Joulutunnelmissa eli Korvatunturin vaarallinen salaisuus

Posted: 9 syyskuun, 2009 in Kulttuurin kentällä, Rainat
Avainsanat:, , , ,

Samat tekijät.
Sama meininki.
Uusi tarina.

Tämän halusinkin kuulla. Olisi nimittäin sääli, jos Rare Exports -lyhytelokuvien mustaa maailmaa olisi suuren yleisön nimissä ryhdytty liudentamaan ja sävyjä pehmentämään. Mutta ohjaaja Jalmari Helander ilmoittaa jämäkästi, että nyt joulupukille palautetaan alkuperäinen maine. Unohtakaa amerikkalaisten lanseeraama versio; tuo Ho-ho-ho! -mies, joka juo Cokista ja sukeltaa savupiipusta tolkuton lahjakasa harteillaan. Nyt valkokankaalla nähdään satoja vuosia vanha rotu, jolla on pedon voimat ja vaarallinen luonne.

Kuinkahan monta kertaa olenkaan klikannut juutuubista Jalmari ja veljensä Juuso Helanderin käsikirjoittamat Rare Export Inc ja Rare Exports Inc — Safety Instructions -rainat. Niiden sysimusta huumori, taitava näyttelijäntyö, tyylikäs leikkaus ja kertojana toimivan Jonathan Hutchinsin ääni luovat yhdessä poikkeuksellisen antoisan katsomiskokemuksen. Ja nyt harras toiveeni toteutuu: tarina saa jatkoa. Pitkän elokuvan kuvaukset aloitetaan runsaan kuukauden kuluttua Øverbygdissä, Pohjois-Norjassa.

Tarina käynnistyy, kun Korvatunturilla kaivauksia tekevä kansainvälinen tutkimusryhmä löytää 486 metrin syvyydestä joulun tarkimmin varjellun salaisuuden. ”Sen jälkeen joulu ei ole enää entisensä”, tekijät kertovat. Päähenkilöksi elokuvassa nousee pieni Pietari-poika (Onni Tommila), joka ainoana uskoo Joulupukkiin. Totinen metsästäjä- ja kouluttajatrio (edellisissä osissa Tommi Korpela, Tazu Ovaska, Jorma Tommila) on mukana menossa nytkin. Luvassa on myös opetettuja poroja. Mutta sen enempää juonipaljastuksia ei heru.

Kiinnostavaa on se, että suomalaisten ”erilainen joulutarina” (kyse ei todellakaan ole lastenelokuvasta) on herättänyt maailmalla huomiota jo nyt, ja kansainväliset rahoittajat ovat avanneet raha-arkkunsa. Elokuva on suomalais-norjalais-ranskalais-ruotsalainen yhteistuotanto, mutta — kuten tekijät korostavat — taiteellinen vastuu on ja pysyy suomalaisilla. Ensi-iltansa Rare Exports saa 3.12.2010. Lisätietoa löytyy elokuvan nettisivustolta.

En muuten ole ainoa fani. Tuottaja Antti Toiviainen kertoi tämänaamuisessa infossa, että rainat ovat saavuttaneet kulttiaseman. Netissä ne ovat saaneet jo lähes 2 miljoonaa katsojaa. Ei paha, kun ottaa huomioon, että alun perin mainostoimiston asiakkaille suunnattu joulutervehdys (1. osa) tehtiin omakustanteena ja kuvattiin Inkoon maisemissa.

Kommentointi on suljettu.