Keidas keskellä kaupunkia

Posted: 8 tammikuun, 2009 in Arjen ilot, Kulttuurin kentällä
Avainsanat:,

Kävin eilen pitkästä aikaa Rikhardinkadun kirjastossa. Etsin lähdeteosta, joka löytyi Helsinki-kokoelman kätköistä. Miten vaaralliset hyllyt! Selailin pääkaupungin historiasta, elämästä ja sykkeestä kertovia kirjoja, ja ennen kuin tajusinkaan, olin asettunut pienen kolmion muotoisen pöydän ääreen oivan pinon kanssa ja viuuh: aika lähti lentoon!

Olin jo ehtinyt unohtaa, miten erityinen tunnelma keskustan 127 vuotta vanhassa keitaassa vallitsee. Pitkän uran Rikhardinkadun kirjastossa tehneen Emmi Martinin sanat pitävät yhä paikkansa: “Jos herkistää korvansa, voi kuulla historian siipien havinan. Se johtuu siitä, että näiden seinien sisällä ihmiset ovat yli sadan vuoden ajan rakastaneet tätä taloa ja näitä kirjoja; siitä rakkaudesta on jäänyt taloon oma tunnelmansa.

Lumoon langenneiden todistuksia voi lukea täällä. Erityisesti minua huvittaa tarina pikkupojasta, joka ei ymmärtänyt, miksi katua (jolla kirjasto sijaitsee) ei ole nimetty Robin Hoodin mukaan; olihan hän Rikhard-kuningastakin jalomielisempi!

Kommentointi on suljettu.