Pelastetaan äidinkieli — tai ainakin Kotus!

Posted: joulukuu 4, 2008 in Kulttuurin kentällä, Sanojen mahti
Avainsanat:, ,

kyllähän jokainen niinku osaa kirjoittaa tällee. se on ihan yxin kertaista. ei siihen tarvitse mitään aidin kielen oppija. kyllä word niinku hoitaa kaikki kohdalen juuri niinku pitääkin tota

Näin sarkastisesti kommentoi nimimerkki Kirjoitustaidon tasosta tyrmistynyt Yle Uutisten sivustolla. Syynä oli —> uutinen Opetushallituksen syksyllä 2007 järjestämästä perusopetuksen oppimistulosten arvioinnista,  johon osallistui yli 6 000 oppilasta 130 koulusta. Tulosten mukaan koululaisten kirjoitustaito on rapautunut.

On kieltämättä ollut surkuhupaisaa seurata samanaikaisesti päättäjien visioita uuden Aalto-yliopiston tavoitteista ja kuunnella asiantuntijoiden kauhistuneita kommentteja nykyisten koululaisten eli huomisen opiskelijoiden luku- ja kirjoitustaidosta. Maahan halutaan innovatiivisia huippuyksilöitä, mutta miten se on mahdollista, jos koulutus on alkeistasolla puutteellista ja peruskoulun äidinkielen opetuksen resursseja vähennetään entisestään?

Samaa ymmärtämättömyyttä osoittaa opetusministeriön esitys, jonka mukaan uuden tuottavuusohjelman myötä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta aiotaan vähentää vuosien 2012-2015 aikana 22 henkilötyövuotta. Tuottavuus? Mitähän sillä tällä kertaa on mitattu?

Kotus on elintärkeä taho muillekin kuin ammattikirjoittajille, koska se taistelee suomen kielen eli käytännössä suomalaisten identiteetin puolesta. Kenen intresseissä on torpedoida äidinkielen puolustusvoimat, yksi kulttuurisen olemassaolomme tärkeimmistä keskusyksiköistä? Kuten Kotuksen puolesta esitetyssä vetoomuksessa todetaan, vähennysten vuoksi vaarantuvat muun muassa kulttuurisesti arvokkaiden arkistojen ylläpito sekä vuosikymmeniä käynnissä olleet kansalliset sanakirjahankkeet. Puhumattakaan siitä, ettei minkäänlaisia uusia hankkeita ole mahdollista aloittaa.

Goodbye, äidin kieli! Oli tosi coolia tutustuu suhun, mut kai sä tajuut, että english rules! Tai ehken sentään vielä menetä toivoani. Älä sinäkään, rakas lukija, vaan käy allekirjoittamassa Kotuksen puolesta vetoomus täällä. Ensimmäiset 9300 allekirjoitusta luovutettiin opetusministeri Sari Sarkomaalle 24.11.2008, mutta nimienkeruuta jatketaan yhä. Suomen kieli tarvitsee sinua, minua, meitä kaikkia!

Mainokset
kommenttia
  1. marja-leena sanoo:

    Kiitos tästä hyvin tärkeästä jutusta! Allekirjoitin vetoomuksen vaikka en tiedä jos ulkomaan suomalaiset saa otta osaa.

  2. Viides rooli sanoo:

    Hei Marja-Leena, vetoomuksen saa allekirjoittaa jokainen, joka on huolissaan suomen kielen ja Kotuksen tulevaisuudesta. Joukossa on monia ulkomailla asuvia, löydät heidät listaa selailemalla.