Kivimiesten lumoissa

Posted: elokuu 20, 2008 in Arjen ilot, Media, Rainat
Avainsanat:, , , ,

Kummipoikani pikkusisko aloittelee opintojaan Taideteollisen korkeakoulun muotoilun osastolla. Kimppakämppä löytyi Kalliosta, mutta sähäkkä nuorten naisten trio pääsee muuttamaan siihen vasta syyskuun lopussa, joten siihen asti vierashuoneessa asuu taiteellinen sielu.

Juodessamme eilen iltateetä juttelimme muun muassa lemppariurhoistamme, VR:n Kivimiehistä. Kävi ilmi, että herrojen suosio on lyömätön myrskylyhtyjen mittaisessa väestössä. Neiti Taiteilijan äiti toimii nimittäin päiväkodin johtajana, ja kun pikkuväki teki retken pääkaupunkiin, yksi tärkeimmistä kohteista oli Helsingin rautatieasema ja sen valolyhtyjä pitelevät patsaat.

Mutta voi surkeutta! Kivimiehet vain nököttivät paikoillaan eivätkä lausuneet sanan puolikastakaan, vaikka lapsilla oli kymmenittäin kysymyksiä ja paljon kerrottavaa. Siinä oli päässyt poru pariltakin tenavalta, kun totuus paljastui.

Minusta tarina on liikuttava. Samalla se on puhutteleva esimerkki siitä, miten vahva median vaikutus voi olla. Lapset eivät todellakaan aina erota, mikä televisiossa esitetyissä ohjelmissa ja mainoksissa on totta, mikä taas silkkaa fiktiota.

Aikuisin silmin katsottuna VR:n Kivimiehet-kampanja on loistava. Idean takaa löytyy mainostoimisto Dynamo. Kehunsa ansaitsevat myös patsaille äänensä luovuttaneet näyttelijät: Tommi Korpela, Janne Reinikainen, Petteri Summanen ja Jani Volanen, Studio Julmahuvilla läpimurtonsa tehnyt ryhmä, jonka rautainen ammattitaito ja erinomainen nyanssien taju herättävät Kivimiehet eloon.

Emme ole Neiti Taiteilijan ja päiväkotiryhmän kanssa ainoat, jotka ovat langenneet Kivimiesten lumoon. YouTubesta löytyy kokonainen sarja patsaiden edesottamuksista ja aatoksista tehtyjä filmipätkiä, joka sanan takaa yksi raina. Ja tuossa viimeisessä tekevät cameo-roolin Remu Aaltonen ja Lasse Norres, sillä Kivimiehet osaavat tietenkin myös laulaa :-D

Mainokset
kommenttia
  1. marja-leena sanoo:

    Todella hauskat mainokset ja tarina lapsista! Saanko kirjoittaa jutusta omaan blogiin, linkittäen tähän, kun on mukava kirjoittaa suomesta? Yksi kysymys vain, mitä tarkoittaa ’raina’?

  2. Viides rooli sanoo:

    Hei Marja-Leena! Totta kai voit kirjoittaa samasta aiheesta omassa blogissasi. I´m truly honoured, jos linkität ko. merkintääni.

    Raina on alun perin (tarkistin tämän Kielitoimiston sanakirjasta, hih!) tarkoittanut opetusvälineenä käytettyä filminauhalle kopioitua kuultokuvasarjaa, mutta sitä käytetään nykyään yleisesti elokuva-sanan synonyymina.