Taivas tulessa eli kun kasino paloi

Posted: 14 kesäkuun, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Tämä Deep Purplen ikimuistoinen biisi on yksi niistä, jotka ovat pitkään kärkkyneet sunnuntaiklassikkolistani kärkipäässä. Todennäköisesti se on jo soinutkin jonkun listalla, en vain nyt muista sitä. Lopullisen sysäyksen siihen, että valitsin tämän suvisen mutta sateisen sunnuntain klassikoksi vuonna 1972 julkaistun Smoke on the Water -kappaleen, antoi Anssi Kelan aiemmin tällä viikolla kirjoittama blogilastu, jossa hän kertoi toiveestaan: olla yhden illan verran Ritchie Blackmore. Kiitos YLE TV2:n pitkään hellitty haave toteutui. ;-) Tuloksen voi nähdä täällä.

Sunnuntaiklassikoita ovat tänään valinneet mm. Halo EfektiKari, SusuPetal, Sooloilija ja Tuima.

kommenttia
 1. hirlii sanoo:

  Multa menee miltei kaikki tv-ohjelmat ohi nykyisin, tuostakaan en tiennyt, joten kiva kun laitoit linkin, voi katsella jälkikäteen.

  Deep Purple on yks seiskytluvun parhaimmista, tosin en kuulunut innokkaisiin faneihin, diggasin muita enemmän silloin. Mutta onhan tämä hyvä, etenkin tämä kyseinen biisi, joka on ikiklassikko.

 2. Vaiheinen sanoo:

  Rockklassikko jos mikä. Deep Purple on suunnilleen ikoni ja Smoke on the water on ko. bändin hienoimpia vetoja. Sitä on coveroitu aika reippaasti ja yksi hupaisimmista covereista tästä biisistä on luonnollisesti Eläkeläisten Savua Laatokalla:-)

 3. Piiska sanoo:

  Kyllä, hyvältä kuulostaa, aina vaan :)

 4. susupetal sanoo:

  On ne vaan kaikki niin syötävän suloisia. Olin mieletön Purple-fani aikoinani, julisteet ja muut vempeleet seinällä ja valitsin tämän kyseisen klassikon (maailman soitetuin alkuriffi) Taikkarin mäellä-runokokoelman soundtrackiin.

  http://susupetal.vuodatus.net/page/soundtrack

  Pitääkin katsoa tuo Kelan juttu. En niin ole innostunut Anssi Kelasta, mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa eli kiitos linkistä.

 5. halo e sanoo:

  Kyllähän tämä on kieltämättä rockhistorian merkkipaaluja. Blackmoren historiassa Rainbow’n alkukausi 1975-1984 on mielestäni parasta ikinä.

 6. Sooloilija sanoo:

  Bändi on ohittanut minut (olin kai väärän ikäinen juuri tiettyyn aikaan), mutta onhan tämä ihan verraton klassikko! Kaikki tietää tämän Smoke on the waterin. Kaikki luokkani pojat sitä aina ilmakitaroivat!

 7. Viides rooli sanoo:

  Moi Hirlii, Vaiheinen, Piiska, SusuPetal, Halo Efekti ja Sooloilija. Biisin riffi on todellakin maailmankuulu — ja se on myös nyttemmin leimattu kopioksi.

  Vuosi sitten —> uutisoitiin Ilta-Sanomien lukijasta, joka osoitti alkuperäisen lähteen: Astrud Gilberton vuona 1965 tekemän tulkinnan laulusta Maria Moite. Video on poistettu juutuubista, mutta —> täältä löytyy biisin alku ja tuttu kuvio.

 8. susupetal sanoo:

  Kiitos Astrud-linkistä, mielenkiintoista!

 9. Timo sanoo:

  Kiinnostavaa lisätietoa täällä – kuulosti muuten aikalailla samalta tuo vanha kappale. Ei varmaan saada selville, oliko aidosti itsekeksimä vain samanlainen kuvio vaiko jostain alitajunnan muistoista putkahtanut.

 10. Tuima sanoo:

  Muistan tuon jutun ja kyllähän ne niin samankaltaisia ovat, että kuuluisin riffi lieneekin oikeasti laina. En ole koskaan ollut Purple-fani, mutta onhan tämä kappale hyvä.

 11. Viides rooli sanoo:

  Hei SP, Timo ja Tuima, kieltämättä olin aika hämmästynyt, kun kuulin ensi kerran Maria Moite -kappaleen. Toisaalta musiikissa — kuten kaikissa taiteissa — on aina otettu vaikutteita edeltäjiltä, ja tekijöiden muistilokeroihin on varmasti tallentunut myös paljon sellaista, jota he eivät edes tiedosta tuntevansa. Tietoinen vai alitajunnasta putkahtanut laina — hyvä kuvio se on joka tapauksessa! :-D

 12. Tosiaan taivas tulessa täällä. Bones nurisee, että heviä, tosi heviä: Smoke on the water, fire in the sky. Youssuf haistaa palaneen käryä: biisin sanoitus aika moniselitteinen, suorastaan kerroksellinen, vilahtelee viittauksia sinne sun tänne, noh, mitä kukin vainuaa… Dee tunnistaa tutun Deep Purple soundin.
  Meillä on kans’ Timbuktussa pyrotekniikkaa lavalla. Ihan pistää nauruksi Smokien pinnalliset sauhut, kun tää teijän biisi on niin syvältä..

 13. Kari sanoo:

  Minulle tämä on niitä tärkeitä biisejä. Kiitos siitä, vaikka Kelaa en jostain syystä pääse katsomaan.

 14. lepis sanoo:

  Parasta, parasta, parasta klassikkokamaa ehdottomasti!!! Ou jees. Tämä on niitä teini-iän biisejä, joihin ei ikinä kyllästy!