Entisestä pois juna vie

Posted: tammikuu 4, 2009 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Vuoden 2009 ensimmäinen sunnuntaiklassikkoni on peräisin 1960-luvulta. Äitini lauloi sitä usein. Minulla on tallella vahakantinen vihko, johon hän on kirjoittanut ja liimannut suosikkilaulujensa sanoituksia. Ensimmäiselle sivulle hän on kirjannut vihkon moton: levottomat laulaa öisin.

Menolippu on tallennettu vihkoon 11.1.1966. Theresa Roseniuksen elokuussa 1965 levyttämästä iskelmästä tuli ikihitti. Sittemmin sen ovat levyttäneet muun muassa Satu Pentikäinen, Virve Rosti ja Tuomari Nurmio.

En löytänyt juutuubista alkuperäistä versiota, mutta onneksi on Finnpicks-sivusto, joka esittelee 1960- ja 70-luvulla tehtyjä käännösiskelmiä ja niiden alkuperäisversioita. Minusta Theresan versio päihittää Neil Sedakan vuonna 1959 levyttämän originaalin One way ticket. Suomenkieliset sanat on tehnyt Sauvo Puhtila, paremmin tunnettu Saukkina. Näitä riimejä olen hoilottanut viime päivinä sydämeni pohjasta: on aivan sama minne kiirehdin, kun vain pitkä on tie!

Lisäys:

Lepis huomautti kommenttilootassa, etteivät Finnpicks-sivuston linkit toimi. Pahus. Homma pelitti vielä merkintää kirjoittaessani. Toivottavasti sivuston ylläpitäjä korjaa tilanteen mahd. pian.

Sunnuntaiklassikoita esittelevät ja perustelevat myös SusuPetalSooloilija, Tuima, HannaH ja Lepis.

Mainokset
kommenttia
 1. lepis sanoo:

  Moi,
  Nuo linkit eivät toimi. :(

 2. Tuima sanoo:

  Pentikäisen ja Rostin versiota on soitettu ties kuinka paljon ja tuon Roseniuksen versionkin olen varmaan kuullut. Tarttuu päähän vaikkei kappaleesta erityisesti välittäisikään.

 3. Viides rooli sanoo:

  Menolippu on biisinä kieltämättä liimautuvaa sorttia, jää soimaan päähän jo ensikuulemalta. Tuossa Roseniuksen versiossa on 1960-luvulle tyypillinen soundi ja bonuksena rautalankakitarasoolo.

 4. susupetal sanoo:

  Tämä on ainoa kappale, jonka olen laulanut karaokessa. Kerran.
  Hui, kamala tunnustus.

 5. Sooloilija sanoo:

  En päässyt kuuntelemaan tuosta linkistä, mutta soihan se Menolippu päässä heti kun sen nimen kuulee.. -70-luvulla sitä tyttösenä laulettiin.

 6. Viides rooli sanoo:

  SP, sinustahan paljastuu aina vain kiinnostavampia piirteitä ;-)

  Olen pahoillani, Sooloilija, mutta nähtävästi linkin toimimattomuus ei tällä kertaa haittaa. Luulen, että kaikki vähänkään iäkkäämmät suomalaiset osaavat hoilata tämän biisin sanat ulkomuistista kuin vettä vain.

 7. HannaH sanoo:

  Ikävä kyllä sivusto ei tosiaan näytä toimivan. Tai pitää katsoa myöhemmin paremmin. Ihan kiinnostavaa, siinä rinnalla näkyi tuo Anekan Japanese Boy’kin, joka oli joskus yksittäishittejä.

  Olen kuullut ainakin 3 versiota One way ticketistä tai Menolipusta, en nyt erittele kieliversioita. Onhan se aika tarttuva, oli varmaan monellakin kasetilla joskus tallessa. Boney M:lläkin taisi olla siitä yksi versio.

 8. Viides rooli sanoo:

  Moi HannaH, lienee parasta täsmentää, etten itse pidä Menolippua minään maailmankaikkeuden huikeimpana hittinä ;-)

  Olen ottanut vapauden valita sunnuntaiklassikoiksi kaikenlaista musiikkia, en pelkästään lempibiisejäni. Joukkoon mahtuu muistoja, kitschiä ja renkutuksia, myös tulevaisuudessa, sen lupaan.

 9. lepis sanoo:

  Mihis lähdettäis? Voisin ostaa lipun ja mennä pois tästä pakkasesta ;)

  You Tubesta löytyy tämä tuunattu versio: http://www.youtube.com/watch?v=SqZTK3ybYYM

  Ei tosin kuulosta puoliksikaan yhtä hyvältä kuin alkuperäinen, mutta nuoremmalle sukupolvelle tiedoksi.

  Olisi kyllä hauska nähdä SP vetämässä tätä karaokessa, siis tätä tuunattua versiota :)

 10. Viides rooli sanoo:

  Minä olen haikaillut tässä jo pidemmän aikaa New Yorkiin. Sinne tosin ei pääse rautateitä pitkin, vaan reissaajien pitää turvautua lentokoneeseen. Vaan eipä Isossa Omenassakaan mitenkään lämmintä ole; meteorologit lupaavat sinne viiden asteen pakkasia.

  Sääli, ettei tuo Finnpicksin linkki pelaa. Olet oikeassa, Theresa Roseniuksen Menolippu on monin verroin hehkeämpi kuin tuo tuunattu versio.

 11. susupetal sanoo:

  Ei se olisi hauskaa, Lepis. Jokin raja sadismillakin :P