Mustat helmet ja apinan veikeä olemus

Posted: 1 huhtikuun, 2009 in Kulttuurin kentällä, Kuvataide
Avainsanat:, ,

Piipahdin eilen helsinkiläisessä Galleria Norsussa ihailemassa kahden käsityötaiteilijan, Nina Nisosen ja Nanna Bayerin, upeita teoksia. Minua harmitti kovasti, etten päässyt viime viikolla olleisiin avajaisiin, mutta toisaalta näyttelyn antiin tutustuminen yksin ja omaan tahtiin teokselta toiselle edeten antoi satavarmasti enemmän kuin teosten katsominen iloisesti kuplivan yleisöjoukon keskellä.

Kun tapasin Nina Nisonen edellisen kerran, hän kuvaili työtään jatkuvaksi matkaksi, muotojen, sisältöjen ja merkitysten etsimiseksi. Tavoitteekseen hän nimesi halun luoda ihanasti roheita, elämänmakuisia teoksia, joissa virheilläkin on sijansa. Nina tunnetaan parhaiten persoonallisten uniikkiryijyjen tekijänä, mutta Galleria Norsun näyttelyssä esillä on töitä, joita tekijä itse kutsuu villamaalauksiksi. Osa teoksista oli hyvin meditatiivisia, kuin abstrakteja tauluja, joiden värimaailmaa katsoessa mieli rauhoittui ja syke hidastui. Pysähtymistä vaati myös Portti, punaisen ja kullan taidokas yhdistelmä, joka toi mieleen Kiinan keisariajan ja myytin Suuresta yhtenäisyydestä.

Ihastuin myös teoksiin, joissa seikkailee Ninan alter ego, veikeä apinahahmo, joka milloin tuudittaa vakavana poikastaan, milloin kokee olevansa ansassa, milloin pähkäilee mustien helmien seassa, minne jatkaisi seuraavaksi matkaansa.

Galleria Norsun näyttelyn toinen taiteilija, keramiikka-astioistaan tunnettu Nanna Bayer, hurmasi minut posliiniveistoksillaan kertaheitolla. Fiskarsin Rautarouviin kuuluva Bayer käyttää teoksissaan Neriage-tekniikkaa ja polttaa esineet 1320-asteisessa puu-uunissa. Uniikkiteostensa aiheet hän on tällä kertaa ammentanut vedenalaisesta maailmasta, simpukoista ja meritähdistä.

Kommentointi on suljettu.