Keltaista ja sammaleenvihreää

Posted: 3 maaliskuun, 2009 in Arjen ilot, Kirjallisuus
Avainsanat:, ,

Tammen Keltainen kirjasto viettää tänä vuotta eräänlaista juhlavuotta, kun tammikuussa käynnistyi 55. kevät. Sen kunniaksi kustantamo on päättänyt aloittaa Keltaisten pokkarien julkaisusarjan. Käytännössä se tarkoittaa, että pokkareina ilmestyy Keltaisen kirjaston teoksia, joista on pitkään toivottu uusia painoksia. Erinomainen päätös! Sen sijaan en pidä siitä, että pokkareiden kannet on uusittu. En minä halua esimerkiksi Kazuo Ishiguron kirjaa mainostettavan leffaversion päähenkilöillä, niin paljon kuin pidänkin Anthony Hopkinsista ja Emma Thompsonista.

Keltainen on muuten kiehtova väri, jonka merkitys on vaihdellut suuresti aikojen saatossa. Antiikin Kreikassa keltaisen katsottiin kuvaavan kiukkua ja kateutta. Natsi-Saksassa keltainen merkitsi häväistystä. Nykyään keltaista pidetään muun muassa ilon, kevään ja rohkeuden värinä. Japanissa se on kunnian väri. Monissa kulttuureissa keltainen merkitsee sairautta, hulluuttakin.

Ne, joilla on päätteen ääressä luppoaikaa, sukeltakoot Maikkarin Helmi-sivustolle, jossa voi testata —> auransa värin. Minä olen tuloksen mukaan sammaleenvihreä. Testin laatija voisi sivumennen sanoen terävöittää kirjoitustaitoaan tai käyttää edes oikolukuohjelmaa, sen verran paljon teksti sisältää lyöntivirheitä.

Lisäys klo 13.15

Hieno mies, näyttelijä ja ohjaaja Åke Lindman, on kuollut. Pilvenveikot saivat seuraansa komean sankarin ja erinomaisen futarin.

kommenttia
  1. Tapani sanoo:

    Minun on leffa- ja teatterifriikkinä ja ikuisena futarina pakko Åken muistoksi kertoa tositarina. Åke oli erinomainen pakki ja varsin kovaotteinen sellainen. Hän meni siekailematta tilanteisiin ja otti välillä ihan kunnolla lämpöäkin. Åkesta kiersi sellainen tarina, että hän olisi ainoana suomalaisena pääsarjapelaajana saanut varoituksen jo ENNEN pelin alkua. Tarina on uskomaton, mutta Åke on sen vahvistanut. Hän mainitsi tuomarin nimenkin (jota ikävä kyllä en muista). Tämä tuomari oli käynyt ennen pelin alkua pukukopissa, vetänyt taskustaan keltaisen kortin ja näyttänyt sitä Åkelle todeten: ”Tossa on sulle jo yks alle, seuraavan jos otat, lennät suoraan ulos kentältä.” Åke ei tätä enää pahalla muistellut, vaan näki asian humoristiset piirteet. Hieno mies, hieno futari, hieno taiteilija!

  2. Viides rooli sanoo:

    Kiitos, Tapani. Mainio tarina!