Barrikadeille, siskot ja veljet!

Posted: 8 toukokuun, 2009 in Ajassa, Media, Vastarannan kiiski
Avainsanat:, ,

Olen viime viikot — korjaan: viime kuukaudet — miettinyt vakavasti ammatinvaihtoa. Olen uupunut taistelemaan freelancerina ja miettimään päivittäin, mistä repisin elantoni ja miten saisin vähäiset rahani riittämään vuokraan, laskuihin, ruokaan, sosiaali- ja eläketurvamaksuihin. Palkallista lomaa olen pitänyt viimeksi vuonna 1983. Nyt tuntuu kuin olisin tullut tieni päähän. Enkä ole ainoa. Syynä ovat suuret kustantajat, Sanoma News etunenässä, jotka tahtovat viedä tekijöiltä viimeisetkin mahdollisuudet tulla toimeen omalla työllään.

Kyse on siitä, että Sanoma News vaatii avustajiltaan poikkeuksellisen laajoja oikeuksia poikkeuksellisen huonoilla ehdoilla ilman mitään lisäkorvausta. Sanoma Newsiin kuuluu Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Taloussanomat, Metro sekä useita alueellisia, paikallisia ja ilmaisjakelulehtiä. Ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä…

Yhtiön vaateet ovat tylyjä (seuraava teksti on lainattu Suomen freelance-journalistit ry:n sivustolta; olen itsekin ko. yhdistyksen jäsen):

• Yksinoikeus kaikkiin nykyisiin ja tuleviin taloudellisiin oikeuksiin siirtyy Sanoma Newsille, myös ne ”joita ei vielä sopimuksen allekirjoitushetkellä voida yksilöidä”.

• Ei mitään muuta sallittua tekijän omaa käyttöä kuin oikeus omiin näyttelyihin ja kokoomateoksiin, jotka eivät ”suoranaisesti” kilpaile Sanoma Newsin kanssa.

• Kaikkien taloudellisten oikeuksien siirto koskee myös kirjoitukseen liittyviä valo- ja piirroskuvia. Sopimusta on vaadittu myös kuvittajilta.

• Maksu suoritetaan 21 päivää julkaisupäivästä, ei kaupanteosta. Siis: jos työtä ei julkaista, ei maksua suoriteta, mutta tekijä ei saa tarjota aineistoa muualle.

• Oikeudet ovat korvauksetta koko Sanoma-konsernin käytössä. Se toimii 20 maassa, julkaisee yli 300 lehteä ja siihen kuuluu myös tv-kanava, kaapelitelevisiokanavia, kirjankustantamoja, kuvatoimisto, radiokanavia sekä online- ja pelipalveluita.

• Sanoma News ottaa edelleenluovutusoikeudet eli kaikki myynti- ja syndikointioikeudet myös oman konsernin ulkopuolelle ilman mitään korvausta tai rojaltia tekijälle.

• Sanoma News ottaa aineiston vapaan muuntelu- ja muuttamisoikeuden. Muuntelu merkitsee työn muuttamista toiseen ilmaisumuotoon (esimerkiksi sarjakuva animaatioksi ja kännykkäkuviksi) ja muuttamisoikeus sisällön muuttamista.

• ”Mahdollisista oikeuksia ym.” koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista vastaa tekijä, joka ei tosin voi vaikuttaa tai edes tietää missä yhteydessä, milloin ja miten muutettuna hänen työtään käytetään.

Tekijät — Suomen Journalistiliitto – Finlands Journalistförbund ry, Suomen freelancer-journalistit ry, Suomen tietokirjailijat ry, Suomen Kirjailijaliitto ry, Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto, Finnfoto ry, Suomen Ammattiluonnonvalokuvaajat ry, Suomen Lehtikuvaajat ry – Finlands Pressfotografer rf, Suomen Kameraseurojen Liitto ry, Suomen Luonnonvalokuvaajat ry, Finlands Naturfotografer rf, Suomen Mainosvalokuvaajat ry, Finlands Reklamfotografer rf, Suomen Ammattivalokuvaajat ry, Valokuvauksen opiskelijat r.y., Sarjakuvantekijät ry, Grafia ry, Kuvittajat ry sekä Suomen arvostelijain liitto ry — sanovat JYRKÄSTI EI yksipuolisesti laaditulle sopimukselle ja haluavat Sanoma Newsin neuvottelupöytään reilun pelin ja suomalaisen työn hengessä.

Tähän Sanoma News ei ole suostunut, joten seuraavaksi on mielenilmauksen vuoro. Edellä mainitut tekijäjärjestöt järjestävät mielenosoituksen tekijänoikeuksien pakkolunastusta vastaan ensi keskiviikkona 13. toukokuuta klo 16 Sanomatalon viereisellä nurmikentällä. Jos elantosi on sinulle tärkeä, tule mukaan!

Kirjailija ja tietokirjoittaja Tiina Raevaara kertoo selkeästi ja analyyttisesti, mitä Sanoma News -konsernin aikeet tarkoittavat käytännössä pienen ihmisen näkökulmasta. Hän lähetti kirjoituksensa Helsingin Sanomien mielipidepalstalle, mutta — onko tämä kenellekään yllätys? — sitä ei julkaistu. Lue Raevaaran teksti —> täällä.

Kiinnostava yksityskohta on se, että Yleisradion uutisoidessa Sanoma Newsin suorastaan häikäilemättömistä aikeista asia luokiteltiin kulttuuriuutiseksi. Tosiasiassa kyse on mitä suurimman luokan talousuutisesta, ja toki tekijöiden — joiden merkitystä avustaja-sanalla vähätellään — oikeuksien näin laaja heikentäminen on myös poliittinen asia.

Osoita tukesi ja käy allekirjoittamassa adressi freelancereiden tekijänoikeuksien säilyttämisen puolesta –> täällä. <–

kommenttia
 1. TR sanoo:

  Oih, kun pelästyin – luulin tulleeni väärään blogiin! Oli niin anarkistinen ulkoasu :-) Nähdään keskiviikkona!

 2. Viides rooli sanoo:

  Päätin tehdä kevätsiivouksen myös blogissa ;-) Muista ottaa kyltit ja megafoni mukaan keskiviikkona.

 3. Tuima sanoo:

  Luin tuon Sanoma Newsin vaatimuslistan aiemmin ja minusta se on pöyristyttävä. Raevaaran mielipide on hyvä enkä ihmettele sen julkaisematta jättämistä, siitähän tavallinen lehdenlukija sai hyvin tietoonsa, mihin avustajat suostuisivat mitätöntä kertakorvausta vastaan.

  Entäpä jos tosiaan kävisi niin, ettei yksikään avustaja allekirjoittaisi paperia eikä myisi tekstiään Sanoma Newsille? Kauanko lehtien taso pysyisi ennallaan?

 4. Tuima sanoo:

  Ja sitten mielenkiintoinen kysymys: luuletko, että esimerkiksi Hesari noteeraa sivuillaan mielenosoituksen?

 5. Hirlii sanoo:

  Suomalaisen sananvapauden ja julkisen keskustelun raja tulee yllättävän nopeasti vastaan. Etenkin jos ja kun on kyseessä työnsä tehneiden oikeusturva ja toimeentulo. Taitaa jäädä Hesari jatkossakin tilaamatta, sen verran vahva viesti tämä on.

  Menestyksekästä mielenosoitusta !

 6. Viides rooli sanoo:

  Moi Tuima ja Hirlii, ja kiitos kannustuksesta.

  Mikäli kaikki avustajat kieltäytyisivät yhteistyöstä Sanoma Newsin kanssa, uskon, että se näkyisi lehtien sisällössä.

  Pöyristyttävää uudessa sopimuskäytännössä on myös se, että se muuttaisi radikaalisti myös haastateltavien asemaa ja oikeuksia; hehän eivät voisi enää koskaan olla varmoja siitä, missä tiedotusvälineessä ja millaisessa muodossa heistä tehty haastattelu ilmestyisi. Se, että haastateltava tarkistaa jutun, ei merkitsisi enää mitään, koska kaikkien tekijänoikeuksien ostaminen Sanoma Newsin kaavailemalla tavalla sallisi juttujen muuntelun.

  Olenkin leikitellyt ehdotuksella lähettää eri ammattiryhmille — näyttelijöille, ohjaajille, muusikoille, kuvataiteilijoille ym. — kiertokirjeen, jossa pyydettäisiin solidaarisuuden nimissä kieltäytymään kaikista Sanoma Newsin konserniin kuuluvien tahojen haastattelupyynnöistä.

  Mitä tulee mielenosoitukseen, uskon Hesarin tekevän siitä lyhyen maininnan, mutta Sanoma Newsiä ja sen toimia ei varmastikaan arvostella.