Nuo ihanat, raavaat miehet polvihousuissaan

Posted: lokakuu 19, 2008 in ♪♫ Sunnuntaiklassikko ♪♫, Musiikki
Avainsanat:, ,

Tänään hyppään sunnuntaiklassikon siivin lapsuuteni päiviin ja tarjoan lukijoille kaksi elämääni ilostuttanutta laulua. Kuten blogini Taivaannapa-sivulla kerron, yksi lapsuuteni ihanteista oli Toivo Teräsvuori, Hannes Häyrisen näyttelemä reportteri Matti Kassilan ohjaamassa elokuvassa Radio tekee murron.

Ihastuin jo lapsena vanhojen kotimaisten elokuvien leppoisaan ja naiivin hyväntahtoiseen maailmaan. Sieltä löytyy myös tämänkertainen musiikillinen ilopilleri, Kipparikvartetin esittämä —> Kaunis Veera. Tämä juutuubista onkimani versio ei ole se, joka soi samannimisessä elokuvassa, vaan myöhemmin studiossa tehty ja mielestäni superhuima sovitus. Putoan joka kerta, kun Auvo Nuotio laulaa: kaihoa, kaihoa, kaihoa! Ja voi varjele, miten komeasti Käyhkön basso kumahtelee!

Iso osa —> Kipparikvarterin lumosta pohjautui siihen, että laulajat todella tulkitsivat laulut, eläytyivät sanoituksiin ja tekivät niistä tarinoita. Luulen, että syy siihen, miksi pidän usein enemmän näyttelijöiden kuin ammattilaulajien versioista, piilee juuri tässä: tulkinnan tasossa. Laulajien tekninen taituruus ei kiehdo minua, pidän enemmän rosoisuudesta ja tietynlaisesta karheudesta. Olennaista on, että laulussa kerrottu tarina elää.

Lapsuuteni suosikkeihin kuului myös Kipparikvartetin tulkitsema lastenlaulu Putte-Possun nimipäivä. Tällä kertaa tarjoan sen Kummelin esittämänä. Kyllä tässäkin versiossa tulkinta merimiespaitoja myöten on jokseenkin kohdallaan. ;-)

Sunnuntaiklassikkoja esittelevät muun muassa Lepis, Tuima ja Itkupilli.

kommenttia
 1. lepis sanoo:

  Täällähän on oikein hyvän tuulen klassikoita :)

  Nämä olivat iso osa lapsuutta, joten paljon lämpimiä muistoja putkahtelee esiin näitä kuunnellessa. Kiitosta.

 2. susupetal sanoo:

  Minulta taitaa löytyä Kipparikvartetin levy hyllystä, varsinkin Pieni ankanpoikanen on mahti! Sitä itkua, nyyh-nyyh.
  Heh, tuo Kummelin versiokin oli aika hilpeä.

  Kippareitten laulajat olivat kerta kaikkiaan loistavia ja taitavia.

 3. Viides rooli sanoo:

  Moi, sunnuntaiklassikkokööri, tässä vielä lisää musiikillisia aarteita: Yle Areenasta löytyy herkullinen —> taltiointi, jossa Kipparikvartetti laulaa Judithista, jätskibaarin tytöstä, sekä suursuosikkini Hauva ikkunassa.

 4. Tuima sanoo:

  Kipparikvartettifani ilmoittautuu!!! Olen pitänyt heistä lapsesta saakka (ovatkohan he muuten syy siihen, että pidän mieskuoroista enemmän kuin seka-?), hienot yhteensoivat äänet, esiintyminen, eläytyminen, huumori! Ja Kummeli, sunnuntaiklassikkonaurut :) Kiitos tuosta lisälinkistä! Loistava valinta kaikenkaikkineen :) Lämmin kiitos ja pokkaus.

 5. Tuima sanoo:

  Muuten Kipparikvartetissa ei tainnut olla yhtään ammattinättelijää vaan kaikki olivat kai laulajia. Mutta mikä tulkinnan taso, sitä ei nykyosaajissa useinkaan näe.

 6. Viides rooli sanoo:

  Moi Tuima, ilmaisin itseäni hieman huonosti tuossa merkinnässä. Tarkoitin, että Kipparikvartetin tulkinnat muistuttavat näyttelijöiden laulamistapaa.

  Olet oikeassa, kvartetin (tai herrojahan oli itse asiassa enemmän kuin neljä, koska kokoonpano vaihteli hiukan vuosien aikana) jäsenet olivat ensisijaisesti laulajia, oikeastaan vain Kauko Käyhköä voi luonnehtia myös näyttelijäksi.

 7. marja-leena sanoo:

  Ai, kun heräsi lapsuuden muistot vanhoista suomalaisista äänilevyistä ja ihanan romanttisista elokuvista joita harvoin saimme nähdä täällä. Kiitos tästä!

 8. hirlii sanoo:

  tämäpä olikin iloinen ylläri :)

 9. Viides rooli sanoo:

  Moi Marja-Leena ja Hirlii, arvasin toki, että monilla muillakin bloggaajilla on hyviä muistoja Kipparikvartetista. Toisaalta, jokaisella sukupolvella on oma lapsuudenajan lempibändinsä. Veikkaanpa, että moni itseäni nuorempi bloggaaja muistelee joskus tulevaisuudessa nostalgisesti Fröbelin Palikoiden —> Jumppalaulua.