Balladien lumoissa

Posted: tammikuu 11, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Olen tänä sunnuntaina valinnut klassikoksi kotimaisen bändin, synnyinkaupunkini parhaimmistoa, mitä tulee lyriikkaan ja stemmalauluun. Yhtye on tietenkin Kaseva, nuoruusvuosieni ilahduttaja ja lohduttaja. Kun vuonna 2003 ilmestyi parhaimmista lauluista koottu Monen vuoden jälkeen, olin satavarmasti ensimmäisten tuplalevyn hankkineiden joukossa.

Kasevan tunnetuin biisi on eittämättä Striptease tanssija, mutta sen sijaan noukin juutuubista kuunneltavaksi kaksi balladia, Asko Raivion säveltämän ja sanoittaman Tyhjää sekä Mikko Jokelan säveltämän ja Raivion sanoittaman laulun Vanha mies.

Bändin ihailijoihin kuuluu myös legendaarinen musiikkitoimittaja Jake Nyman, joka on kirjoittanut tuplan esittelyvihkosen tekstin. Siinä hän kertoo, miten kesäkuussa 1974 hän jo ensikuuntelun jälkeen lumoutui Kasevan kauniista balladeista: ”Loistavia melodioita, nerokkaita sovitusoivalluksia ja viehättäviä sanoituksia. Kaiken lisäksi nämä kaverit lauloivat kuin enkelit.” Enkä voi kuin nyökytellä päätäni, kun Nyman toteaa, miten Kasevan laulut kuulostavat erityisen tuoreilta vielä tänäänkin: ”Tuskinpa niihin lätkäistään ”parasta ennen” -merkintää koskaan. Ne ovat klassikoita.

Tällä viikolla sunnuntaiklassikoissa ollaan matkalla mielisairaalaan, sukelletaan 1930-luvulle ja nautitaan mustasta kahvista, ollaan isänmaallisuutta huokuvissa voitontunnelmissa sekä hyvästellään ystävät ja rakkaat. Valintojaan esittelevät muun muassa SusuPetal, Tuima, Kari, Sooloilija, Itkupilli, Hirlii, HannaH ja Lepis.

Mainokset
kommenttia
 1. lepis sanoo:

  Kyllä nämä ovat niin hienoja klassikoita, ettei tässä maassa paljoa tämän veroista ole tehty sitten noiden aikojen.

 2. Viides rooli sanoo:

  Totta puhut, kuomaseni ;-)

 3. hirlii sanoo:

  Kaseva on ehta klassikko, yhdyn monessa edellisiin puhujiin.

 4. hirlii sanoo:

  Laitanpa linkkinikin vielä tähän oikein …

 5. susupetal sanoo:

  Kuinkakohan monta kertaa olen itkenyt Tyhjää.biisin soidessa aikanaan? Kaseva on huippua!

 6. Viides rooli sanoo:

  Hirlii, sunnuntaisin sallitaan aina pieni mokailu, onhan tänään virallinen aivot narikassa -päivä.

  SP, jos oltaisiin Ameriikoissa, Kasevan balladeja kuunnellessa pitäisi tietenkin lusikoida jäätelöä suoraan parin litran pahvipurnukasta.

 7. Tuima sanoo:

  Kaseva, kyllä, kyllä ja kyllä! Erinomaisia valintoja erinomaiselta bändiltä! Vanha mies on aina ollut Kaseva-suosikkejani. Kiitän kauniisti! Kävin kuuntelemassa bändiä joku vuosi sitten konsertissa suurin epäilyksin, mutta lunastivat kyllä paikkansa lavalla, yllättävän hyvin soi ilman Asko Raiviotakin..

 8. HannaH sanoo:

  Ihan kiinnostavaa, että samana sunnuntaina tulee juuri sellaista kuin Itkupillin Terry Jacks ”Two Seasons in the Sun” ja perään Kasevaa. Nehän ovat juuri samasta puusta veistettyjä. Vielä kun jatketaan jollakin Freemanilla ja Vicky Rostilla niin siinä sitä ollaan. Ja siksi minä en kestä Kasevaa, en silloin enkä nyt. Sorry.

 9. Viides rooli sanoo:

  Moi Tuima ja HannaH, kiinnostavaa on myös nähdä, miten vastakkaisia reaktioita sama bändi voi saada aikaan: vilpitöntä ihastusta ja yökkäystasolle yltävää torjuntaa. Hih!

 10. Tuima sanoo:

  Joo, Freemania peliin vaan :)

 11. Viides rooli sanoo:

  Saamanne pitää, rouva! Tässä siloposkinen Freeman suoraan 1970-luvulta ja biisi on tietenkin Ajetaan tandemilla. :-D