Treffit Kiasman kulmalla tänään klo 16

Posted: 13 toukokuun, 2009 in Kulttuurin kentällä, Media, Vastarannan kiiski
Avainsanat:, ,

Tunnistat minut värikkäästä päähineestä ;-)  Mistäkö on kyse? Sen kertoo Finnfoto ry:n tiedote:

Mielenilmaus Sanomien vaatimaa tekijänoikeuksien pakkoluovutusta vastaan — Luova työskentely ei onnistu ilman luovan työn tekijän oikeuksia

Suomen suurimman mediatalon, Sanoma konsernin Sanoma News on päättänyt heikentää olennaisesti ehtoja, joilla se hankkii freelancereilta tekstiä ja kuvia. Yhtiö ei suostu neuvottelemaan, vaan sanelee ehdot. Luovan työn tekijät kokoontuvat Flooran päivänä 13.5. klo 16 Sanomatalon eteen mielenilmaukseen kohtuuttomia sopimuksia vastaan ja luovan työn tekijöiden oikeuksien puolesta.

Sanoma News vaatii laajempia oikeuksia freelancerin työhön korvauksetta. Ne freelancerit, jotka eivät allekirjoita sopimusta, menettävät työmahdollisuutensa. Sopimus tarkoittaisi toteutuessaan, että aineistoja voidaan käyttää koko Sanoma konsernin laajuudessa – kaikissa eri medioissa ja koska tahansa ilman että jutun kirjoittanut tai kuvannut freelancer voi asiaan vaikuttaa. Sopimus mahdollistaa myös aineiston maailmanlaajuisen luovutuksen mille tahansa.

Sanomat ei sitoudu maksamaan juttujen ja kuvien laajemmasta käytöstä. Freelancer menettää oikeuden omien teostensa käyttämiseen, vaikka hänen ansionsa syntyy nimenomaan teosten käyttöoikeuksien myynnistä.

Jos suomalaisen kulttuurin tekemisen halutaan jatkuvan, tekijäpuolen oikeudet on turvattava ja myös tekijöillä on oltava mahdollisuus elää luovalla työllä. Nyt on määriteltävä tekijöille reilut pelisäännöt. Luovat yrittäjät ja freelancerit tulee ottaa neuvottelujen osapuoleksi.

Sanomien vaatimus on vaarallinen, koska jos se hyväksytään, seuraavat muut mediayritykset perässä. Tuloksena on tekijänoikeuksien polkeminen ja kymmenien tuhansien luovaa työtä tekevän suomalaisen toimeentulon vaarantuminen!

Sanomat vaatii oikeuden muuttaa kuvia ja tekstejä miten tahansa ilman tekijän lupaa

Tekijänoikeudet takaavat freelancerille oikeuden määrätä missä ja miten hänen työtään käytetään. Jos Sanomien vaatimus menee läpi, haastateltava ei voi enää tietää missä yhteydessä tai julkaisussa juttu ja kuva ilmestyy. Jos jutusta tai kuvasta tulee vahingonkorvausvaatimus tai oikeusjuttu, vastuun kantaisi freelancer. Tekijänoikeudet antavat freelancerille mahdollisuuden puolustaa myös kuvattavan ja haastateltavan oikeuksia.

Tekijänoikeus, oikeus päättää teoksen kääntämisestä, säveltämisestä, muuttamisesta ja julkaisemisesta uusissa julkaisuissa on välttämätön osa luovan ihmisen työskentelyn edellytyksiä.

13.5. vietämme myös Flooran päivää, jolloin esitettiin ensimmäisen kerran Maamme-laulu. Jos J.L. Runeberg olisi joutunut kirjoittamaan Sanomien vaatiman freelancer-sopimuksen kaltaisen sopimuksen Borgå Tidning -lehden kustantajan kanssa, ei Runeberg myöhemmin olisi voinut julkaista runoaan Isänmaallinen albumi teoksessaan eikä runosta olisi voitu Runebergin suostumuksella tehdä laulua Paciuksen sävellykseen. Kansallislaulumme olisi jäänyt esittämättä 13.5.1848.

Osallistuvat tekijäjärjestöt:

Suomen freelancer-journalistit ry
Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry
Suomen Ammattiluonnonvalokuvaajat ry
Suomen Kameraseurojen Liitto ry
Suomen Luonnonvalokuvaajat ry
Suomen mainosvalokuvaajat ry
Suomen Ammattivalokuvaajat ry
Valokuvauksen opiskelijat ry
Grafia ry
Suomen arvostelijain liitto ry
Suomen Journalistiliitto ry
Sarjakuvantekijät ry
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry
Kuvittajat ry
Kuvasto ry
Suomen Kirjailijaliitto ry
Suomen Lehtikuvaajat ry
Suomen tiedetoimittajain liitto ry
FOT Freelancegraafikot
Suomen tietokirjailijat ry

Sitaatti Helsingin Sanomien pääkirjoituksesta 11.4.2009

“Laadukas journalismi ja siihen pohjaava journalistinen sisältö on vastakin hyvän sanomalehden paras myyntivaltti. Sisällöllä on hintansa, eikä laatu ole lehdistössäkään ilmaista. Samaan aikaan kun lehdet nyt saneeraavat toimintojaan, on pidettävä huolta siitä, että kustantajayhtiöt eivät säästä itseltään tulevaisuutta. Tulevaisuus tarvitsee tekijänsä, ja siihen on kustantajayhtiöissä hyvä varautua.”

Pääkirjoituksessa viitattu ”laadukas journalismi” joutuu outoon valoon, kun väitettä tarkastelee toimitusten esimiehille laaditun —> mallivastauspaketin näkökulmasta. Toisin sanoen yhtiön johto sanelee, miten freelancereille vastataan. Se, että myös yleisöä (Sanoma Newsin lukijoita ja sähköisten medioiden käyttäjiä) informoidaan sanelupolitiikan mukaisesti, on tietenkin loogista. Vai?

Oman mielipiteensä Sanoma News toimintatavoista ovat ilmaisseet myös monet piirtäjät. Teräviä viivoja ja ruutuja löytyy —> täältä.

Ja —> täältä <— löytyy SusuPetalin ottama kuva Sanoma Newsin etupihalle kokoontuneesta porukasta.

kommenttia
 1. lepis sanoo:

  Voi hitsi, kun ei kerkiä mukaan!

 2. Viides rooli sanoo:

  Pahus, nyt pitäisi saada mahdollisimman moni liikkeelle. Pääasia, että olet hengessä mukana ja kierrätät tehokkaasti tietoa Sanoma Newsin pöyristyttävistä aikeista.

 3. susupetal sanoo:

  En minä kyllä sinua tunnistanut, vaikka yritin tiirailla! Ihan mukavasti oli porukkaa paikalla.

 4. Viides rooli sanoo:

  Moi SP, kyllä minäkin siellä Sanomatalon edustalla heiluin ja hihkuin Tiinan sekä tuttujen fotareiden seurassa, osoitin reippaasti mieltäni ja nautin urakan päätteeksi maukasta lohisoppaa. Valitettavasti emme ylittäneet Yleisradion tv-uutisten uutiskynnystä :-(

 5. susupetal sanoo:

  Jep, uutisissa ei näkynyt mitään. Itse otin muutaman kuvan, mutta en ole vielä ehtinyt katsoa jälkeä.