Musiikkia punaisesta linnasta

Posted: tammikuu 25, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:,

Edelliskerran tavoin olen valinnut sunnuntaiklassikoksi naislaulajan. Vaikka itse olen kuunnellut hänen tuotantoaan vasta runsaan vuoden (messusin löydöstäni täällä), musiikkimaailmassa kanadalainen Loreena McKennitt on vaikuttanut 1980-luvun puolivälistä lähtien.

Vuonna 2007 julkaistusta Nights from the Alhambra -livekokoelmasta on tullut yksi lempilevyistäni. Liekö maagisenomaisen esityspaikan, Espanjan Granadassa sijaitsevan Alhambran, ansiota se, että McKennittin laulu ja taustabändin soitto saavat paikoin lähes yliluonnollisia sävyjä. Oli vaikeaa valita, minkä biiseistä nostaisin framille, mutta lopulta päädyin keskiajan tarinoista innostuksensa saaneeseen balladiin, joka on alun perin julkaistu vuonna 1994 ilmestyneellä levyllä The Mask and Mirror.

Olkaa hyvä, tässä viitisen minuuttia hypnoottista laulua, kitaristin ja viulistin upeaa vuoropuhelua ja kertakaikkisen hieno tarina, The Bonny Swans. Ja tältä esitys kuulostaa live-versiona (taltioitu Alhambrassa, ja mielestäni täyteläisempi versio). Se osoittaa, että McKennitt todella osaa laulaa, eikä hänen äänensä tarvitse minkäänlaisia studiotaikureiden temppuja. Sanat löytyvät täältä.

Tänään sunnuntaiklassikoissa ilakoidaan hyväntuulisen irlantilaisrenkutuksen tahdissa, ylistetään ystävyyttä, haikaillaan lennosta kuuhun ja tähtien luo, paljastetaan purkkamusamenneisyyttä ja mietitään jo ensi perjantaita. Valintojaan esittelevät muun muassa Tuima, SusuPetal, Sooloilija, Itkupilli ja Lepis.

Mainokset
kommenttia
 1. Tuima sanoo:

  McKennitt on todella hieno laulaja, hänen musiikkiaan on vaikea kuvailla. Oletko kuunnellut Book of Secretsiä tai eräänlaista joululaululevyä A Winter Garden: Five Songs for the Season?

 2. marja-leena sanoo:

  Yksi minunkin lempi laulajia! Hauska katsella videona.

 3. lepis sanoo:

  Joistain McKennitin laulelmista pidän, mutta yleensä ottaen pikkasen liian korkealta ja kimeästi menee. Kelttiläisvaikutus kyllä puree.

 4. Viides rooli sanoo:

  Tuima, Book of Secrets -levyä en ole kuunnellut, mutta osa Alhambra-levyllä kuultavista lauluista on samoja kuin BoS-levyllä. Tuo talvipuutarhalevy, tai paremminkin joululevy, oli hauska yllätys. Hienoja sovituksia. Petyin vain, kun levyltä löytyi ainoastaan viisi biisiä.

  Marja-Leena, tiesin että pidät Loreen McKennittistä! Hän taitaa olla yksi kansallisylpeyksistänne ;-)

  Lepis, minusta McKennittin korkea lauluääni sopii hyvin näihin biiseihin, se taipuu paikoin niin omaksi instrumentikseen, etteivät sanat tunnu enää oleellisilta.

 5. Sooloilija sanoo:

  Täytyy myöntää, etten ole koskaan kuullut tästä Loreenasta, mutta upea on! Kiitos, jospa kirjaston levystöjen kautta rupean häneen paremmin tutustumaan.

  Tästä laulutyylistä ja lauluäänestä tulee mieleen vain Jethro Tullin laulaja Ian Andersson, vaikka onkin mies. Eli tällä Loreenalla on ihan ainutlaatuinen ääni ja oma tyyli naislaulajien sankassa joukossa.

 6. Viides rooli sanoo:

  Erinomainen huomio, Sooloilija. Jethro Tull on sykähdyttänyt itseäni jo 1970-luvulta asti, ja kyllä: Ian Anderssonia voisi tavallaan pitää McKennittin sukulaissieluna.

  Tilaa kirjastosta nimenomaan tuo Nights from the Alhambra -kokonaisuus. Siihen kuuluu myös dvd, upea konserttitaltiointi.

 7. susupetal sanoo:

  Ihan vieras minulle. Hmm, ehkä minunkin mielestäni vähän liian korkealta vedetty makuuni, mutta taitava laulaja. Ei vaan ihan iske minuun.

 8. Hirlii sanoo:

  Kun Loreena oli ekan kerran klassikoissa niin kiinnostuin hänestä ja tämän biisin jälkeen erityisesti. Kiitos musiikkihetkestä.

 9. HannaH sanoo:

  Tällainen puree minun siihen puoleeni, joka on heikkona irlantilaisiin kansansävelmiin ja kelttiläisyydestä juontaviin lauluihin. Tykkäsin erittäin paljon.
  Toi hieman mieleen Clannadin – jolta minulla on Best of kokoelma hyllyssä.