro heti, kun keksit, missä Nuttall on esiintynyt. Olen pähkäillyt sitä itsekin.

  Tervehdys Vaiheinen, ehkä se on juuri tuo koskettavuus, joka on pitänyt Scarborough Fair -laulun elossa vuosisatoja.

 13. Tuima sanoo:

  Wikipedian mukaan Nuttall on Emmerdalen Chloe Atkinson.

 14. Viides rooli sanoo:

  Kiitos tiedosta, Tuima!