Lempeä muistutus kuolemasta

Posted: 11 marraskuun, 2008 in Kulttuurin kentällä, Kuvataide
Avainsanat:, , ,

Piipahdin viikonloppuna vanhassa kotikaupungissani ja kävin samalla ystäväni kanssa ihailemassa lempitaiteilijoihini lukeutuvan Hugo Simbergin freskoja. En ollut vieraillut Tampereen Tuomiokirkossa lähes kaksi ja puoli vuotta kestäneen suurremontin ja julkisivujen kunnostamisen jälkeen.

Lars Sonckin suunnittelema graniittiasuinen kirkko valmistui Kyttälän kaupunginosaan vuonna 1907 ja on siitä asti kuulunut rieväkylän upeimpiin nähtävyyksiin. Nyt, vanhaan loistoonsa ehostettuna, se on todella vangitseva. Kirkosta on kuoriutunut esiin koristeita, joita en siellä muistanut olevankaan. Satojen siipien kavalkadi vartioi voimallisemmin kuin koskaan. Puhumattakaan Simbergin tekemistä freskoista ja lasimaalauksista, joiden hehku on nyt lähes maaginen.

Alakerrassa, saarnatuolin vasemmalla puolella, on ikiaikainen suosikkini, lumoava Kuoleman puutarha, jossa hellyttävät, työtakkeihin sonnustautuneet luurangot hoivaavat hellästi eksoottisia kukkiaan. Miten lempeä muistutus kuolemasta. Jaksaisin katsoa teosta miten pitkään tahansa. Tampereen kaupungin web-sivustolle on koottu tuomiokirkon historiasta ja teoksista kertova ansiokas ja informatiivinen esittelykokonaisuus, johon kaikkien taiteenharrastajien kannattaa ehdottomasti tutustua.

kommenttia
 1. marja-leena sanoo:

  Mielenkiintoista ka kaunista! Täytyy käydä Tampereella varttavasti katsomassa tuomiokirkkoa seuraavalla Suomi matkalla.

 2. Viides rooli sanoo:

  Moi Marja-Leena, liitä vain Tampere matkaohjelmaasi! Tuomiokirkon lisäksi suosittelen vierailua Sara Hildénin taidemuseossa. Rakennus ei ole kaksinen, mutta museon näyttelyt ovat kiinnostavia.

  Arkkitehtuurisesti kiehtovia kohteita ovat Reima ja Raili Pietilän suunnittelemat rakennukset, muun muassa Tampereen pääkirjasto Metso sekä Kalevan kirkko. Piipahda myös kauppahallissa sekä Pyynikin näkötornissa nauttimassa kaupungin parhaat munkkikahvit. ;-)

 3. marja-leena sanoo:

  Ai, kun haluan matkoille! Tampereessa ei olla käyty muuta kun läpi ajettu. Eikös Himmelblau graafikanpajakin ole siellä?

 4. Viides rooli sanoo:

  Hyvin muistettu, Himmelblau sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, Finlaysonin tehdasmiljöössä. Samalla reissulla kannattaa piipahtaa myös Käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkarannassa, jonka kahvilassa voit hengähtää ja ihailla ikkunoista ohi virtaavaa Tammerkoskea.