Lempeästi ja lujasti — lalalalalaaaaa!

Posted: marraskuu 5, 2008 in Media, Musiikki
Avainsanat:, , , ,

Olen jokseenkin kyllästynyt tositelevisio-ohjelmiin ja asetun nykyään ruudun ääreen mieluummin silloin, kun tarjolla on kunnon leffoja tai fiktiivisiä sarjoja, joissa on huolellisesti laadittu, kiehtova ja yllättävä käsikirjoitus. Mutta aina löytyy poikkeuksia, jotka vahvistavat säännön. Yksi niistä on Yle Teemalla syyskuussa käynnistynyt Kuoroon! Jo ensijakso koukutti, koska ohjelman aihe — kuorolauluharrastuksen aloittaminen — oli kiinnostava. Lisäksi kuoroon pyrki ihmisiä, joihin oli helppo samastua.

Olen usein miettinyt, miltä tuntuisi olla osa soivaa kokonaisuutta. Kirjailija Leena Lehtolainen, joka on opiskeluaikanaan laulanut Wiipurilaisen Osakunnan Laulajissa ja toiminut Tapiolan kuoron intendenttinä, on puhunut siitä, miten upea tunne syntyy, kun ääni soittaa koko kehoa: Kuorossa laulaminen on toisenlaista kuin yksin laulaminen, siinä on tavallaan osa isoa koneistoa. Musiikki tuottaa vahvoja tunnekokemuksia. Se myös vie alueille, joita ei voi sanoilla ilmaista. Musiikin kolahtaminen ei riipu niinkään lajista vaan aitoudesta. (Kotilääkäri nro 10/2005)

Ohjelman vetäjät, kuoronjohtaja Pasi Hyökki, laulunopettaja Tuuli Lindeberg ja säveltapailunopettaja Teuvo Lampinen, ovat häkellyttävän hurmaavia tv-hahmoja. Selitys on yksinkertainen. Heitä innoittaa musiikki, ei narsistinen tarve tuoda itseään esiin ja tykö. He ovat myös pedagogisesti hieno esimerkki, sillä jokainen heistä kannustaa lempeästi mutta lujasti kuorolaisia ja pyrkii löytämään jokaisesta laulajasta tämän parhaat puolet. Virheistä ei nöyryytetä julkisesti, vaan niihin suhtaudutaan haasteina, jotka on mahdollista voittaa.

Olen myös hyvin otettu siitä, miten ammattitaitoisia vieraita ohjelmassa on nähty: kapellimestari Sakari Oramo, muusikko Anna-Mari Kähärä, ohjaaja Vilppu Kiljunen, kuoronjohtajat Marjukka Riihimäki ja Reima Viitala. Yhteistä heillekin on se, etteivät he sooloile ruudussa vaan pyrkivät työskentelemään kuorolaisten eduksi ja hyväksi. Ja millaisella energialla! Vaikka en niin hirveästi digannutkaan Kiljusen asennetta ja verbaalista tykitystä hänen ohjatessaan Ratsumies-oopperan kohtausta — mimmit seuraavat uroksia! — ihailin hänen heittäytymistään amatöörien edessä.

Last but not least… eli viimeiseksi kehun Kuoroon!-ohjelman web-sivuston. Se on aarre kaikille kuorolaulun harrastajille ja siitä kiinnostuneille. Sieltä löytyvät muun muassa monien kuorojen linkit, laulamisen opiskelun etenemiskartta sekä ohjelmassa nähtävien opettajien esittelyt. Jos et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, voit aina kysyä sitä kuoroemännältä.

Lisäys klo 11.30

Musiikkiaiheissa pysyäkseni kehotan sukeltamaan seuraavaksi turkulaisen Markku Jokisipilän sivustolle. Tällaista tekstiä syntyy, kun valtiotieteen tohtori kirjoittaa tutkijan otteella maailman tyylikkäimmästä miehestä.

kommenttia
  1. TR sanoo:

    Palkitsin sinut pokaalilla! Olet niin monikulttuurinen :-)

    Tsekkaa siis mun blogi ja nouda kipposi!

  2. Viides rooli sanoo:

    Kiitos! Pysti haettu ja lennätetty oitis seuraavalle.