Kohti juoksevia lauseita

Posted: 28 marraskuun, 2008 in Kirjallisuus, Kulttuurin kentällä
Avainsanat:, ,

Voi miten kaunis se on! Silittelen kannen mattapintaa, nuuhkin sivujen tuoksua, juoksutan katsetta tuhansilla riveillä ja poimin herkun sieltä, toisen täältä.

Puhun –> Säröstä, <— Uuden Itämaan kirjallisuus- ja kulttuurilehdestä, jonka uusin numero on nyt lukijoiden saatavilla. Nostan mielessäni hattua kaikille urakkaan osallistuneille. Särön olemassaolo perustuu vapaaehtoistyöhön, koska emme vielä ole onnistuneet löytämään avarakatseista ja anteliasta mesenaattia, jonka suojeluksessa julkaisua voisi työstää tyynesti, vain siihen keskittyen.

Mutta valitus sikseen! Tämä hetki, uunituoreen lehden hypistely ja sivuilta avautuvien ajatusten, juoksevien lauseiden, soivien säkeiden, väitteiden, pohdintojen ja kuvien silmäily pyyhkii kaikki vaivan hetket tiehensä. Kyllä kannatti!

Teemana on tällä kertaa Taiteilijan tajunta 1933. Tuona vuonna espanjalainen runoilija ja näytelmäkirjailija Federico García Lorca piti Madridin yliopistossa kirjallisuusluennon Teoría y juego del duende. Se julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomennettuna, kiitos Anne Douganin, jonka ansiokas käännös avaa duenden, mystisen ja demonisen inspiraation salat.

Entäpä lehden muut aarteet? Itse palaan yhä uudelleen Risto Ahdin elämän ja kuoleman tantereilla etenevän esseen äärelle: Olette kasvaneet sokeiksi, teidät on opetettu ajattelemaan niin hyvin, että kaikki aistit ovat lakanneet toimimasta. Ihailen myös esseen maailmaan oivasti mallaavia Lothar Mallonin valokuvia.

Särön sivuilla esittäytyvät myös uudet runoilijat: nokialainen Teppo Paulasto, jonka säkeissä iskelmät satavat suolaa haavoihin, sekä New Yorkissa asuva Niina Pollari, joka muistuttaa lukijaa kielen kauneimmasta ominaisuudesta, joustavuudesta. Sipoolainen kirjailija Tiina Raevaara valottaa tekijän ja kokijan fysiologiaa, verkkokirjoittamisesta väitellyt Risto Niemi-Pynttäri tarkastelee hypnagogiaa ja paljastaa, mitä sanoille tapahtuu unen ja valveen välisessä tilassa. Kirjailija Jukka Laajarinne kertoo, mitä on uusälyttömyys ja A.W. Yrjänä antaa ehdotuksia tajunnan laajentamiseksi: Viihdy äänekkäästi hisseissä.

Hemmottele itseäsi ja tilaa Särö täältä! Et kadu.

Lisäys klo 17.45

Käväisin juuri Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa, ja siellä Särö oli esillä omassa telineessä yhdessä toisen kirjallisuuden suurlähettilään, Parnasson, kanssa. Näky lämmitti mieltäni kovin. Jos poikkeatte viikonloppuna kirjaostoksille, napatkaa Särö mukaanne!

Kommentointi on suljettu.