Elämää eri vinkkeleistä

Posted: 14 marraskuun, 2008 in Kulttuurin kentällä, Media
Avainsanat:, , ,

Suomalaiset pelkäävät käyttäytyä normeista poikkeavalla tavalla. Jos joku esimerkiksi laulaa ja tanssii kadulla, hänen oletetaan automaattisesti olevan kännissä. Kuitenkin ihmiset hokevat, miten ihanaa ulkomailla on ja maksavat päästäkseen Brasiliaan, missä he voivat kuunnella musiikkia ja tanssia kaduilla. Surullisinta on se, että suomalaiset itse syöttävät toisilleen normikäyttäytymisen ideaa ja siirtävät mallin myös lapsilleen. Jos haluaa nähdä, miten ihmiset käyttäytyvät normaalisti, on matkustettava ulkomaille.

Mielipiteen takaa löytyy sudanilaissyntyinen Wisam Elfadl, jota olen aiemmin tänä vuonna haastatellut Nuorisosäätiön Luukkublues-lehteen. Hänen tapaamisessaan kiteytyi monta niistä syistä, joiden vuoksi teen mielelläni töitä pienlehtiin ja erilaisten yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen julkaisuihin. Lehtien kautta avautuu aivan toisenlainen Suomi kuin se, jota valtamediaan kuuluvat tiedotusvälineet esittelevät meille päivittäin. Toimittajalle ne antavat mahdollisuuden tavata ruohonjuuritason sankareita; heitä, jotka tekevät aidosti tärkeitä asioita ja valottavat arjen näkymiä eri vinkkeleistä.

Tänä vuonna Wisam Elfadl on toiminut Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden Suomen lähettiläänä. Oli valaisevaa keskustella hänen kanssaan, koska kahden maan kansalaisena Wisam tuntee kulttuurikolareiden koko kirjon. Minusta oli myös koskettavaa kuulla hänen kahdesta ”alttaristaan”. Sudanissa ollessaan hän etsi suomalaisuudesta muistuttavia tavaroita — Arabian ja Aarikan astioita, Topeliuksen satukirjan, Marimekon kangaspalan, revontulista kertovan valokuvakirjan — ja kasasi ne yhteen nurkkaan. Se antoi turvallisen olon. Samanlainen Sudan-alttari hänellä on Suomessa.

Tämä merkintä olkoon pieni Luukkublues-lehden mainos. Toimitussihteerinä (lue = operatiivisena pomona) työskentelee Tytti Laine, jonka toteuttama lehtiuudistus on tehnyt julkaisusta myös visuaalisesti rikkaan ja kiehtovan. Kirjoittajina on Nuorisosäätiön omia asukkaita.

Lukekaapa —> uusimmasta numerosta vaikkapa Miska Kaihlamäen herkullinen juttu Käytösopas kuolevalle (s. 21), joka kertoo Terry Pratchettin kirjojen päähenkilöstä, Kuolemasta. Pohtimisen aihetta antaa Minna Lyhdyn ansiokas artikkeli parisuhdeväkivallasta. Nyrkit puhuvat -juttu alkaa sivulta 29. Samasta numerosta löytyy myös Wisam Elfadlin haastattelu. Lukuiloa!

Kommentointi on suljettu.