Kuka puolustaisi taiteilijaa?

Posted: 7 toukokuun, 2009 in Kulttuurin kentällä
Avainsanat:, ,

Suomessa toteutuu parhaillaan erikoislaatuinen paradoksi. Samalla kun luovuutta makeasti ylistetään, taiteellisten ammattien vetovoima kasvaa ja taiteilijat – ainakin jotkut – nauttivat suurta arvostusta julkkispörssissä, tekijyys tuntuu kummallisella tavalla katoavan. Ja sen myötä käy taiteen tekijän asema yhä heikommaksi.

Kirjallisuuden alan tekijöillä on tosi tukalaa, sen tietävät niin kirjailijat, kääntäjät kuin kriitikot, jotka kaikki ovat huutaneet hätäänsä julki. Se huuto on kaikunut kuuroille korville.

Valtionhallinnon korva kallistuu mieluummin viestintäalan suuryritysten, mediakonsernien, työnantajajärjestöjen, julkaisukanavien haltijoiden ja teknologian kehittäjien puoleen. Niiden rinnalla taiteen tekijät järjestöineen ovatkin tietysti surkeita lobbaajia.

Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja, kirjailija Tuula-Liina Varis kirjoittaa terävästi ja analyyttisesti taiteilijoiden yhä tukalammaksi käyvästä tilanteesta ja opetusministeriön kysymyksiä herättävästä roolista suomalaisella kulttuurikentällä. Kehotan kaikkia lukijoita sukeltamaan seuraavaksi Kiiltomato.netin sivustolle ja lukemaan Variksen kirjoittaman toukokuun —> pääkirjoituksen.

Kommentointi on suljettu.