Presidentillistä viisautta

Posted: huhtikuu 3, 2009 in Media
Avainsanat:, ,

Terveisiä Tarjalta! Tällä kertaa en puhu Elämäni kivet -kirjan mainiosta taittajasta, vaan maamme ykkösnaisesta, jota sain kunnian haastatella Kotilääkäri-lehteen. Rouva presidentti myönsi haastattelun 120 vuotta täyttävälle terveyslehdelle Kotilääkäri-lehden ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varman yhdessä teettämän Elinvoimatutkimuksen pohjalta. Siinä kartoitetaan suomalaisten naisten elinvoiman lähteitä ja esteitä.

Tutkimuksen tuloksista voi lukea uusimmasta Kotilääkäristä (4/2009). Ydinkohdat kerrotaan myös Yhtyneiden Kuvalehtien sivustolla.

Elivoimatutkimus paljasti muun muassa, miten suuri merkitys ystävillä on suomalaisten naisten elämässä. Peräti 86 prosenttia vastaajista kertoi saavansa elinvoimaa ystävistä. Ystävät ovat tärkeitä myös Haloselle, joka kertoi oppineensa äidiltään oikean tavan vastustaa vanhuuden yksinäisyyttä.

Äitini sanoi usein, että oikea tapa vastustaa vanhuuden yksinäisyyttä on se, että hankkii aina vain nuorempia ystäviä. Kun hän kuoli 75-vuotiaana, kaikki arkun kantajat olivat itseäni nuorempia. Äidin sanoissa piili suuri viisaus. Kun pystyy solmimaan ystävyyksiä nuorempien sukupolvien kanssa, ihminen pysyy pirteänä ja oppii uusia asioita. Hiljaista tietoa voi siirtää molempiin suuntiin.

Ennen haastattelua halusin saada tietää, onko Suomen presidentillä samanlaista koodinimeä kuin amerikkalaisella kollegallaan — Yhdysvaltain salainen palvelu käyttää Barack Obamasta salanimeä Renegade — mutta Presidentinlinnassa vahtivuorossa olleet turvamiehet vain hymyilivät kysymykselleni. Myös Keltaista salia, jossa haastattelu tehtiin, vartioinut adjutantti väisti tyylikkäästi kysymykseni. Tietääkö kukaan?

Mainokset
kommenttia
  1. hirlii sanoo:

    Tähän uskon, ja oikein lujasti uskonkin. Miltei kaikesta muusta voisin luopua, mutta en ystävistäni jotka ovat paitsi eri-ikäisiä myös eri sukupuolta tai elävät aivan erilaista elämää kuin mitä itse elän.

    Ystävät ja ystävyys on erinomainen keino pitää itsensä elossa ja hengissä.