Usko huomiseen

Posted: joulukuu 6, 2008 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, , ,

Otan varaslahdön ja esittelen valintani sunnuntaiklassikoksi jo tänään lauantaina, itsenäisyyspäivänä. Tämä on päivä, jolloin suomalaiset juhlivat vapauttaan ja riippumattomuuttaan. Kirjoitin aiheesta oman merkinnän kaksi vuotta sitten, eivätkä ajatukseni ole siitä juurikaan muuttuneet.

Tänään itsenäisyyden raamit ovat kuitenkin hiukan toisenlaiset kuin vielä pari vuotta sitten. Taantuma syö yhä kiihtyvällä vauhdilla työpaikkoja, ja tuhansien suomalaisten tulevaisuus näyttää synkältä. Globalisaatiolla ja yhä nopeammin kehittyvällä ja laajemmalle levittäytyvällä teknologialla on kova hinta. Siksi olen valinnut sunnuntaiklassikoksi Charlie Chaplinin sävellyksen Smile.

Smile kuultiin alun perin vuonna 1936 valmistuneessa mykkäelokuvassa Nykyaika, joka kritisoi huikealla tavalla teollisuuden tehostamispyrkimyksiä ja puolustaa pienen ihmisen oikeuksia ja elämää. Elokuvan versio on instrumentaalinen, mutta vuonna 1954 sävellyksestä julkaistiin John Turnerin ja Geoffrey Parsonsin sanoittama versio, jonka levytti Nat King Cole. Siitä tuli ikihitti.

Löysin juutuubista alkuperäisen elokuvakohtauksen, jossa Chaplinin esittämä tuttu, rakastettu kulkuri ja Paulette Goddardin näyttelemä tyttö lähtevät etsimään parempaa tulevaisuutta. Päätin ottaa mukaan myös toisen, uudemman sovituksen. Tällä kertaa sanoitetun version tulkitsee Josh Groban. Niiden myötä haluan toivottaa kaikille blogini lukijoille hyvää itsenäisyyspäivää!

Mainokset
kommenttia
 1. marja-leena sanoo:

  Mainiot linkit! Charlie Chaplin on minulle suuri suosikki. Hyvää itsenäisyyspäivää!

 2. Tuima sanoo:

  Minä olen kuunnellut Smilea mm. Harpon esittämänä. Laulu on kaunis ja Chaplin todellinen elokuvaklassikko.

 3. hirlii sanoo:

  Loistovalinta ! Kiitos, tämä oli hyvä.

 4. Tapani sanoo:

  Hieno valinta, totean vannoutuneena Chape-fanina ja hänen omaelämäkertansa ainakin viiteen kertaan lukeneena. Toistelen mielelläni Chaplinista kuulemaani juttua, jonka todenperäisyyttä en ole koskaan halunnut yrittääkään tarkistaa, koska HALUAN uskoa siihen – siksi kun se on niin hyvä juttu: Kerrotaan nimittäin, että Charlie Chaplin olisi joskus Atlanttia ylittäessään osallistunut anonyyminä valtamerilaivalla matkustajille järjestettyyn Chaplininmatkimiskilpailuun. Ja sijoittunut neljänneksi.

  Aika hyvä veto Smilesta – sanoisko – on myös Judy Garlandilla:

 5. Viides rooli sanoo:

  Moi Marja-Leena, Tuima, Hirlii ja Tapani. Olin aika varma, että kävijöiden joukossa on useitakin Chaplin-faneja. Kiitos linkeistä, hienoja tulkintoja molemmat. Ja tuo kertomus matkimiskilpailusta on mainio! :-)

  Huomasitteko muuten, että Nat King Cole -pätkän yhteen liittämäni linkin takaa löytyy Charles Chaplinin virallinen sivusto? Sieltä löytyy paljon kiehtovaa tietoa ja muun muassa hyviä vinkkejä Chaplinista ja hänen elokuvistaan kirjoitetuista kirjoista.