Henkinen ryhtiliike (lue = lupaus)

Posted: 3 tammikuun, 2009 in Kulttuurin kentällä, Teatteri
Avainsanat:,

Kolme vuotta bloginpitoa tulee näinä päivinä täyteen. Alku oli takkuinen, sillä jouduin heti alkumetreillä vaihtamaan blogini ylläpitäjää saatuani tarpeekseni Bloggerin sivustosta. Se kun ei suostunut ottamaan koodauksia vastaan kuin arviolta ehkä sadannen komennon jälkeen. Hermohan siinä meni.

WordPress on sen sijaan toiminut moitteettomasti, vaikka palvelun sekava kaksikielisyys huvittaa minua yhä. Osa ohjauspaneelin komennoista kun on uudistuksista huolimatta edelleen englanniksi, osa suomeksi.

Olen kuluneen vuoden aikana miettinyt usein, onko bloggaamisestani mitään hyötyä. Osin pähkäily on johtunut töistä. Koska kirjoitan työkseni, nämä blogimerkinnät tuppaavat ajoittain jäämään turhan köykäisiksi, kun paras terävyys on kohdistettu leivän tuovaan sisällön tuottamiseen. Valtaosa töistä on myös sellaisia, ettei niistä ole lupa kertoa työvaiheessa.

Olen myös tietoisesti välttänyt nuivamielisen kriitikon roolia kulttuurista ja taiteista kirjoittaessani. En pidä siitä, miten kevyesti esityksiä ja teoksia nykyään teilataan niin perinteisissä tiedotusvälineissä kuin blogeissakin. Jos näkemäni esitys tai lukemani kirja ei ole kolahtanut, olen mieluummin vaiennut kuin ryhtynyt julkisesti ruotimaan tekijöiden kehnoutta. Tosiasia on, etten itse varmastikaan olisi kyennyt tuottamaan moisia esityksiä. Siksi pyrin karttamaan kaikkitietävän itsevaltiaan roolia.

Keskustelu kuitenkin kannattaa. Ilahduin suuresti, kun Maria Säkö tarttui ajatukseen keskeneräisyydestä ja toi ilmi oman näkemyksensä kommentissaan. Hänen kiitoksensa blogistani sai minut myös tekemään lupauksen: yritän vuoden 2009 aikana raportoida menneitä vuosia paremmin näkemistäni esityksistä, näyttelyistä, konserteista ja tapahtumista ja samalla pohtia teosten merkitystä ja tekijöiden motiiveja. Katsotaan, miten onnistun.

kommenttia
 1. susupetal sanoo:

  Hieno lupaus, kannatan lämpimästi sen toteuttamista!

  Ja onnea komevuotiaalle!

 2. susupetal sanoo:

  suom. huom: komevuotiaalle=kolmevuotiaalle.

 3. Viides rooli sanoo:

  Kiitos onnitteluista, SP. Komea kolmivuotias täällä arpoo, tuliko sittenkin annettua liian suuri lupaus… ;-)

 4. marja-leena sanoo:

  Onnea kolmevuotis blogisynttäreillä!

  Muuten, ikävä sanoa, näkyykö muille kommentin kirjoittajille ja lukijoille suuri valkoinen tyhjä kohta päreen ja kommentti luukun välillä? Näin on ollut jo jonkin aikaa minun koneessa.

 5. Viides rooli sanoo:

  Kiitos, Marja-Leena, onnitteluista ja huomautuksesta.

  Tuo mainitsemasi tyhjä kohta näkyy omassakin koneessani. Se johtuu käyttämästäni sivupohjamallista nimeltään Tarski. Suunnittelijoille (Benedict Eastaugh ja Chris Sternal-Johnson) lienee sattunut jokin kömmähdys.