Tervemenoa Kotkaan!

Posted: 8 joulukuun, 2008 in Kulttuurin kentällä, Vastarannan kiiski
Avainsanat:, ,

Miten polleasti porvoolaiset päättäjät aina esittelevätkään piskuruista Itämeren rantakaupunkiaan kulttuuriystävällisenä keitaana, ja samassa kaivetaan naftaliinista se iänikuinen perustelu: asuivathan kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg ja hänen Fredrika-puolisonsa empirekaupunginosassa peräti neljännesvuosisadan ajan!

Just joo, kunniakas menneisyys kyllä nostetaan esiin joka ikinen kerta, kun kulttuurista puhutaan, mutta nykypäivän Porvoossa ei kulttuurintekijöille tai taiteilijoille riitä ymmärrystä saati sijaa. Menkää Kotkaan, toivotti äskettäin kaupungin sivistystoimenjohtaja, kun Särö-lehden päätoimittaja Mark Mallon halusi keskustella Porvoon kaupungin kulttuurielämän tukemista koskevista toimintaperiaatteista ja taiteilijoiden työtiloista.

Yksi pöyristyttävimmistä esimerkeistä on Porvoon taidetehdas, jonka kymmenet taiteilijat joutuvat piakkoin evakkoon. Osa heistä joutuu etsimään kokonaan uudet työskentelytilat, sillä kaupungin suunnitelmissa on etsiä kunnostettaviin tiloihin tulevaisuudessa sellaisia vuokralaisia, jotka pystyvät maksamaan yleisen markkinatason vuokraa. Käytännössä se tarkoittaa, että köyhät taiteilijat savustetaan ulos ja tilat vuokrataan vaikkapa mainos- ja arkkitehtitoimistoille ja yksityisille kauppiaille.

Taiteilijoita syytetään usein yhteiskunnan varojen tuhlaamisesta, mutta taidetehtaan väki on ollut tiilitehtaan tiloihin hyvin tyytyväistä ja onnistunut synnyttämään vähin varoin monenmoista kansaa ilahduttanutta hupia, touhua, tavaraa, toimintaa ja tietenkin taidetta. Lukekaapa huviksenne Mark Mallonin terävä ja paljastava kirjoitus Porvoon kulttuurihallinnon Januksen kasvoista —> Särön blogissa. Ketkäköhän niitä yhteiskunnan varoja oikein hussaavat…

Kommentointi on suljettu.