Uusi ihastus 1600-luvulta

Posted: 27 heinäkuun, 2009 in Kuvataide, Maailmalla, Silmä lepää
Avainsanat:, , ,

Kävin tänä kesänä Amsterdamissa; kanavien halkomassa kaupungissa, johon ihastuin jo ensimmäisellä kerralla 1980-luvulla. Syy reissuuni oli tosiasiassa pako. Täytin vuosia, mutta juhlien järjestäminen ei tuntunut mielekkäältä ajatukselta. Niinpä päätin olla reippaasti itsekäs, pakkasin mukaan rennot vaatteet, lenkkarit ja aiemmilla reissuilla testatun joviaalin matkakumppanin ja suunnistin yhteen Euroopan mukavimmista paikoista.

”Ei kannata ahnehtia liikaa”, opasti ystäväni herra kirjailija lähdön hetkellä, ja samaa mieltä olin itsekin. Olin etukäteen merkinnyt must do -listaani vain kaksi museota, Amsterdamin Historiallisen Museon ja Rijksmuseon. Jälkimmäinen oli remontissa, mutta turisteja varten oli Philips-siipeen pystytetty The Masterpieces, todellinen crème de la crème -näyttely. Kokemus oli ikimuistoinen, suorastaan hengästyttävä, kun katse poimi taidemaailman mestareiden parhaimpia teoksia yhden toisensa jälkeen. Huh-huh!

Rijksmuseon tunnetuin maalaus lienee eittämättä Rembrandtin vuonna 1642 valmistunut Yövartio, ja kieltämättä se on vaikuttava teos. Valitettavasti netissä olevat kuvat eivät koskaan kykene toistamaan alkuperäisiä värejä yhtä häikäisevällä tavalla. Vuonna 2003 valmistunut elokuva Tyttö ja helmikorvakoru (Girl with a Pearl Earring) nosti maailmanlaajuisesti esiin Johannes Vermeerin teokset, joita niin ikään oli otettu mukaan The Masterpieces -näyttelyyn. Löysin kokoelmista myös uuden ihastuksen, Rembrandtin aikalaisen Jan Steenin, jonka maalaukset ovat häikäiseviä, taiturimaisesti tehtyjä ja täynnä tarinoita. Olisin voinut katsoa ja tutkia niitä tuntikausia. Kannattaa silmäillä linkin takaa löytyvän sivuston aarteita, kuvat avautuvat parilla klikkauksella suht suuriksi.

kommenttia
 1. lepis sanoo:

  Teit sen mistä minä vain puhuin. Katosit :) Hyvin se toimi silti, kaikki luuli että lähdin… ;) Amsterdam on yksi kolmesta suosikkikaupungistani tällä pallolla. Siellä tapahtuu aina yllättäviä asioita. Positiivisia yllätyksiä.

  Jan Steenin maalaukset ovat myös aina sykähdyttäneet, ne ovat niin kerrokellisia tarinoita että niiden ääressä saa aikansa hyvin kulumaan kuvittelemalla tarinoita. Hyvä löytö!

 2. hirlii sanoo:

  Kiva juttu Amsterdamista, joka on myös lempikaupunkejani, johtuneeko veden määrästä vai amsterdamilaisista vai taideaarteista vai suklaasta vai oluesta vai niistä moninaisista yhdistelmistä, joita tuossa kaupungissa on.

  Kuvataide on juuri tuollaista, se pitää nähdä omin silmin ja oikeasti. Tajuaa kuinka paljon enemmän taiteilijalla onkaan paletissaan, jos sitä vertaa kirjan kuvaan tai digitaalisiin kuviin, jotka kadottavat paljon eivätkä todennäköisesti koskaan kykene siihen värien määrään mitä kuvataitelijat ovat synnyttäneet/synnyttävät töihinsä.

 3. Viides rooli sanoo:

  Moi Lepis ja Hirlii. Uskon, että kaikki Amsterdamissa vierailevat ihastuvat kaupunkiin; tunnelma siellä on niin rento ja henkinen ilmasto avoin. Ja kuten Lepis kommentissaan huomautti, siellä tapahtuu aina paljon asioita. Aion kirjoittaa Amsterdamista vielä muutaman merkinnän, osin vinkiksi muille, osin muistiin itseäni varten.

 4. hirlii sanoo:

  Saisiko toivoa, että kertoisit myös majoituksesta, koska niitä siellä on pilvin pimein ja hyvät vinkit ovat kultaakin arvokkaampia. Uteliaana odottelen juttuasi.

 5. Viides rooli sanoo:

  Joudun tuottamaan pettymyksen, Hirlii. Majapaikkamme ei ollut mitenkään ihmeellinen, sinänsä ihan kelpo hotelli, mutta ei suosittelemisen arvoinen. Sen sijaan aion lähitulevaisuudessa vinkata muutamista mainioista kahviloista ja ruokapaikoista.