Lumihanhen matkassa

Posted: Touko 31, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Jatkan tänään viime sunnuntaina valitsemani genren parissa, progressiivisella rockilla, ja nytkin nostan esiin kokonaisen albumin.

Olen aina ihmetellyt, miksi brittiläisestä Camel-bändistä ei koskaan tullut maailmanluokan menestystarinaa, vaikka sen musiikki on parhaimmillaan häikäisevää ja yhtyeen perustajajäseniin kuuluvan kitaristin Andrew Latimerin soitanta taiturimaista. Näin Camelin livenä kesällä 1975 ollessani kielikurssilla Englannissa, ja olin myyty. Bändi oli juuri toukokuussa julkaissut uuden levynsä, Paul Gallicon kirjasta inspiraationsa saaneen The Snow Goose -albumin, ja lähtenyt kiertueelle uuden materiaalin kanssa. Poimin juutuubista levytysstudiosessioista kootun videon, ja kuten siitä käy ilmi, kyse on instrumentaalilevystä, jolla esiintyy myös sinfoniaorkesterin soittajia.

Camelin musiikki ei ole mielestäni menettänyt vuosikymmenten saatossa lumoaan, päinvastoin. Se myös muistutti jälleen, miten paljon kaipaan tällaista musiikkia; teemallisia levyjä, jotka kertovat kuulijalle pitkän, huikean, monipolvisen, taitavasti soitetun tarinan.

PS. Sunnuntaiklassikoiden teemana on tällä viikolla kesäbiisi, mutta hoksasin rajauksen liian myöhään, eikä oma valintani ymmärrettävästi mallaa kyseiseen kategoriaan. Lisää bloggaajien suvimusaa löytyy täältä.

kommenttia
 1. hirlii sanoo:

  Miksei tätä voisi kuunnella myös kategoriassa: kesä ? Ainakin minun kesääni mahtuu hyvin. Tässä oli ”pitkää monipolvista kerrontaa” ja sitä kuuntelen myös hyvin mielelläni. Eikä lainkaan laulua, sanoituksia, mikä sopii välillä paremmin kuin hyvin.

  Camelin tuotantoa en tunne, joten kiitosta vaan, tähän voi palata myöhemminkin.

 2. Kari sanoo:

  Palasi mieleeni nuoruuden kesät. Kyllä tämä sopii kategoriaan ihan hyvin.

 3. yaelian sanoo:

  Sopii minustakin hyvin kategoriaan. Camelin tuotanto ei mullekaan ole tuttua, mutta tätä kuuntelee mielellään myös kesällä.

 4. Vaiheinen sanoo:

  Aivan. Camelon häikäsevä bändi ja sen musiikki on kuuntelemisen arvoista melkein milloin vaan. Hyvä poiminta.

 5. susupetal sanoo:

  En ole paljon kuunnellut Camelia, miksiköhän en? Tämä kuulosti hyvältä.

 6. halo e sanoo:

  Kiitos! Mitenköhän mä olin unohtanut koko Camelin, mutta tämähän olikin aivan fantastista musaa. Just tästä raikkaudesta pidän – kesämusaa jos mikä… :)

 7. lepis sanoo:

  Tämä kuulosti todella hyvältä, vaikken minäkään ole tätä suuremmalti kuunnellut. Täytyy pistää ostoslistalle heti. Loistvaa kamaa!

 8. HannaH sanoo:

  Camel on todella loistokasta. Aivan outoa, että sitä ei Suomessa oikein koskaan kuullut. Olin tippua tuolilta, kun löysin noita youtuben videoita.
  Ehkä niissä ei nyt ihan kesänkepeyttä ole, mutta kaikkea muuta kylläkin. Sitäpaitsi Latimerin oli hyvä nähdä Latimerilla tässä pitkät hiukset, kunnon progetyyliin. Myöhemminhän hän on sitten jo lyhyttukkainen.

 9. Viides rooli sanoo:

  Moi kaikki! Oi, miten mukavaa onkaan palata pitkän päivän päätteeksi blogin äärelle, kun kommenttiloota on täynnä tyytyväistä väkeä! :-D

  Ja nastaa, että niin moni kommentoija koki Camelin myös sopivana kesämusana. Juutuubin kätköistä löytyy lisää bändin tuotantoa, suosittelen perehtymään. Ja lisätietoa voi ammentaa tietenkin Camelin —> sivustolta.